Pomysłów na owocowe miski jest wiele. Jako bazowy składnik mogą służyć owocowe musy, jogurt naturalny, ale także kasza jaglana lub płatki owsiane. Wypróbuj naszą propozycję z musem truskawkowym.
Smoothie bowl z musem truskawkowym – przepis na sycący lunch lub śniadanie

Smoothie bowl to ostatnio bardzo popularny pomysł na fit przekąskę. Taka zdrowa miska świetnie nadaje się na śniadanie, deser lub lekką kolację. Podstawą jest gęsty koktajl z owoców, warzyw, jogurtu lub np. budyń z kaszy jaglanej. Posypujemy go wybranymi świeżymi owocami, ziarnami lub bakaliami. Wykonanie smoothie bowl jest banalne, a efekt piorunujący.
>> Zielone smoothie z kiwi – prosty przepis na orzeźwienie
Składniki na smoothie bowl
By przygotować smakowitą smoothie bowl, będą nam potrzebne:
- truskawki,
- borówki,
- brzoskwinia,
- kiwi,
- suszone owoce morwy.
Truskawki blendujemy, do smaku możemy dodać odrobinę cukru trzcinowego albo cytryny. Tak przygotowany mus przekładamy do miseczki i ozdabiamy smakowitymi dodatkami. W tym przypadku będą to pokrojone w plasterki kiwi i brzoskwinie, borówki oraz suszone owoce morwy.

Morwa – bogactwo witamin
Liście i owoce morwy zawierają sporą dawkę witamin, zwłaszcza z grupy B oraz witaminy PP, C, D i E. Są bogate w działające antyoksydacyjnie ß-karoten i ksantofile, a także żelazo oraz wapń. Zawierają również aminokwasy egzogenne. Ponadto w liściach znajduje się duża grupa flawonoidów.
Dzięki nim możliwe jest zwalczanie wolnych rodników i przeciwdziałanie starzeniu się organizmu, chorobom neurodegeneracyjnym (np. chorobie Alzheimera) oraz procesom nowotworowym. Flawonoidem obecnym w liściach morwy jest m.in. kwercetyna, która ma silne właściwości przeciwzapalne, a także obniża stężenie LDL („złego” cholesterolu), przez co chroni naczynia krwionośne przed powstawaniem złogów miażdżycowych.
Borówki na sokoli wzrok
Borówka to kuzynka polskiej, czarnej jagody. Ma wysokie wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów, takich jak: witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów.
Owoce borówki poprawiają wzrok, regulują trawienie, są pomocne w walce z miażdżycą oraz pasożytami jelitowymi u dzieci. Potwierdzono także jej skuteczność w profilaktyce wielu schorzeń, takich jak nowotwory oraz zaćma i zwyrodnienia plamki żółtej.





