• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

7 zasad zdrowego grillowania

Długie, ciepłe weekendy to idealny czas na grilla. Uwielbiamy przyrumienione dania prosto z rusztu, ale niestety łatwo zamienić soczysty kawałek pożywnego mięsa w toksyczne danie. Sprawdź, jak tego uniknąć i cieszyć się posiłkiem na świeżym powietrzu.

Grupa ludzi robi grilla

Długie ciepłe weekendy to idealny czas na grilla. Uwielbiamy przyrumienione dania prosto z rusztu, ale niestety łatwo zamienić soczysty kawałek pożywnego mięsa w toksyczne danie. Sprawdź, jak tego uniknąć i cieszyć się posiłkiem na świeżym powietrzu.

Zdrowy grill – o czym warto pamiętać?

1. Podczas nieprawidłowego grillowania mogą powstać rakotwórcze nitrozoaminy. Wytapiający się tłuszcz spada na gorący węgiel, ulega spalaniu i jednocześnie wytwarza związki, które osiadają na piekących się potrawach. Dlatego używaj aluminiowych tacek lub folii oraz wyrzucaj przypalone kawałki jedzenia.

2. Do grillowania wybieraj mięso, które nie jest bardzo tłuste (aby wytapiający się tłuszcz nie kapał na rozżarzone węgle). Na tym rozwiązaniu skorzysta także twoja wątroba.

3. Wcześniej zamarynuj produkty, zwłaszcza mięso i ryby. Do mieszanki dodaj sok z cytryny, przyprawy oraz zioła. Sól ogranicz do minimum. Mięso wstaw na kilka godzin do lodówki. Danie nie tylko będzie smaczniejsze, ale znacznie szybciej będzie gotowe.

4. Do rozpalania nigdy nie używaj łatwopalnych płynów, takich jak: benzyna, nafta czy denaturat.

5. Nie kładź na ruszcie produktów, gdy pali się ogień. Poczekaj, aż węgle zaczną się żarzyć.

6. Nie dotykaj surowego mięsa palcami. Zaopatrz się w szczypce, które służą do odwracania i nakładania produktów.

7. Na koniec sprawdź, czy wszystko dobrze się upiekło. Nie spożywaj surowego ani niedopieczonego mięsa!

Zgaga, wzdęcia, ból brzucha, czyli efekty przejedzenia

Jeśli przeholujemy ze smażonymi potrawami doprawionymi piwem oraz słodkimi przekąsami, możemy cierpieć z powodu niestrawności. Najczęstszymi objawami są:

By ułatwić trawienie po zbyt dużej ilości spożytego jedzenia, warto sięgnąć po ciepłą herbatkę z mięty lub dziurawca, napar z kopru włoskiego albo zieloną herbatę. Na męczącą zgagę pomaga wypicie szklanki wody z płaską łyżeczką sody oczyszczonej, a na wzdęcia – mieszanka ziołowa składająca się z mięty, kopru włoskiego i rumianku. Jeśli dopadła nas biegunka, to można sięgnąć po węgiel leczniczy, napar z suszonych jagód. Trzeba wówczas pić dużo płynów, by uniknąć odwodnienia.

>> Co robić, aby uniknąć niestrawności?

Dowiedz się więcej: Choroby wątroby - objawy, przyczyny, leczenie. Gdzie leży wątroba?

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Ból brzucha z lewej strony, ból żołądka, ból brzucha z prawej strony. Co oznacza?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 26.04.2018

Ból brzucha z prawej strony? To może być wyrostek robaczkowy lub pęcherzyk żółciowy. Ból nadbrzusza? To mogą być wrzody wywołane Helicobacter pylori, refluks przełyku lub zapalenie żołądka. Ból brzucha z lewej strony może wskazywać na zapalenie trzustki lub zapalenie jajników, częste zaparcia i biegunki – na zespół jelita drażliwego, a wzdęcia po wypiciu mleka – na nietolerancję laktozy. Ból brzucha w ciąży to najczęściej prawidłowy objaw, ale w niektórych przypadkach wymaga pilnej konsultacji. Jak interpretować ból brzucha?

Czytaj więcej

Zgaga, ból brzucha, wzdęcie – jak poradzić sobie ze skutkami przejedzenia?

Autor:

Dr inż. Anna Hinburg

Data publikacji: 23.02.2017

Przejedzeniu najlepiej zapobiegać, czyli nie objadać się, spożywać małe porcje, unikać słodkiego, tłustego i smażonego. Czasami jednak trudno oprzeć się smakołykom. Na szczęście istnieją domowe sposoby i specyfiki, które przyniosą ulgę, gdy grzeszków na widelcu było za dużo.

Czytaj więcej

Zadbaj o zdrowie w domu. Co to jest helikobakter?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 13.04.2018

Na rynku są dostępne testy do domowego użytku umożliwiające wykrycie przeciwciał swoistych dla Helicobacter pylori. Ta popularna bakteria odpowiada za zapalenia w układzie pokarmowym, objawiające się bólami brzucha czy biegunką, które pacjenci często leczą objawowo na własną rękę.

Czytaj więcej