Naukowcy są bliscy opracowania metody leczenia cukrzycy typu 2. we wczesnym stadium. Białko zwane MondoA może stać się brakującym ogniwem w kontroli insulinooporności i akumulacji tłuszczu w mięśniach, które towarzyszą cukrzycy.
Nowy lek na cukrzycę typu 2.

Cukrzyca typu 2. jest następstwem insulinooporności, czyli stanu, gdy organizm nie reaguje prawidłowo na insulinę i nie jest w stanie efektywnie jej wykorzystać. Glukoza zaczyna krążyć we krwi, stymulując trzustkę do wytwarzania coraz więcej i więcej insuliny, co ostatecznie tak ją nadwyręża, że komórki produkujące insulinę umierają.
Czytaj więcej: Amylina powoduje cukrzycę typu 1. i 2.
Jednym z najwcześniej ujawniających się wskaźników insulinooporności jest akumulacja tłuszczu w mięśniach i zmniejszony pobór glukozy.
Nowe lekarstwo dla diabetyków
Zespół naukowców z Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute szukał protein, które regulują oba te procesy. Przebadali tysiące białek, szukając tych, które potrafią zablokować syntezę tłuszczu i poprawić wychwyt glukozy przez komórki mięśni.
Badacze opublikowali artykuł w „Journal of Clinical Investigation”, w którym opisują białko zwane MondoA, odpowiadające tej charakterystyce.
Badania wykazały, że MondoA łagodzi insulinooporność u myszy przebywających na wysokotłuszczowej diecie. Substancja wyzwala reakcję na nadmierną podaż glukozy, hamując jej transport do komórek i intensyfikując jej przemianę w tłuszcz.
Bezpośrednie zwiększenie wychwytu glukozy przez mięśnie jest zupełnie nową metodą w porównaniu do innych środków przeciwcukrzycowych, nad którymi obecnie pracują naukowcy na całym świecie. Potencjalne nowe lekarstwo sprzyja spalaniu energii, a więc może mieć również korzystny wpływ na ogólny metabolizm i kontrolę wagi.
Czytaj więcej: Leki na cukrzycę











