• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Chleb bezglutenowy − przepis

Pieczenie chleba to wymagający proces, który wymaga cierpliwości. Chleb bezglutenowy na drożdżach potrzebuje czasu, żeby wyrosnąć, ale potem odwdzięczy się pysznym smakiem. Jeśli lubicie chrupiącą skórkę, podzielę się z Wami prostym trikiem. Wystarczy łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszać z zimną wodą i zaraz po wyjęciu chleba posmarować go roztworem.

Bezglutenowy chleb

Chlebek powstał z połączenia kilku mąk bezglutenowych. W szczególności przypadła mi do gustu mąka ryżowa. Nie zawiera glutenu i ma niższą kaloryczność niż mąka pszenna. Zatem jest to świetna alternatywna zarówno dla osób z nietolerancją gluten, jak i dla tych wszystkich, którzy skrupulatnie liczą kalorie. Jedna kromka tego chlebka to zaledwie 72 kalorie.

Sprawdź także przepis na bezglutenową pizzę!

Składniki na chleb bezglutenowy:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 paczuszka suszonych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Jak przygotować chleb bezglutenowy

Wszystkie mąki oraz sól połącz ze sobą w dużej misce. Na środku zrób wgłębienie. Wsyp drożdże i wlej ciepłe mleko. Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (końcówki w kształcie haków). Na koniec roztrzep jajko i dodaj do ciasta, nie przerywając wyrabiania.

Po kilku minutach, gdy ciasto będzie jednolite, przykryj je ściereczką. Postaw w ciepłym miejscu i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyciągnij ciasto i przełóż do formy. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw chleb do pieca na 40 minut.

Wartość odżywcza kromki chleba bezglutenowego (porcja na 20 kromek):

  • Energia: 72,4 kcal
  • Węglowodany: 14,23 g
  • Białko: 2,13 g
  • Tłuszcze: 0,78 g
Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Bezglutenowy pasztet z soczewicy − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 20.09.2017

Pasztet to danie, które od razu kojarzy się z mięsem. Jednak od pewnego czasu testuję pasztety przygotowywane z różnych warzyw i kasz. Taka propozycja to strzał w dziesiątkę dla osób na diecie bezglutenowej.

Czytaj więcej

Szarlotka bezglutenowa – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Jesień lada moment zagości w kalendarzu, ale za oknem już rozgościła się na dobre. To znak, że nadchodzi czas na szarlotkę, oczywiście z najlepszych jabłek, czyli polskich renet. Dzięki ich wyrazistemu smakowi ciasto nie będzie za słodkie. Zapraszam na zdrową, bezglutenową wersję szarlotki, idealną do filiżanki gorącej herbaty.

Czytaj więcej

Szybki deser malinowy

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 15.09.2017

Lubię desery, które można przygotować w kilka minut. Pewnie też miewacie czasami nieodpartą chęć na coś słodkiego. Nawet w takim momencie polecam przygotować coś zdrowego (a można to zrobić naprawdę szybko) zamiast zapychać się byle czym. Inspiracją dla tego przepisu było tiramisu. Z włoskiego klasyka pozostał jedynie serek mascarpone, ale efekt jest równie pyszny jak wersja oryginalna.

Czytaj więcej