• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Pizza bezglutenowa z dodatkiem marchewki − przepis

Zjedzenie bezglutenowej pizzy na mieście to nadal wyzwanie. Jednak wcale nie trzeba tracić czasu na poszukiwania. Taką pizzę z łatwością przygotujemy sami. Ciekawostką jest dodatek warzyw w cieście. Co Wy na to?

bezglutenowa pizza na marchewkowym cieście

Pizza z dodatkiem warzywa w cieście to propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej lub liczą kalorie, a także chcą, utrzymać prawidłowy poziom wszystkich makroskładników. Ciasto jest delikatne i świetnie się komponuje z dodatkami typowymi dla pizzy.

Zobacz także przepis na zupę pomidorową z soczewicą.

Pizza bezglutenowa − składniki na ciasto (porcja dla 2 osób):

  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 jajka

Dodatki:

  • 2 łyżki pesto
  • pomidor
  • 50 g sera żółtego

Jak przygotować bezglutenową pizzę?

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni, ponieważ ciasto robi się ekspresowo. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Marchewki zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj mąkę oraz żółtka i wymieszaj. Delikatnie połącz ubite białka z masą. Następnie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Pędzelkiem zamoczonym w oleju namaluj okrąg, na który wyłóż gotową masę i  wstaw ją do piekarnika na 25 minut.

Po tym czasie wyciągnij blaszkę z pieca. Posmaruj placek pesto. Ułóż pomidora pokrojonego w plasterki i posyp startym serem. Ponownie wstaw pizzę do piekarnika – tym razem na 10 minut. Gdy pizza jest gotowa, daj jej chwilę odpocząć – około 10 minut. Potem już można się nią delektować, najlepiej z dodatkiem sosu czosnkowego.

Wartość odżywcza bezglutenowej pizzy – porcja dla 1 osoby:

  • Energia: 310,5 1 kcal
  • Węglowodany: 21,5 g
  • Białko: 16,5  g
  • Tłuszcze: 17,6 g

Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:

  • WW: 2
  • WBT: 2,2
Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Pomidorki faszerowane serkiem ze szczypiorkiem i słonecznikiem – przepis

Autor:

Dietetyczka Agnieszka Pompecka

Data publikacji: 31.08.2017

Faszerowane pomidory świetnie sprawdzają się w roli efektownej przekąski. Kaloryczność potrawy i czas jej przygotowania zależy w największym stopniu od rodzaju farszu, na jaki się zdecydujemy. Nasza propozycja to pomidorki na surowo z chudym twarogiem – szybkie w przygotowaniu i niskokaloryczne.

Czytaj więcej

Szpinakowe muffiny z fetą i suszonymi pomidorami – przepis

Autor:

Dietetyczka Agnieszka Pompecka

Data publikacji: 31.08.2017

Szpinak przeżywa obecnie prawdziwy renesans, a przyrządzony w odpowiedni sposób w niczym nie przypomina zielonej brei, która dla wielu była koszmarem dzieciństwa. Warzywo to rewelacyjnie komponuje się z pomidorami oraz serem feta, czego potwierdzeniem są nasze wytrawne muffiny.

Czytaj więcej

Kotlety mielone ze świeżą kolendrą

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Wielbicieli świeżej kolendry jest tyle samo ilu przeciwników. Był czas że sama zaliczałam się do jej antyfanów. Ogromnie przeszkadzał mi jej intensywny smak. Zmieniłam zdanie, gdy po raz pierwszy posmakowałam kuchni gruzińskiej, a dokładniej pierożków chinkali. Niechęć zniknęła. Dzisiaj cenię kolendrę za jej smak oraz właściwości prozdrowotne – podobnie jak kminek świetnie działa ona na trawienie.

Czytaj więcej