Niedobór witaminy B12 powoduje ciągłe zmęczenie, nerwowość, kłopoty z pamięcią, a nawet depresję. Okazuje się, że u osób z cukrzycą typu 2. brak tej witaminy dodatkowo zwiększa ryzyko neuropatii układu krążenia.
Brak witaminy B12 a neuropatia

Co to jest neuropatia?
Neuropatia, częsta u osób z wieloletnią cukrzycą, to uszkodzenie lub stan zapalny nerwów zaburzający przewodzenie informacji. Objawia się tachykardią, czyli zwiększoną częstotliwością rytmu serca (ok. 100 uderzeń/min, przy normie wynoszącej ok. 75 uderzeń), niezależnie od aktywności. Serce nie adaptuje się do zmiennych obciążeń, co może prowadzić do nagłej śmierci sercowej.
Czytaj więcej: Neuropatia cukrzycowa będzie leczona maścią?
Witamina B12 – działanie
Naukowcy ze Steno Diabetes Centre w Danii przeanalizowali dane 469 pacjentów badanych pod kątem autonomicznej neuropatii układu sercowo-naczyniowego. Wszyscy oddali próbki krwi, w których zmierzono zawartość witaminy B12. Okazało się, że jej poziom koreluje ze zdiagnozowaniem neuropatii autonomicznej układu sercowo-naczyniowego.
Warto wspomnieć, że cukrzycy leczeni za pomocą metforminy są szczególnie narażeni na niedobór witaminy B12. Prawdopodobnie metformina powoduje upośledzenie wchłaniania witaminy B12 w jelicie. Zjawisko to może być odwrócone przez zwiększenie spożycia wapnia.
Czytaj więcej: Terapia metforminą, a co dalej?
Co zawiera witaminę B12?
Witaminę B12 zawierają przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej jest jej w mięsie szczupaka (i innych ryb) oraz wątrobie zwierzęcej, nerkach i sercu. Dobrym źródłem witaminy B12 są też drożdże spożywcze. W produktach roślinnych praktycznie nie występuje.













