• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Amylina powoduje cukrzycę typu 1 i 2

Cukrzyca typu 1. oraz typu 2. jest wywoływana przez hormon wytwarzany przez komórki beta wysp trzustkowych, czyli toksyczne zbitki amyliny. Do takich wniosków doszli naukowcy z uniwersytetów w Manchesterze i Auckland.

ręka_strzykawka_wkłucie

Czym jest amylina?

Amylina jest hormonem produkowanym przez komórki beta trzustki. Wydziela się razem z insuliną w odpowiedzi na bodziec pokarmowy. Pełni ona w stosunku do insuliny rolę uzupełniającą i wspomagającą regulację gospodarki węglowodanowej organizmu.

Amylinę odkryto w 1987 r. podczas badań prowadzonych jednocześnie przez dwóch naukowców – Westermarka i Coopera. W patogenezie cukrzycy typu 2. jej znaczenie okazało się bardzo ważne. Okazało się, że złogi amyloidu w trzustce, którego najważniejszym składnikiem jest amylina, odnotowuje się u ponad 90 proc. osób  dotkniętych cukrzycą typu 2.

Remisja cukrzycy

Jak sugerują wyniki 20-letnich badań, podając diabetykowi leki, które zapobiegają tworzeniu się zbitek amyliny, można spowolnić każdą z postaci cukrzycy, a nawet spowodować jej remisję. Po spożyciu pokarmu amylina uwalniania jest do krwi z podstawowym wydzielaniem insuliny. Zaburzenie wytwarzania insuliny i amyliny powoduje wzrost poziomu cukru we krwi, prowadząc do cukrzycy.

Wokół komórek trzustki może gromadzić się część produkowanej amyliny w postaci toksycznych zbitek prowadzących do śmierci komórkowej, a w końcu do cukrzycy. O ile wcześniejsze wyniki badań prof. Gartha Coopera z Uniwersytetu w Manchesterze dowodziły, że tak wygląda patomechanizm cukrzycy typu 2., to najnowsze analizy wskazują, że cukrzyca typu 1. rozwija się w ten sam sposób. Jedyna różnica polega na tym, że choroba występuje na wcześniejszych etapach życia i postępuje szybciej –  na skutek szybszego odkładania się amyliny w trzustce.

Czytaj więcej: Cukrzyca w pigułce – ile trzeba wiedzieć o cukrzycy, żeby móc sobie z nią poradzić?

Testy kliniczne prof. Coopera

Naukowcy pracujący pod kierunkiem prof. Coopera szacują, że w ciągu dwóch najbliższych lat opracują lek, który zostanie poddany testom klinicznym. Badania nad lekiem będą prowadzone na pacjentach z cukrzycą typu 1. i 2.

Zastosowanie amyliny w postaci jej syntetycznego analogu w leczeniu cukrzycy może być dużo bardziej skuteczne, niż w przypadku stosowania samej tylko insuliny, ponieważ kompleksowo wpłynie to na gospodarkę związkami chemicznymi organizmu. Warto jednak podkreślić, ze amylina może jedynie wspomagać leczenie cukrzycy, a głównym lekiem pozostaje insulina.

Czytaj więcej: Glitazony – zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Nowa aplikacja dla diabetyków: obniży poziom HbA1c

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.11.2016

Pojawiła się aplikacja na smartfony, która pomoże osobom z cukrzycą typu 2. kontrolować glukozę pomiędzy kolejnymi wizytami lekarskimi. Póki co to jedyna aplikacja dla diabetyków pozwalająca śledzić wpływ poziomu cukru na nastrój. Ponadto korzystanie z niej pomaga znacząco obniżyć poziom HbA1c.

Czytaj więcej

Słodziki zamiast cukru – czy to bezpieczne?

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 5.09.2023

Sztuczne słodziki wymyślono jako zdrowsze zamienniki cukru. Ich wpływ na nasz organizm jest jednak wciąż przedmiotem badań. Najnowsze pokazują, że słodziki mogą nam zarówno szkodzić, jak i mieć korzystny wpływ terapeutyczny w niektórych problemach zdrowotnych.

Czytaj więcej

Cukrzyca – objawy, przyczyny, dieta, badania. Jak rozpoznać i leczyć cukrzycę?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 26.08.2022

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli – objawy tego typu cukrzycy nasilają się stopniowo. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie; pierwsze objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie (polidypsja); senność; infekcje intymne; zaburzenia widzenia.

Czytaj więcej

Ciągle nie radzimy sobie z leczeniem cukrzycy typu 2. – raport NIK

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 23.05.2018

Działania systemu ochrony zdrowia służące zapobieganiu, wczesnemu wykrywaniu oraz leczeniu cukrzycy typu 2. są niewystarczające – tak twierdzi NIK. Choć wiele mówi się o tym, że cukrzyca stanowi priorytet w systemie opieki zdrowotnej, nie potwierdzają tego fakty. Nie potrafimy skutecznie ani zapobiegać cukrzycy typu 2., ani chronić osób już nią dotkniętych przed rozwojem późnych powikłań cukrzycy. Jednak to nie wszystkie przewinienia.

Czytaj więcej

Bioniczna trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.01.2018

Transplantolog dr hab. n. med. Michał Wszoła jest szefem konsorcjum, które prowadzi badania nad stworzeniem bionicznej trzustki. Taka trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę.

Czytaj więcej