• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Muffinki buraczkowe – przepis

Słodkie smakołyki na bazie warzyw? Czy to możliwe? Jak najbardziej! Bazą muffinek jest puree z ugotowanych buraczków. Ciastka są wilgotne i puszyste, a w dodatku bogate w składniki odżywcze. Sam burak poza tym, że jest cennym źródłem wapnia i magnezu, pomaga też unormować poziom cholesterolu we krwi.

babeczki buraczkowe

Buraki skutecznie obniżają ciśnienie. Warto je uwzględnić w diecie w okresie jesiennym, ponieważ dodają energii i wzmacniają nasz organizm w walce z infekcjami. Buraki jako środek krwiotwórczy powinny też zaleźć się w menu osób z anemią.

Muffinki buraczkowe – lista składników (na 15 małych muffinek)

Składniki mokre:

  • 2 średnie ugotowane buraczki (ok. 250 g)
  • 2 jajka
  • 70 g oleju pistacjowego
  • 100 g maślanki

Składniki suche:

  • 200 mąki pszennej
  • 60 mąki owsianej
  • 1/2 sody
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g erytrytolu
  • 1 laska wanilii

Jak przygotować muffinki buraczkowe?

Ugotowane buraczki zmiksuj na gładkie puree. Dodaj jajka, olej pistacjowy oraz maślankę i dokładnie połącz. Do drugiej miski wsyp przesianą mąkę oraz pozostałe suche składniki. Wymieszaj. Następnie połącz mokrą masę z suchą. Wystarczy dobrze zamieszać łyżką, do czasu uzyskania jednolitej masy. Nakładaj ciasto do foremek do 2/3 wysokości, aby miały miejsce do wyrośnięcia.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25–40 minut (w zależności od wielkości foremek). Jeśli są to papilotki będzie to 25 minut i wyjdzie ich 15 sztuk. Natomiast jeśli użyjesz większych foremek do babeczek, wówczas należy je piec przez 35–40 minut i z podanej ilości otrzymasz 11 muffinek.

Muffinki buraczkowe – wartości odżywcze 1 sztuki (przy podziale na 15 sztuk)

  • Energia: 132 kcal
  • Białko: 2,9 g
  • Węglowodany: 20,9 g
  • Tłuszcze: 7 g

Wartości dla osób chorujących na cukrzycę:

  • WW: 2
  • WBT: 0,7
Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Szpinakowe muffiny z fetą i suszonymi pomidorami – przepis

Autor:

Dietetyczka Agnieszka Pompecka

Data publikacji: 31.08.2017

Szpinak przeżywa obecnie prawdziwy renesans, a przyrządzony w odpowiedni sposób w niczym nie przypomina zielonej brei, która dla wielu była koszmarem dzieciństwa. Warzywo to rewelacyjnie komponuje się z pomidorami oraz serem feta, czego potwierdzeniem są nasze wytrawne muffiny.

Czytaj więcej

Kotlety mielone ze świeżą kolendrą

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Wielbicieli świeżej kolendry jest tyle samo ilu przeciwników. Był czas że sama zaliczałam się do jej antyfanów. Ogromnie przeszkadzał mi jej intensywny smak. Zmieniłam zdanie, gdy po raz pierwszy posmakowałam kuchni gruzińskiej, a dokładniej pierożków chinkali. Niechęć zniknęła. Dzisiaj cenię kolendrę za jej smak oraz właściwości prozdrowotne – podobnie jak kminek świetnie działa ona na trawienie.

Czytaj więcej

Komosa ryżowa (quinoa) z owocami – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, to takie wdzięczne „niby” zboże, które można przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie smakuje w potrawach wytrawnych, ale równie dobrze sprawdza się na słodko. Do tego ma niski indeks glikemiczny, zatem jest bazowym produktem do wykorzystania w kuchni diabetyka. Dzisiaj proponuję komosę na słodko, w ramach pożywnego i zdrowego śniadania.

Czytaj więcej