• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Domowy hummus – przepis

Przepis na domowy hummus, czyli pastę z ciecierzycy, jest bardzo prosty. Można doprawiać go różnymi przyprawami i tym samym nadawać mu inny smak. Często wykorzystuję tę pastę jako dodatek do pieczywa, dip do warzyw lub smarowidło do szkolnej kanapki.

Słoiczek domowego hummusu z ciecierzycy

Podstawowym składnikiem hummusu jest gotowana ciecierzyca. W tym przepisie użyłam gotowej cieciorki z puszki, ale można też namoczyć i ugotować suchą ciecierzycę. Do tego należy się zaopatrzyć w sezamową pastę tahini, sok z cytryny oraz czosnek. Już po kilku minutach mamy wspaniały domowy hummus.

Domowy hummus − składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze
  • sok z cytryny – około 3 łyżki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2−3 łyżki pasty tahini
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli himalajskiej do smaku

Jak przygotować domowy hummus

Ciecierzycę odsącz, ale nie wylewaj zalewy, czyli tzw. aquafaby. Może się przydać do regulowania gęstości hummusu lub przygotowania lodów – przepis jest dostępny na blogu:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do blendera włóż ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, słodką paprykę oraz oliwę i sok z cytryny. Miksuj do czasu uzyskania konsystencji gładkiej pasty. Jeśli humus jest za gęsty, dodawaj po łyżce aquafaby. Na koniec dodaj sól himalajską w ilości, która Ci odpowiada. Hummus przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku do 5 dni.

Domowy hummus – wartość odżywcza 1 słoiczka

Z podanego przepisu otrzymacie dwa słoiczki o pojemności około 200 ml. Porcja na jedną kanapkę to około 10 g hummusu (łącznie ok. 37−40 porcji).

  • Energia: 390 kcal
  • Węglowodany: 22,9 g
  • Białko: 11,2 g
  • Tłuszcze: 26 g
Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Chleb bezglutenowy − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 26.09.2017

Pieczenie chleba to wymagający proces, który wymaga cierpliwości. Chleb bezglutenowy na drożdżach potrzebuje czasu, żeby wyrosnąć, ale potem odwdzięczy się pysznym smakiem. Jeśli lubicie chrupiącą skórkę, podzielę się z Wami prostym trikiem. Wystarczy łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszać z zimną wodą i zaraz po wyjęciu chleba posmarować go roztworem.

Czytaj więcej

Pizza bezglutenowa z dodatkiem marchewki − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Zjedzenie bezglutenowej pizzy na mieście to nadal wyzwanie. Jednak wcale nie trzeba tracić czasu na poszukiwania. Taką pizzę z łatwością przygotujemy sami. Ciekawostką jest dodatek warzyw w cieście. Co Wy na to?

Czytaj więcej

Szarlotka bezglutenowa – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Jesień lada moment zagości w kalendarzu, ale za oknem już rozgościła się na dobre. To znak, że nadchodzi czas na szarlotkę, oczywiście z najlepszych jabłek, czyli polskich renet. Dzięki ich wyrazistemu smakowi ciasto nie będzie za słodkie. Zapraszam na zdrową, bezglutenową wersję szarlotki, idealną do filiżanki gorącej herbaty.

Czytaj więcej