Przezorny zawsze ubezpieczony – warto o tym pamiętać, zanim zaczniemy biesiady przy grillu. Na wszelki wypadek miejmy w pogotowiu środki do walki z niestrawnością. Co robić, aby uniknąć niestrawności?
Co robić, aby uniknąć niestrawności? Sposoby na niestrawność

Nierzadko już w trakcie grillowej uczty lub tuż po niej zaczynają się przykre problemy pokarmowe. Często są one lekceważone jako skutki banalnego przejedzenia.
Skutki przeciążenia układu trawiennego
Jeśli ktoś zdrowy przejada się okazjonalnie np. podczas grilla, to naraża się tylko na klasyczną niestrawność. Nie jest to miłe, ale niespecjalnie groźne. Natomiast ci, którzy stale jadają zbyt dużo, więcej niż wynosi zapotrzebowanie energetyczne organizmu, ucztę mogą przypłacić zdrowiem, gdyż nadmierna ilość pokarmów obciąża cały organizm. Może zaszkodzić też przy nadciśnieniu, niewydolności krążenia, cukrzycy typu 2, podwyższonym poziomie cholesterolu i trójglicerydów.
Natomiast najszybciej i najbardziej odbija się na żołądku, wątrobie, trzustce. Konieczność uporania się z nadmiarem jedzenia oznacza bowiem dla tych organów zdecydowanie większy wysiłek, co może zaostrzyć stan wielu dolegliwości lub je ostro ujawnić. Jeśli pod wpływem znacznej ilości tłustych pokarmów i alkoholu buntuje się wątroba, to najczęściej sygnalizuje to ból w prawej części brzucha pod żebrami, ale równocześnie może też dojść do bolesnego ataku kamicy żółciowej.
Jeśli natomiast trzustka nie nadąża z produkcją enzymów trawiennych, mogą pojawić się ostre bóle w nadbrzuszu, nudności, kolka jelitowa. A przy podwyższonym poziomie trójglicerydów, nadmiarze jedzenia i alkoholu nierzadko dochodzi do zapalenia trzustki, co oznacza atak ostrego bólu.
Przy silnych dolegliwościach konieczna jest szybka pomoc lekarza. Właśnie osoby, które przebrały miarkę w jedzeniu czy piciu, są najczęstszymi pacjentami w dyżurnych szpitalach i na pogotowiu.
W trosce o żołądek
Najlepiej jednak wiedzieć, co sprzyja dobrej pracy układu trawiennego, a co mu szkodzi i na co dzień respektować jego upodobania. Tymczasem według lekarzy stale przybywa pacjentów z dolegliwościami żołądka. Owszem, często zgłaszają się po incydentach przejedzenia, ale jest to tylko jeden z grzechów. Bo najbardziej niszczą żołądek: złość, lęk i inne silne emocje, a także życie w stałym stresie. Niewłaściwe jedzenie jest na drugim miejscu. A dopiero na trzecim przyczyny organiczne, z popularną obecnie bakterią Helicobakter pylori włącznie. Wniosek: wystarczy zmienić niektóre nawyki, by poważnie zmniejszyć ryzyko choroby.
Tymczasem recepta na uniknięcie schorzeń żołądka, a nawet podleczenie niewielkich dolegliwości jest prosta. Trzeba panować nad stresem i nigdy nie siadać do stołu w stanie irytacji. Już lepiej się przegłodzić. Natomiast jeść należy z umiarem, najlepiej o stałych porach, bez pośpiechu. Te pozornie łatwe zalecenia trudno zastosować w praktyce. Wsparciem może być ruch, który skutecznie wycisza emocje.
Co lubi wątroba
Wątroba to jeden z największych organów i swoiste laboratorium chemiczne. W niej jest produkowana żółć, nieodzowna do trawienia tłuszczów, która następnie trafia do pęcherzyka żółciowego. W wątrobie odbywa się również, praktycznie bez przerwy, odtruwanie organizmu z toksyn, jakie znajdują się w pożywieniu, jak również powstających w organizmie w wyniku procesów fizjologicznych. Zaprzestanie tej czynności, nawet na kilkanaście godzin, grozi nieodwracalnymi konsekwencjami. Nasza wątroba lubi ciepło, spokój, zwłaszcza podczas posiłków i rozsądny sposób odżywiania. Nie służy jej nadmiar tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, potrawy smażone, alkohol. Najczęstsza dolegliwość wątroby to właśnie jej podrażnienie, wywołane zbyt obfitym i tłustym jedzeniem, alkoholem.
Dowiedz się więcej: Choroby wątroby - objawy, przyczyny, leczenie. Gdzie leży wątroba?
Aby uniknąć niestrawności
• spożywaj 3 posiłki o stałych porach,
• ogranicz podjadanie między posiłkami,
• nie przejadaj się,
• nie jadaj w pośpiechu,
• dokładnie rozdrabniaj każdy kęs pokarmu,
• nie popijaj posiłku dużą ilością płynów,
• spożywaj pokarm w optymalnej temperaturze,
• kolacje jadaj najpóźniej 2-3 godziny przed snem.








