Wysoki poziom cholesterolu niezmiennie uznawany jest za jedną z ważniejszych przyczyn rozwoju miażdżycy tętnic, najczęstszej choroby sercowo-naczyniowej. Czym obniżyć cholesterol? Jakie zioła na miażdżycę?
Zioła na cholesterol, domowe sposoby na miażdżycę

Miażdżyca tętnic to powoli postępująca choroba, w której dochodzi do gromadzenia blaszek miażdżycowych w błonie tętnic, co prowadzi do zwapnienia ścian naczyń krwionośnych oraz zmniejszenia ich elastyczności. Ponadto zmniejsza się światło tętnic, prowadząc do utrudnienia przepływu krwi przez naczynia, a w konsekwencji do rozwoju m.in. choroby wieńcowej, niedokrwienia mózgu, czy powstania tętniaka aorty.
Ograniczenie spożywania produktów bogatych w tłuszcze nasycone (np. smalec, tłuste kiełbasy) może spowolnić rozwój miażdżycy. Ponadto w regulacji poziomu cholesterolu pomocne są równie zioła.
Na wysoki cholesterol: dary natury!
Zmiana stylu życia i diety to jedne z narzędzi w walce z wysokim poziomem cholesterolu, jednak dodatkowego wsparcia możemy szukać również w surowcach roślinnych, które bogate są w związki, które normalizują metabolizm lipidów i cholesterolu w naszym organizmie.
Czosnek – wpływa korzystnie na poziom cholesterolu
Czosnek pospolity (Allium sativum), ta powszechnie znana przyprawa znana jest od wieków ze swoich prozdrowotnych właściwości. Świeży czosnek oprócz zawartości wody, węglowodanów, białek i błonnika, bogaty jest również w gamma-glutamylocysteinę, związek o właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Ponadto zawiera również allinę, allicynę oraz pochodne diallylu, ditiiny i ajoenów, czyli związki, które wykazują działanie detoksykujące i przeciwzapalne.
Spożywanie ząbków czosnku nie tylko korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, ale również odbija się pozytywnie na działaniu układu sercowo-naczyniowego, oddechowego, moczowo-płciowego, trawiennego oraz krwiotwórczego.
Len zwyczajny (siemię lniane, olej lniany) na zły cholesterol
Len zwyczajny (Linum usitatissimum) zawiera szereg związków o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym m.in. związki fenolowe, karotenoidy, antocyjanny, flawonoidy, a także niezbędną witaminę E, witaminę C oraz błonnik. Ponadto len jest dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 i Omega-6.
Spożywanie lnu czy to w postaci oleju zimnotłoczonego, czy też nasion wywiera korzystne efekty w zmniejszeniu hipercholesterolemii (zbyt wysokiego poziomu cholesterolu) i poziomu „złego cholesterolu” LDL, co jest niezbędne by zahamować rozwój miażdżycy i związanych z nią chorób układu sercowo-naczyniowego.
Czerwony ryż: ekstrakt z czerwonego ryżu hamuje syntezę cholesterolu
Ekstrakt z fermentowanego czerwonego ryżu pozyskiwany przy użyciu pleśni z gatunku Monascus purpureus zawiera tzw. „naturalną statynę” – monakolinę K, która hamuje syntezę cholesterolu w organizmie.
Czytaj też: Koronarografia - co to jest. Jak się przygotować do koronarografii
Fermentowany czerwony ryż jest jednym z ważniejszych leków stosowanych tradycyjnie w medycynie chińskiej. Ponadto badania wykazały, że stosowanie monakoliny K obarczone jest mniejszym ryzykiem występowania zaburzeń mięśni, w tym ich uszkodzeń, a więc jednych z najczęstszych działań niepożądanych występujących po stosowaniu statyn.
Ostropest plamisty – reguluje poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów
Ostropest plamisty (Silybum marianum) zawiera sylimarynę, związek o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym oraz detoksykującym, który korzystnie wpływa na działania komórek wątrobowych. Ponadto ostropest regularnie stosowany wspomaga organizm w usuwaniu toksyn i trucizn oraz wzmaga wydzielanie kwasów żółciowych, co poprawia trawienie pokarmów oraz pracę jelit. Izoflawony zawarte w tej roślinie regulują poziom cholesterolu całkowitego oraz korzystnie wpływają na poziom LDL i trójglicerydów.
Czytaj więcej: Ostropest plamisty (łac. Silybum marianum)
Czarnuszka siewna – zwiększa poziom „dobrego cholesterolu”
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) podobnie jak czosnek już w starożytności znalazła zastosowanie w lecznictwie. Jej nasiona bogate są w tłuszcze roślinne, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 i Omega-6 oraz w sterole roślinne (fitosterole), głównie beta-sitosterol, stigmasterol i kampesterol, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu.
Ponadto stosowanie czarnuszki zapobiega procesowi utleniania frakcji LDL, który odpowiada za powstawanie ognisk miażdżycowych oraz zwiększa poziom „dobrego cholesterolu” HDL, co przyczynia się do zmniejszenia rozwoju stwardnienia tętnic.
Miażdżyca i cholesterol – lepiej zapobiegać niż leczyć
Miażdżyca jest chorobą, która rozwija się przez długi okres, jednak nasz styl życia może w znaczny sposób opóźnić występowanie powikłań klinicznych. Oprócz stosowania zdrowej i zbilansowanej diety oraz ziół warto zmienić swój styl życia na bardziej aktywny.
Ćwiczenia poprawią kondycję fizyczną oraz korzystnie wpłyną na ciśnienie tętnicze krwi oraz utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Kolejnym dobrym rozwiązaniem jest wykluczenie dwóch głównych czynników zwiększających ryzyko rozwoju miażdżycy – palenie papierosów i nadużywanie alkoholu. Wystarczy rzucić palenie oraz ograniczyć spożycie alkoholu, by poprawić swoje rokowania.
>> Bergamotka nie tylko do herbaty. Reguluje poziom cholesterolu, glukozy i ciśnienie krwi





