Długie, ciepłe weekendy to idealny czas na grilla. Uwielbiamy przyrumienione dania prosto z rusztu, ale niestety łatwo zamienić soczysty kawałek pożywnego mięsa w toksyczne danie. Sprawdź, jak tego uniknąć i cieszyć się posiłkiem na świeżym powietrzu.
7 zasad zdrowego grillowania

Długie ciepłe weekendy to idealny czas na grilla. Uwielbiamy przyrumienione dania prosto z rusztu, ale niestety łatwo zamienić soczysty kawałek pożywnego mięsa w toksyczne danie. Sprawdź, jak tego uniknąć i cieszyć się posiłkiem na świeżym powietrzu.
Zdrowy grill – o czym warto pamiętać?
1. Podczas nieprawidłowego grillowania mogą powstać rakotwórcze nitrozoaminy. Wytapiający się tłuszcz spada na gorący węgiel, ulega spalaniu i jednocześnie wytwarza związki, które osiadają na piekących się potrawach. Dlatego używaj aluminiowych tacek lub folii oraz wyrzucaj przypalone kawałki jedzenia.
2. Do grillowania wybieraj mięso, które nie jest bardzo tłuste (aby wytapiający się tłuszcz nie kapał na rozżarzone węgle). Na tym rozwiązaniu skorzysta także twoja wątroba.
3. Wcześniej zamarynuj produkty, zwłaszcza mięso i ryby. Do mieszanki dodaj sok z cytryny, przyprawy oraz zioła. Sól ogranicz do minimum. Mięso wstaw na kilka godzin do lodówki. Danie nie tylko będzie smaczniejsze, ale znacznie szybciej będzie gotowe.
4. Do rozpalania nigdy nie używaj łatwopalnych płynów, takich jak: benzyna, nafta czy denaturat.
5. Nie kładź na ruszcie produktów, gdy pali się ogień. Poczekaj, aż węgle zaczną się żarzyć.
6. Nie dotykaj surowego mięsa palcami. Zaopatrz się w szczypce, które służą do odwracania i nakładania produktów.
7. Na koniec sprawdź, czy wszystko dobrze się upiekło. Nie spożywaj surowego ani niedopieczonego mięsa!
Zgaga, wzdęcia, ból brzucha, czyli efekty przejedzenia
Jeśli przeholujemy ze smażonymi potrawami doprawionymi piwem oraz słodkimi przekąsami, możemy cierpieć z powodu niestrawności. Najczęstszymi objawami są:
By ułatwić trawienie po zbyt dużej ilości spożytego jedzenia, warto sięgnąć po ciepłą herbatkę z mięty lub dziurawca, napar z kopru włoskiego albo zieloną herbatę. Na męczącą zgagę pomaga wypicie szklanki wody z płaską łyżeczką sody oczyszczonej, a na wzdęcia – mieszanka ziołowa składająca się z mięty, kopru włoskiego i rumianku. Jeśli dopadła nas biegunka, to można sięgnąć po węgiel leczniczy, napar z suszonych jagód. Trzeba wówczas pić dużo płynów, by uniknąć odwodnienia.
>> Co robić, aby uniknąć niestrawności?
Dowiedz się więcej: Choroby wątroby - objawy, przyczyny, leczenie. Gdzie leży wątroba?






