• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Szpinakowe muffiny z fetą i suszonymi pomidorami – przepis

Szpinak przeżywa obecnie prawdziwy renesans, a przyrządzony w odpowiedni sposób w niczym nie przypomina zielonej brei, która dla wielu była koszmarem dzieciństwa. Warzywo to rewelacyjnie komponuje się z pomidorami oraz serem feta, czego potwierdzeniem są nasze wytrawne muffiny.

muffiny szpinakowe

Niepozorne liście szpinaku mogą być bazą wielu różnych potraw – od sałatek, po sosy do makaronów czy nadzienie do mięs. Szpinak jest dla nas cenny ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy – beta-karotenu, luteiny i witaminy C. Szpinak zawiera też znaczne ilości potasu i magnezu, dlatego jest dobrym warzywem dla osób narażonych na choroby układu krążenia.

Szpinakowe muffiny – lista składników (na 8 muffinów)

  • szklanka mąki pełnoziarnistej (150 g)
  • ½ szklanki mleka (150 ml)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g sera feta 12% tłuszczu
  • 400 g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku, pieprz, tymianek
  • 2 pęczki rzodkiewki

Jak przygotować szpinakowe muffiny?

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, jajko i oliwę i połączyć składniki. Do masy dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki tymianku i szczyptę pieprzu. Fetę pokroić w kostkę, pomidory na kawałki (jeśli są z oleju to odsączyć je najpierw w ręczniku papierowym), wymieszać z resztą składników. Gotową masę przełożyć do foremek na muffiny. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Podać z rzodkiewkami obok.

1 porcja [kcal]

Białko [g]

Tłuszcz [g]

Węglowodany [g]

Błonnik [g]

WW

141

7,1

6,2

17,9

3,9

1,4

 

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Agnieszki Pompeckiej z poradni dietetycznej Mój Dietetyk

Dietetyczka Agnieszka Pompecka

Z wykształcenia i pasji dietetyk i promotor zdrowia. Pracuje z pacjentami z chorobami wymagającymi wsparcia żywieniowego i osobami, które chcą zredukować masę ciała lub poprawić nawyki żywieniowe. Na co dzień działa w poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.

Zobacz także

Komosa ryżowa (quinoa) z owocami – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, to takie wdzięczne „niby” zboże, które można przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie smakuje w potrawach wytrawnych, ale równie dobrze sprawdza się na słodko. Do tego ma niski indeks glikemiczny, zatem jest bazowym produktem do wykorzystania w kuchni diabetyka. Dzisiaj proponuję komosę na słodko, w ramach pożywnego i zdrowego śniadania.

Czytaj więcej

Potrawka warzywna z fasolką szparagową – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa jest fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą. Podawana jako tzw. jarzynka do obiadu była znakiem, że zaczyna się lato. Pomyślałam, że warto spróbować przygotować coś innego z tego warzywa, coś co nie będzie tak oczywistym połączeniem… Efekt wyszedł zdumiewająco pyszny i zdecydowanie mniej kaloryczny.

Czytaj więcej

Muffinki buraczkowe – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Słodkie smakołyki na bazie warzyw? Czy to możliwe? Jak najbardziej! Bazą muffinek jest puree z ugotowanych buraczków. Ciastka są wilgotne i puszyste, a w dodatku bogate w składniki odżywcze. Sam burak poza tym, że jest cennym źródłem wapnia i magnezu, pomaga też unormować poziom cholesterolu we krwi.

Czytaj więcej