• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Zwykłe otręby to także superfood. Oczyszczają i obniżają cholesterol

Otręby są pozostałością po procesie oczyszczania zbóż – łuską ziaren, której nie znajdziemy w białej mące. A szkoda! Stanowi bowiem prawdziwy skarbiec witamin, składników mineralnych i błonnika. Zbawiennie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy oraz sprzyja smukłej sylwetce. Co więcej, działa już w niewielkich ilościach.

otręby na drewnianej łyżce na tle zboża

Od lat czas, w którym kończy się zima i powoli zaczyna lato, to czas triumfów diet detoksykacyjnych. Mimo że badacze spierają się o ich zasadność i skuteczność, wielu decyduje się przejść na niekiedy bardzo restrykcyjny sposób odżywiania, upatrując w nim panaceum na wszelkie dolegliwości. A gdyby tak zamiast tego po prostu regularnie raczyć się otrębami?

Otręby, czyli ekipa sprzątająca

Błonnik, którego w otrębach jest pod dostatkiem, pełni rolę „miotły” – nie dość, że oczyszcza przewód pokarmowy z zalegającej w nim treści, uniemożliwiając rozwój chorobotwórczych bakterii, to jeszcze absorbuje metale ciężkie (rtęć, kadm, ołów), wydalając je z organizmu. Nie bez znaczenia obecność błonnika jest także dla stanu naczyń krwionośnych i serca – obniża bowiem poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dzięki temu sprzyja elastyczności i dobrej kondycji żył i tętnic oraz obniża ciśnienie.

Czytaj także: Pomidory - superfood na wyciągnięcie ręki

Zdrowe serce w szczupłym ciele

Szczególnie istotną rolę w procesie oczyszczania organizmu pełni frakcja błonnika rozpuszczalnego zwana beta-glukanem. Warto wspomnieć, że pęcznieje ona w przewodzie pokarmowym, dając uczucie sytości, co ułatwia walkę z podjadaniem (a tym samym pozwala cieszyć się prawidłowym BMI). Ponadto otręby dostarczają chromu, który powstrzymuje apetyt na słodycze. Trzeba pamiętać, że nadwaga i otyłość są głównymi czynnikami sprzyjającymi chorobom serca.

Otręby na serce

W skład łusek ziaren zbóż wchodzi szereg substancji, które wspomagają właściwą pracę serca. Znajdziemy w nich witaminę E, która działa przeciwutleniająco i wzmacniająco, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów, a także chrom i selen o działaniu przeciwmiażdżycowym. Nie można również zapominać o koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, do jakich niewątpliwie zalicza się serce, witaminach z grupy B.

Czytaj także: Siemię lniane – „nasze nasiona chia”

Mniej złego cholesterolu to mocne serce

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kentucky dowiodły, że spożywanie 100 g otrąb owsianych przez dwa tygodnie obniża stężenie cholesterolu o 23% (dla utrzymania go na stałym poziomie po zakończeniu eksperymentu badanym zalecono spożywanie codziennie 50 g otrąb). Naukowcy z Uniwersytety w Maryland wykazali natomiast, że dieta bogata w otręby owsiane w porównaniu do leczenia farmakologicznego jest mniej kosztowna i bardziej skuteczna. Zmniejsza ona również ryzyko rozwoju choroby wieńcowej o połowę. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie przepadają za łykaniem tabletek.

Umiar to podstawa

Należy jednak wspomnieć, że zbyt duże ilości błonnika wprowadzone nagle do diety mogą powodować zaparcia, złe samopoczucie i problemy trawienne. Ocenia się, że 3 łyżeczki otrąb różnego rodzaju dziennie (owsianych, pszennych, żytnich, orkiszowych) wystarczą. Można je dodawać do jogurtów, kefirów, sałatek, surówek, panierek, zup i sosów. Zaleca się, żeby przy wprowadzaniu otrąb do codziennej diety zwiększyć ilości wypijanej wody – po pierwsze, tylko w wodzie zawarty w nich błonnik będzie mógł pęcznieć, a po drugie – więcej błonnika to więcej wody wydalanej w kale.

Włączenie otrąb do diety jest banalnie proste. Niedługo również trzeba czekać na nierozerwalnie z nimi związaną poprawę zdrowia i samopoczucia. Satysfakcja gwarantowana.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Pomidory – superfood w zasięgu ręki

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 5.08.2022

Pomidory ze względu na swoje właściwości zdrowotne na stałe powinny zagościć zwłaszcza na stołach osób zmagających się z problemami kardiologicznymi. Co ciekawe, w im bardziej przetworzonej formie, tym dla serca lepiej.

Czytaj więcej

Likopen, czyli o walorach zdrowotnych przetworów pomidorowych. Co to jest likopen i jakie ma właściwości?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 31.12.2024

Dbając o poziom likopenu, możemy przeciwdziałać nowotworowi prostaty, jajnika, trzustki, żołądka, piersi, mózgu oraz chorobom sercowo-naczyniowym. Ten zdrowy barwnik zapewnia też kolor czerwonym warzywom i owocom – i to je właśnie warto wprowadzić do diety.

Czytaj więcej

Orzechy włoskie – kto skorzysta z ich właściwości zdrowotnych, a komu mogą zaszkodzić?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 1.10.2024

Orzechy włoskie dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin, minerałów i błonnika wspierają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Pobudzają też perystaltykę jelit i spowalniają procesy neurodegeneracyjne.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej