To najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zdecydowanie nie warto z niego rezygnować! Dlaczego? Właściwie dobrane produkty mogą podkręcić metabolizm, czyli pomóc zachować prawidłową masę ciała albo schudnąć. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych składników do pracy na cały dzień. Jak powinno zostać skomponowane śniadanie?
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego ma takie znaczenie?

Mówi się, że śniadanie powinno się zjeść samemu, obiadem podzielić się z przyjacielem, a kolację oddać wrogowi. Jest w tym trochę prawdy – to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, a późne jedzenie jest niezdrowe i niewskazane. Oczywiście zdrowa i lekka kolacja powinna zostać zjedzona, ale nie później niż na dwie godziny przed snem. Wróćmy jednak do śniadania, jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie, które dostarczy nam energii na cały dzień?
Co zjeść na śniadanie? Produkty z każdej części piramidy żywieniowej
Śniadanie powinno obejmować około 25 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie i powinny się w niej znaleźć produkty z każdej części piramidy żywieniowej. Aby mieć energię na cały dzień warto zjeść łatwo przyswajalne węglowodany oraz produkty bogate w błonnik pokarmowy, zaspokajające głód i zapewniające uczucie sytości na długo.
W śniadaniowym menu powinny znaleźć się:
- produkty pełnoziarniste (np. pieczywo, płatki owsiane lub jęczmienne - zawierają one dużo witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego),
- warzywa, owoce oraz nasiona i orzechy – dostarczają one witamin i minerałów oraz cennych związków, jak np. polifenole i flawonoidy,
- ryby, jajka oraz mięso – najlepiej jak najmniej przetworzone i chude,
- tłuszcze (np. margaryny o niskiej zawartości tłuszczy trans lub oliwa z oliwek), które wspierają przyswajanie niektórych witamin,
- produkty mleczne.
Dietetycy zalecają, aby wybierać mięso chude, przy czym jego konsumpcja nie powinna przekraczać pół kilograma na tydzień. Wybierając nabiał należy zwrócić uwagę, aby były to produkty o maksymalnej zawartości tłuszczu 2 procent oraz jak najbardziej naturalne, czyli bez dodatku cukru. Świetnie sprawdzą się jogurty naturalne, kefir czy maślanka.
Śniadanie idealne nie istnie….
Istnieje! Przede wszystkim śniadania powinny być różnorodne. Poniżej prezentujemy wam kilka pomysłów na śniadanie, po którym rzeczywiście poczujecie moc:
- owsianka na wodzie lub mleku z dodatkiem orzechów, nasion słonecznika, świeżych owoców i miodu;
- owsianka z suszonymi owocami i orzechami;
- jajko na miękko z kromką pieczywa pełnoziarnistego, do tego warzywna sałatka z ogórka, pomidora i sałaty skropiona oliwą z oliwek;
- pełnoziarnista tortilla z żółtym serem lub serem haloumi, cukinią, pomidorem, kiszonym ogórkiem, jogurtem naturalnym i papryką;
- gryczane naleśniki z serem kozim, kiełkami słonecznika, pestkami dyni oraz rukolą;
- kanapka na pełnoziarnistym pieczywie z pastą warzywną i kiełkami.
Do śniadania powinno się pić wodę lub ziołowe herbaty. Kawa zalecana jest później, najlepiej dwie godziny po spożytym posiłku. Nie powinno się pić kawy na czczo!
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Naukowcy przebadali śniadania bardzo dokładnie i wykazali, że obfite śniadanie zaspokaja głód i przyspiesza tym samym odchudzanie – wysokobiałkowe śniadanie zmniejszają głód i tym samym konsumpcję w ciągu dnia. Bogate w witaminy i minerały śniadanie poprawia funkcje mózgu, koncentrację i ogólne samopoczucie, dodając energii. Z kolei pomijanie śniadania wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i cukrzycy typu 2.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację











