Zjedzenie bezglutenowej pizzy na mieście to nadal wyzwanie. Jednak wcale nie trzeba tracić czasu na poszukiwania. Taką pizzę z łatwością przygotujemy sami. Ciekawostką jest dodatek warzyw w cieście. Co Wy na to?
Pizza bezglutenowa z dodatkiem marchewki − przepis

Pizza z dodatkiem warzywa w cieście to propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej lub liczą kalorie, a także chcą, utrzymać prawidłowy poziom wszystkich makroskładników. Ciasto jest delikatne i świetnie się komponuje z dodatkami typowymi dla pizzy.
Zobacz także przepis na zupę pomidorową z soczewicą.
Pizza bezglutenowa − składniki na ciasto (porcja dla 2 osób):
- 2 duże marchewki
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 jajka
Dodatki:
- 2 łyżki pesto
- pomidor
- 50 g sera żółtego
Jak przygotować bezglutenową pizzę?
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni, ponieważ ciasto robi się ekspresowo. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Marchewki zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj mąkę oraz żółtka i wymieszaj. Delikatnie połącz ubite białka z masą. Następnie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Pędzelkiem zamoczonym w oleju namaluj okrąg, na który wyłóż gotową masę i wstaw ją do piekarnika na 25 minut.
Po tym czasie wyciągnij blaszkę z pieca. Posmaruj placek pesto. Ułóż pomidora pokrojonego w plasterki i posyp startym serem. Ponownie wstaw pizzę do piekarnika – tym razem na 10 minut. Gdy pizza jest gotowa, daj jej chwilę odpocząć – około 10 minut. Potem już można się nią delektować, najlepiej z dodatkiem sosu czosnkowego.
Wartość odżywcza bezglutenowej pizzy – porcja dla 1 osoby:
- Energia: 310,5 1 kcal
- Węglowodany: 21,5 g
- Białko: 16,5 g
- Tłuszcze: 17,6 g
Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:
- WW: 2
- WBT: 2,2





