• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Idealny owoc na śniadanie. Dlaczego warto zacząć od niego dzień?

Ten owoc jest bardzo bogaty w minerały i witaminy, dlatego warto go jeść – a zwłaszcza na śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dlaczego jest taki zdrowy? Co można z niego przygotować? Poznajcie najlepsze przepisy na pastę, sałatkę i pożywne smoothie na śniadanie z nim w roli głównej.

awokado na śniadanie

Dlaczego awokado jest zdrowe?

W awokado znajdziemy witaminy A, C, E, K i H, z grupy B (także kwas foliowy), wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Owoc jest bogatym źródłem tłuszczy nienasyconych (omega-3 i omega-6) i potasu, przez co pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów i podnieść poziom dobrego. Witaminy A i E są silnymi przeciwutleniaczami, dlatego regularne spożywanie awokado zapobiega przedwczesnemu starzeniu oraz stresowi oksydacyjnemu, niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników.

W awokado znajduje się także inny antyoksydant, glutation, który wspiera funkcjonowanie wątroby oraz, wraz z witaminami z grupy B, układu nerwowego. Witamina C wspiera wchłanianie żelaza i pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy. W awokado znajdziemy błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, przez co zjedzenie go zapewnia nam uczucie sytości na długo i chroni przed rozwojem cukrzycy. Zielony owoc zawiera także luteinę, która wspiera narząd wzroku.

>> Suplementy wspierające układ odpornościowy

Awokado na śniadanie

Awokado zjedzone na śniadanie zapewnia nam zastrzyk energii i sił witalnych. Dodatkowo wspiera pracę układu pokarmowego i reguluje jego pracę, niwelując ryzyko zaparć. Zdecydowanie warto jeść awokado zwłaszcza rano, a niektóre dodatki, takie jak chili, tylko podkręcą nasz metabolizm. A skoro o chili mowa…

>> Preparaty wspomagające układ pokarmowy

Pasta z awokado i szczyptą chili

Awokado należy obrać ze skóry i usunąć pestkę. Miąższ przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sok z limonki (żeby pasta nie zrobiła się czarna), sól, pieprz oraz szczyptę chili. Taką pastę można jeść na kanapce z dodatkiem pomidora i kolendry.

Kanapka z awokado i jajkiem

Jajka również są zdrowe, przy czym zgodnie z zaleceniami WHO nie powinno się jeść ich zbyt dużo. Awokado świetnie komponuje się z jajkiem ! Zarówno sadzonym, jak i gotowanym. Można jeść jajka gotowane na miękko z kanapką z rozdrobnionym awokado. Samo zdrowie!

Smoothie z awokado

Awokado pasuje do szpinaku, jarmużu, kiwi i ananasa. Można je także łączyć z jogurtem i odrobiną soku z limonki. Przygotowane smoothie z awokado będzie idealne na drugie śniadanie lub jako dodatek do porannej owsianki.

Sałatka z awokado a’la salsa

Najprostsza sałatka z awokado bardzo przypomina salsę. Awokado łączy się z pomidorem, kolendrą lub pietruszką, czerwoną cebulą oraz posypuje się pieprzem.

Wytrawna sałatka z awokado

Potrzebujesz: opakowania świeżego szpinaku, gruszki, awokado, garści orzechów włoskich, sera camembert oraz piersi z kurczaka, musztardy miodu i soku z połówki cytryny lub limonki.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka należy udusić lub usmażyć na oliwie z oliwek i wystudzić. W tym czasie umyć i obrać warzywa, pokroić je w kostkę (poza szpinakiem) i włożyć do naczynia. Dodać wystudzoną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, pokrojony ser camembert oraz rozdrobnione orzechy. Całość polać dressingiem przygotowanym z łyżki musztardy, łyżki miodu i soku z połowy cytryny lub limonki.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego ma takie znaczenie?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.08.2023

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zdecydowanie nie warto z niego rezygnować! Dlaczego? Właściwie dobrane produkty mogą podkręcić metabolizm, czyli pomóc zachować prawidłową masę ciała albo schudnąć. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych składników do pracy na cały dzień. Jak powinno zostać skomponowane śniadanie?

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Jajko na miękko to najzdrowsze jajko? Jak je ugotować, żeby żółtko było płynne?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 3.08.2023

Jajka są bardzo zdrowe, a według badań nie ma przeszkód, by jeść jajko nawet codziennie. Najlepiej właśnie w postaci „na miękko”. Takie jajko zawiera najwięcej substancji odżywczych, które nie zdążą się wygotować w procesie obróbki termicznej. Co znajdziemy w jajku na miękko? Jakie zawiera właściwości odżywcze? I wreszcie – jak je przygotować, żeby było idealne?

Czytaj więcej