Słodkie smakołyki na bazie warzyw? Czy to możliwe? Jak najbardziej! Bazą muffinek jest puree z ugotowanych buraczków. Ciastka są wilgotne i puszyste, a w dodatku bogate w składniki odżywcze. Sam burak poza tym, że jest cennym źródłem wapnia i magnezu, pomaga też unormować poziom cholesterolu we krwi.
Muffinki buraczkowe – przepis

Buraki skutecznie obniżają ciśnienie. Warto je uwzględnić w diecie w okresie jesiennym, ponieważ dodają energii i wzmacniają nasz organizm w walce z infekcjami. Buraki jako środek krwiotwórczy powinny też zaleźć się w menu osób z anemią.
Muffinki buraczkowe – lista składników (na 15 małych muffinek)
Składniki mokre:
- 2 średnie ugotowane buraczki (ok. 250 g)
- 2 jajka
- 70 g oleju pistacjowego
- 100 g maślanki
Składniki suche:
- 200 mąki pszennej
- 60 mąki owsianej
- 1/2 sody
- 1/2 proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g erytrytolu
- 1 laska wanilii
Jak przygotować muffinki buraczkowe?
Ugotowane buraczki zmiksuj na gładkie puree. Dodaj jajka, olej pistacjowy oraz maślankę i dokładnie połącz. Do drugiej miski wsyp przesianą mąkę oraz pozostałe suche składniki. Wymieszaj. Następnie połącz mokrą masę z suchą. Wystarczy dobrze zamieszać łyżką, do czasu uzyskania jednolitej masy. Nakładaj ciasto do foremek do 2/3 wysokości, aby miały miejsce do wyrośnięcia.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25–40 minut (w zależności od wielkości foremek). Jeśli są to papilotki będzie to 25 minut i wyjdzie ich 15 sztuk. Natomiast jeśli użyjesz większych foremek do babeczek, wówczas należy je piec przez 35–40 minut i z podanej ilości otrzymasz 11 muffinek.
Muffinki buraczkowe – wartości odżywcze 1 sztuki (przy podziale na 15 sztuk)
- Energia: 132 kcal
- Białko: 2,9 g
- Węglowodany: 20,9 g
- Tłuszcze: 7 g
Wartości dla osób chorujących na cukrzycę:
- WW: 2
- WBT: 0,7





