• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Refluks – dieta, zioła, zalecenia. Jaka dieta przy refluksie?

Dieta przy refluksie powinna być lekkostrawna i łagodzić objawy refluksu, takie jak zgaga, pieczenie w przełyku, puste lub kwaśne odbijanie, chrząkanie, kaszel. Jakie są zalecenia i zakazy w diecie przy refluksie?

dieta przy refluksie - potrawy z warzyw, mięsa i owoców

W diecie refluksowej ważne są dobre nawyki – zaleca się kwadrans przed każdym posiłkiem wypijać szklankę przegotowanej lub mineralnej wody, po posiłku należy unikać pozycji leżącej, schylania się oraz aktywności fizycznej.

Dieta przy refluksie – podstawowe zasady

  • nie jesdz potraw, które zwiększają wydzielanie soków żołądkowych;
  • jedz regularnie – małe porcje co ok. 3 godziny;
  • unikaj słodyczy;
  • rzuć palenie papierosów;
  • zrezygnuj z alkoholu (szczególnie słodkiego);
  • unikaj ostrych przypraw.

>>>  Leki na zgagę, tabletki, kapsułki, zawiesiny <<<

Refluks żołądkowo-przełykowy a refluks gardłowo-krtaniowy

Refluks żołądkowo-przełykowy jest rodzajem refluksu występującym najczęściej, ale u pacjentów może występować również refluks gardłowo-krtaniowy, który polega na zarzucaniu kwaśnej treści z żołądka i z przełyku do krtani. Wówczas objawy może powodować nie tylko treść żołądka ale i kwasy spożywcze, które spożywamy z pokarmem.

Jak zdiagnozować refluks i odróżnić rodzaje refluksu? Poza objawami pokarmowymi, które są podobne w przypadku każdego rodzaju refluksu, typowymi dla refluksu gardłowo-krtaniowego są dodatkowo: chrypka, pojawiający się znikąd ból gardła, ściśnięte gardło, szczekający kaszel, duszność.

Refluks – co jeść?

  • potrawy z chudego drobiu,
  • gotowane wędliny,
  • warzywa gotowane (marchew, pietruszka, brokuł, cukinia, dynia, kalafior),
  • owoce mało kwaśne (banany, gruszki, brzoskwinie, mango, melon),
  • kasze,
  • płatki zbożowe,
  • pieczywo jasne i razowe,
  • chudy nabiał.

Przy refluksie należy ograniczyć pokarmy z dużą ilością tłuszczu. A zatem sery żółte, masło, śmietana, oleje roślinne powinny być spożywane w niewielkiej ilości. Tłuszcz do obiadu powinno się dawać bezpośrednio przed jego podaniem. Ograniczyć należy również tłuste gatunki mięs i wędlin, wszystko zależy oczywiście od nasilenia objawów refluksu, jakie występują. Należy przygotowywać potrawy z chudego drobiu (np. pierś z kurczaka/indyka), wśród wędlin najlepiej wybierać te gotowane, również z kurczaka lub indyka.

Przy refluksie należy ograniczyć tłuste gatunki mięs i wędlin

Warzywa są lżej strawne w postaci gotowanej, dobrze sprawdzą się: marchew, pietruszka, kalafior, brokuł, cukinia, dynia. Jeśli chodzi warzywa w postaci surowej, mogą być to sałatki lub surówki przygotowane na tarce o drobnych oczkach – chodzi o zmniejszenie ilości błonnika, który sprzyja zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku.

Z owoców należy wybierać te mało kwaśne – banany, dojrzałe jabłka, gruszki, brzoskwinie, melon, mango.

Pozostaje jeszcze grupa produktów zbożowych, wśród których znajdziemy drobne kasze, płatki zbożowe, pieczywo jasne i razowe (choć tutaj należy podchodzić do nich bardzo indywidualnie, gdyż błonnik jest różnie tolerowany) oraz grupa nabiału (wybieramy chude produkty nabiałowe).

Refluks a słodycze. Czy przy refluksie można jeść słodycze?

Niestety, słodycze nie są wskazane przy refluksie żołądkowo-przełykowym. Mogą przyczyniać się do uczucia zgagi, dlatego należy ograniczyć ich ilość. Jeżeli już chcemy sięgnąć po coś słodkiego, unikajmy produktów zawierających jednocześnie cukier i tłuszcz - ciastka, ciasta przekładane kremami, wyroby czekoladowe (czekolada jest szczególnie przeciwwskazana, gdyż rozluźnia mięsień zwieracz dolny przełyku).

Słodycze nie są wskazane przy refluksie żołądkowo-przełykowym. Mogą przyczyniać się do uczucia zgagi, dlatego należy ograniczyć ich ilość w diecie.

Lepiej sprawdzą się własnoręcznie przygotowane ciasta/muffiny z dodatkiem owoców, ze zmniejszoną ilością cukru i tłuszczu, najlepiej z dodatkiem mąki razowej. Banan jest polecany jako zmniejszający uczucie zgagi - można go używać do przygotowywania ciast, ciasteczek z płatkami owsianymi i orzechami. Można też przygotowywać owocowe koktajle/sorbety owocowe, galaretki.

Dieta o niskiej kwasowości przy refluksie

Dieta o niskiej kwasowości polega na unikaniu produktów, których pH jest niższe niż 5, a najlepiej niższe niż 7 (produkty kwaśne mają pH 1-7, obojętne ok. 7 i zasadowe 7-14). Problem w tym, że nie ma jednolitego podziału produktów na kwaśne, zasadowe i obojętne, wielu badaczy różnie klasyfikuje np. pomidory, ziemniaki czy banany.

Dieta o niskiej kwasowości polega na unikaniu produktów, których pH jest niższe niż 5 (produkty kwaśne mają pH 1-7, obojętne ok. 7 i zasadowe 7-14)

Ostatnio podkreśla się, że znaczenie w chorobie refluksowej ma nie tylko pH produktów, ale również zawartość kwasów spożywczych, które po prostu podrażniają przełyk podczas jedzenia. Są to np. pomidory, cytrusy czy truskawki, które zawierają kwasy owocowe. Spożywane w dużej ilości doprowadzają do tzw. refluksu gardłowo-krtaniowego.

Ranigast S.O.S. - tabletki do ssania

To wyrób medyczny, który stosowany jest w celu łagodzenia objawów refluksu żołądkowo - przełykowego w postaci zgagi czy bólu w nadbrzuszu.

Ranigast S.O.S umożliwia wyrównanie kwasoty soku żołądkowego, zapobiegając wystąpieriu uczucia pieczenia i niestrawności.

ZAMÓW RANIGAST S.O.S

Refluks – zioła, przyprawy, składniki potraw

Które zioła i przyprawy są zalecane, a które zakazane w diecie przy refluksie? Przy refluksie żołądkowym zalecane są takie zioła, które nie wzmagają wydzielania soków trawiennych (choć należy pamiętać, że każdy pokarm który dostaje się do żołądka w jakimś stopniu pobudza wydzielanie soków trawiennych).

Przy refluksie żołądkowym zalecane są takie zioła, które nie wzmagają wydzielania soków trawiennych

Zioła i przyprawy, które nie są wskazane przy refluksie

  • mięta,
  • tymianek,
  • kminek,
  • papryka chili,
  • pieprz,
  • kurkuma,
  • czosnek.

Zioła i przyprawy wskazane przy refluksie

  • koperek,
  • bazylia,
  • oregano,
  • cynamon,
  • słodka papryka,
  • majeranek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Refluks a nabiał. Czy kefiry i jogurty są zakazane w diecie przy refluksie?

Jogurty i kefiry nie są zakazane w diecie przy refluksie. Chudy nabiał uznaje się za pomocny w niwelowaniu objawów refluksu, dotyczy to szczególnie zgagi. Jednak należy obserwować swój organizm, jeśli po kefirze lub kwaśnym jogurcie pojawi się chrypka, szczekający kaszel czy uczucie ściśniętego gardła może to wskazywać na podrażnienie krtani czyli refluks gardłowo-krtaniowy.

Do kwaśnych produktów należy również twaróg. Zdecydowanie unikajmy dużych ilości sera żółtego, gdyż zawiera dużo tłuszczu, co będzie sprzyjać zarzucaniu kwaśnej treści pokarmowej do przełyku.

Refluks a picie alkoholu. Czy naprawdę nie można pić alkoholu przy refluksie?

Tak, to prawda. Alkohol zmniejsza napięcie mięśnia dolnego zwieracza przełyku, co zwiększa ryzyko zarzucania kwaśnej treści z żołądka do przełyku. Dodatkowo, piwo i wino (zarówno białe, jak i czerwone) zwiększają wydzielanie soków trawiennych, co może przyczynić się do powstania zgagi przy upośledzonym działaniu zwieracza dolnego przełyku. Obserwacje pokazują, że szczególnie wino białe może zwiększać epizody zarzucania kwaśnej treści do przełyku.

Dieta przy refluksie – jakie pieczywo najlepsze?

Pieczywo jest kontrowersyjnym tematem w refluksie.

Z jednej strony chcemy odciążyć żołądek przez potrawy lekkostrawne z niewielką ilością tłuszczu i błonnika. A zatem powinniśmy również unikać pieczywa pełnoziarnistego i jeść pieczywo jasne. Tym bardziej, że niektóre badania pokazują, że błonnik pokarmowy sprzyja powstawaniu zgagi.

Niektóre badania pokazują, że błonnik pokarmowy sprzyja powstawaniu zgagi

Z drugiej jednak strony, jeśli nie mamy problemów z żołądkiem to powinniśmy dostarczać w diecie błonnika, który wpływa pozytywnie na wypróżnianie, i zwiększa uczucie sytości po posiłku. Pieczywo jest więc kwestią indywidualną, można spróbować pieczywa graham lub razowego. Jeśli jednak będzie nasilać objawy, należy sięgnąć po pieczywo jasne.

Woda i mleko na refluks – prawda czy mit?

To prawda, że ciepła woda (nie gorąca) oraz mleko pomagają oczyścić przełyk, jeśli już dostała się do niego kwaśna treść z żołądka. Dodatkowo mleko ma odczyn obojętny, a więc delikatnie „neutralizuje nadmiar kwasu w żołądku”. Jeśli chodzi o wodę, należy wybierać tą wysoko zmineralizowaną, o wysokiej zawartości wapnia i magnezu, które mają zdolności zobojętniające.

Dieta przy refluksie – co jeść przed snem?

Oprócz tego co się je, ważne jest ile czasu przed snem i co robi się po posiłku, a więc kolacja powinna być niewielkiej objętości, jedzona 3-4 godziny przed snem. Po posiłku należy unikać schylania się, ćwiczeń, leżenia, aby zapobiec mechanicznemu zarzucaniu kwaśnej treści do przełyku.

Na kolację należy jeść lekkie posiłki, o niewielkiej ilości tłuszczu oraz bez produktów zawierających kwasy spożywcze.

Dieta przy refluksie – dania na kolację

  • kanapki z serkiem twarożkowym (chudym),
  • kanapki z chudą wędliną,
  • kanapki z ugotowanym białkiem jaja,
  • warzywa: sałata, ogórek, papryka, kalarepa, gotowane warzywa (marchew, buraczki, brokuł, kalafior, dynia),
  • serek wiejski lekki z warzywami i pieczywem,
  • warzywa na patelnię duszone z wodą i łyżeczką oleju, podawane z drobną kaszą lub białym ryżem,
  • zupa krem z dozwolonych warzyw.

Dieta przy refluksie – czego unikać?

Dieta w refluksie może wydawać się skomplikowana, dlatego należy pamiętać o kilku zasadach i produktach, które zmniejszą objawy zarzucania kwaśnej treści do przełyku lub krtani:

  • należy unikać objadania się i spożywać 4-5 niewielkich posiłków dziennie
  • unikać kawy, alkoholu, słodyczy, palenia papierosów
  • unikać kwaśnych owoców i warzyw (nawet jeśli mają zasadowe pH)
  • unikać przetworzonej żywności, gdyż często jest konserwowana octem lub kwasem cytrynowym (dania gotowe, fast-food, ketchup, musztarda, produkty marynowane)

Najczęściej zadawane pytania na temat refluksu

Refluks zwykle powoduje dyskomfort i utrudnia codzienne funkcjonowanie, jednak w większości przypadków nie jest groźny dla zdrowia. Nieleczony może prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak: zapalenie przełyku, jego zwężenie, choroby krtani i płuc, gardła i jamy ustnej.

Refluks, znany również jako choroba refluksowa przełyku, jest stanem, w którym kwaśna treść żołądkowa cofa się do przełyku. Najczęstszą przyczyną refluksu jest niedomykalność dolnego zwieracza przełyku, czyli pierścienia mięśniowego, chroniącego przełyk przed cofaniem się treści żołądkowej. Gdy nie działa prawidłowo, kwaśna treść żołądkowa może cofać się do przełyku, powodując zgagę, pieczenie w klatce piersiowej, duszność, kaszel, jak i chrypkę.

Objawy refluksu mogą obejmować m.in.: zgagę, uczucie pieczenia i bólu w klatce piersiowej, chrypkę, trudności w przełykaniu, ból brzucha i nudności, kaszel (występujący z powodu podrażnienia krtani).


Objawy refluksu mogą się nasilać w pozycji leżącej lub po spożyciu posiłku. W przypadku wystąpienia objawów refluksu warto skonsultować się z lekarzem, który zleci badania diagnostyczne oraz zastosuje odpowiednie leczenie.

 

Oto kilka sposobów na zapobieganie refluksowi:

  • Zmiana stylu życia – ważne jest, aby unikać czynników ryzyka, takich jak np.: palenie papierosów, spożywanie alkoholu, picie zbyt dużej ilości kawy i jedzenie obfitych posiłków. Wskazane jest też regularne uprawianie aktywności fizycznej.
  • Zmiana diety – warto zrezygnować z tłustych, pikantnych, kwaśnych i słonych potraw, a także ograniczyć spożycie słodyczy, napojów gazowanych, czekolady i innych produktów, które mogą zaostrzać objawy refluksu.
  • Unikanie spożywania posiłków tuż przed snem – ważne jest, aby po posiłku odczekać co najmniej 2-3 godziny przed pójściem spać. Można też podnieść górną część łóżka, aby uniknąć cofania się treści pokarmowej do przełyku.
  • Redukcja stresu – stres może wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego i nasilać objawy refluksu. Warto więc szukać sposobów na jego redukcję, takich jak np.: medytacja, joga lub terapia poznawczo-behawioralna.
  • Leczenie chorób towarzyszących – w niektórych przypadkach refluks jest spowodowany chorobami towarzyszącymi, takimi jak otyłość czy cukrzyca. Leczenie tych chorób może pomóc w zmniejszeniu objawów refluksu.

 

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Natalia Bobowik

Dietetyczka Natalia Bobowik

Absolwentka dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w nietolerancjach i nadwrażliwościach pokarmowych oraz zaburzeniach układu pokarmowego. Pomaga osobom z zaburzeniami hormonalnymi, PCOS czy insulinoopornością. Na co dzień działa w poradni Mój Dietetyk, kontakt: natalia.bobowik@mojdietetyk.pl.

Zobacz także

Refluks przełykowo-żołądkowy. Objawy, przyczyny, leczenie refluksu i zgagi

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 19.10.2021

Nawet co piąty Polak doświadcza objawów refluksu przełykowo-żołądkowego, z czego około połowa zmaga się z nimi codziennie. Męcząca zgaga, kwaśne odbijanie, pieczenie, podchodzenie do gardła treści pokarmowej zazwyczaj świadczą o chorobie refluksowej, którą koniecznie należy zdiagnozować i leczyć. Nieleczony refluks grozi poważnymi powikłaniami, w tym rakiem przełyku.

Czytaj więcej

Zgaga – przyczyny, objawy, leczenie. Czy zgaga zawsze oznacza chorobę refluksową?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 18.10.2021

Gdy w piersi zaczyna palić żywym ogniem, odbija się kwaśno, a położenie się płasko nasila te dolegliwości, to znak, że dręczy nas zgaga. Pojawia się nawet jednej trzeciej populacji, choć u niektórych sporadycznie i szybko przemija. U większości zgaga zwiastuje jednak chorobę refluksową lub inny problem zdrowotny, dlatego warto ją zdiagnozować i leczyć.

Czytaj więcej

Zespół jelita drażliwego (IBS) – objawy, przyczyny i leczenie. Jaka dieta przy IBS?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 9.08.2022

Zespół jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest przewlekłą chorobą układu pokarmowego charakteryzującą się nadreaktywnością jelit. Choroba objawia się naprzemiennymi zaparciami i biegunkami oraz bólem brzucha związanym na ogół z wypróżnieniem. Jak rozpoznać zespół jelita drażliwego? Jak wygląda leczenie? Jaką dietę stosować?

Czytaj więcej