Szpinak przeżywa obecnie prawdziwy renesans, a przyrządzony w odpowiedni sposób w niczym nie przypomina zielonej brei, która dla wielu była koszmarem dzieciństwa. Warzywo to rewelacyjnie komponuje się z pomidorami oraz serem feta, czego potwierdzeniem są nasze wytrawne muffiny.
Szpinakowe muffiny z fetą i suszonymi pomidorami – przepis

Niepozorne liście szpinaku mogą być bazą wielu różnych potraw – od sałatek, po sosy do makaronów czy nadzienie do mięs. Szpinak jest dla nas cenny ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy – beta-karotenu, luteiny i witaminy C. Szpinak zawiera też znaczne ilości potasu i magnezu, dlatego jest dobrym warzywem dla osób narażonych na choroby układu krążenia.
Szpinakowe muffiny – lista składników (na 8 muffinów)
- szklanka mąki pełnoziarnistej (150 g)
- ½ szklanki mleka (150 ml)
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g sera feta 12% tłuszczu
- 400 g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- ząbek czosnku, pieprz, tymianek
- 2 pęczki rzodkiewki
Jak przygotować szpinakowe muffiny?
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, jajko i oliwę i połączyć składniki. Do masy dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki tymianku i szczyptę pieprzu. Fetę pokroić w kostkę, pomidory na kawałki (jeśli są z oleju to odsączyć je najpierw w ręczniku papierowym), wymieszać z resztą składników. Gotową masę przełożyć do foremek na muffiny. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Podać z rzodkiewkami obok.
1 porcja [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | WW |
141 | 7,1 | 6,2 | 17,9 | 3,9 | 1,4 |





