Pieczenie chleba to wymagający proces, który wymaga cierpliwości. Chleb bezglutenowy na drożdżach potrzebuje czasu, żeby wyrosnąć, ale potem odwdzięczy się pysznym smakiem. Jeśli lubicie chrupiącą skórkę, podzielę się z Wami prostym trikiem. Wystarczy łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszać z zimną wodą i zaraz po wyjęciu chleba posmarować go roztworem.
Chleb bezglutenowy − przepis

Chlebek powstał z połączenia kilku mąk bezglutenowych. W szczególności przypadła mi do gustu mąka ryżowa. Nie zawiera glutenu i ma niższą kaloryczność niż mąka pszenna. Zatem jest to świetna alternatywna zarówno dla osób z nietolerancją gluten, jak i dla tych wszystkich, którzy skrupulatnie liczą kalorie. Jedna kromka tego chlebka to zaledwie 72 kalorie.
Sprawdź także przepis na bezglutenową pizzę!
Składniki na chleb bezglutenowy:
- 150 g mąki ryżowej
 - 100 g mąki ziemniaczanej
 - 70 g mąki gryczanej
 - 30 g mąki owsianej bezglutenowej
 - 1 paczuszka suszonych drożdży
 - 300 ml ciepłego mleka
 - 1 jajko
 - łyżeczka soli
 - łyżeczka cukru
 
Jak przygotować chleb bezglutenowy
Wszystkie mąki oraz sól połącz ze sobą w dużej misce. Na środku zrób wgłębienie. Wsyp drożdże i wlej ciepłe mleko. Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (końcówki w kształcie haków). Na koniec roztrzep jajko i dodaj do ciasta, nie przerywając wyrabiania.
Po kilku minutach, gdy ciasto będzie jednolite, przykryj je ściereczką. Postaw w ciepłym miejscu i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyciągnij ciasto i przełóż do formy. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw chleb do pieca na 40 minut.
Wartość odżywcza kromki chleba bezglutenowego (porcja na 20 kromek):
- Energia: 72,4 kcal
 - Węglowodany: 14,23 g
 - Białko: 2,13 g
 - Tłuszcze: 0,78 g
 





