Ten owoc jest bardzo bogaty w minerały i witaminy, dlatego warto go jeść – a zwłaszcza na śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dlaczego jest taki zdrowy? Co można z niego przygotować? Poznajcie najlepsze przepisy na pastę, sałatkę i pożywne smoothie na śniadanie z nim w roli głównej.
Idealny owoc na śniadanie. Dlaczego warto zacząć od niego dzień?

Dlaczego awokado jest zdrowe?
W awokado znajdziemy witaminy A, C, E, K i H, z grupy B (także kwas foliowy), wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Owoc jest bogatym źródłem tłuszczy nienasyconych (omega-3 i omega-6) i potasu, przez co pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów i podnieść poziom dobrego. Witaminy A i E są silnymi przeciwutleniaczami, dlatego regularne spożywanie awokado zapobiega przedwczesnemu starzeniu oraz stresowi oksydacyjnemu, niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników.
W awokado znajduje się także inny antyoksydant, glutation, który wspiera funkcjonowanie wątroby oraz, wraz z witaminami z grupy B, układu nerwowego. Witamina C wspiera wchłanianie żelaza i pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy. W awokado znajdziemy błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, przez co zjedzenie go zapewnia nam uczucie sytości na długo i chroni przed rozwojem cukrzycy. Zielony owoc zawiera także luteinę, która wspiera narząd wzroku.
>> Suplementy wspierające układ odpornościowy
Awokado na śniadanie
Awokado zjedzone na śniadanie zapewnia nam zastrzyk energii i sił witalnych. Dodatkowo wspiera pracę układu pokarmowego i reguluje jego pracę, niwelując ryzyko zaparć. Zdecydowanie warto jeść awokado zwłaszcza rano, a niektóre dodatki, takie jak chili, tylko podkręcą nasz metabolizm. A skoro o chili mowa…
>> Preparaty wspomagające układ pokarmowy
Pasta z awokado i szczyptą chili
Awokado należy obrać ze skóry i usunąć pestkę. Miąższ przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sok z limonki (żeby pasta nie zrobiła się czarna), sól, pieprz oraz szczyptę chili. Taką pastę można jeść na kanapce z dodatkiem pomidora i kolendry.
Kanapka z awokado i jajkiem
Jajka również są zdrowe, przy czym zgodnie z zaleceniami WHO nie powinno się jeść ich zbyt dużo. Awokado świetnie komponuje się z jajkiem ! Zarówno sadzonym, jak i gotowanym. Można jeść jajka gotowane na miękko z kanapką z rozdrobnionym awokado. Samo zdrowie!
Smoothie z awokado
Awokado pasuje do szpinaku, jarmużu, kiwi i ananasa. Można je także łączyć z jogurtem i odrobiną soku z limonki. Przygotowane smoothie z awokado będzie idealne na drugie śniadanie lub jako dodatek do porannej owsianki.
Sałatka z awokado a’la salsa
Najprostsza sałatka z awokado bardzo przypomina salsę. Awokado łączy się z pomidorem, kolendrą lub pietruszką, czerwoną cebulą oraz posypuje się pieprzem.
Wytrawna sałatka z awokado
Potrzebujesz: opakowania świeżego szpinaku, gruszki, awokado, garści orzechów włoskich, sera camembert oraz piersi z kurczaka, musztardy miodu i soku z połówki cytryny lub limonki.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka należy udusić lub usmażyć na oliwie z oliwek i wystudzić. W tym czasie umyć i obrać warzywa, pokroić je w kostkę (poza szpinakiem) i włożyć do naczynia. Dodać wystudzoną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, pokrojony ser camembert oraz rozdrobnione orzechy. Całość polać dressingiem przygotowanym z łyżki musztardy, łyżki miodu i soku z połowy cytryny lub limonki.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację