• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Sałatka z tuńczykiem, twarogiem i melonem – przepis

Tuńczyk to doskonałe źródło białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Tuńczyka warto jeść jesienią i zimą, aby uzupełnić niedobory witaminy D, o które o tej porze roku nietrudno.

sałatka z tuńczykiem

W Polsce najbardziej dostępny jest dla nas tuńczyk w puszcze, rzadziej konsumujemy steki z tej ryby. Wybierając rybę z puszki, warto wybierać warianty jak najmniej rozdrobnione, lepiej w sosie własnym niż w oleju, aby zminimalizować jego kaloryczność.

>> Zobacz też przepis na sałatkę caprese z cukinią

Sałatka z tuńczykiem – składniki na 1 porcję sałatki:

  • 80 g tuńczyka (w kawałkach, z wody)
  • 45 g chudego twarogu
  • 1/2 średniego pomidora
  • 2 garści miksu sałat
  • 40 g żółtego melona
  • 40 g papryki czerwonej
  • 20 g białej cebuli

Sos – składniki:

  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku

Sałatka z tuńczykiem – sposób przygotowania:

Do miseczki włożyć miks sałat. Melon, pomidor, paprykę i cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą. Na wierzch dodać lekko pokruszony ser twarogowy oraz odsączone kawałki tuńczyka. Następnie do jogurtu wcisnąć ząbek czosnku, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i polać wcześniej przygotowaną sałatkę, a potem połączyć razem wszystkie składniki.

1 porcja [kcal]

Białko [g]

Tłuszcz [g]

Węglowodany [g]

Błonnik [g]

WW

232

32,0

3,4

21,8

4,2

1,8

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Agnieszki Pompeckiej z poradni dietetycznej Mój Dietetyk

Dietetyczka Agnieszka Pompecka

Z wykształcenia i pasji dietetyk i promotor zdrowia. Pracuje z pacjentami z chorobami wymagającymi wsparcia żywieniowego i osobami, które chcą zredukować masę ciała lub poprawić nawyki żywieniowe. Na co dzień działa w poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.

Zobacz także

Komosa ryżowa (quinoa) z owocami – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, to takie wdzięczne „niby” zboże, które można przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie smakuje w potrawach wytrawnych, ale równie dobrze sprawdza się na słodko. Do tego ma niski indeks glikemiczny, zatem jest bazowym produktem do wykorzystania w kuchni diabetyka. Dzisiaj proponuję komosę na słodko, w ramach pożywnego i zdrowego śniadania.

Czytaj więcej

Potrawka warzywna z fasolką szparagową – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa jest fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą. Podawana jako tzw. jarzynka do obiadu była znakiem, że zaczyna się lato. Pomyślałam, że warto spróbować przygotować coś innego z tego warzywa, coś co nie będzie tak oczywistym połączeniem… Efekt wyszedł zdumiewająco pyszny i zdecydowanie mniej kaloryczny.

Czytaj więcej

Muffinki buraczkowe – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Słodkie smakołyki na bazie warzyw? Czy to możliwe? Jak najbardziej! Bazą muffinek jest puree z ugotowanych buraczków. Ciastka są wilgotne i puszyste, a w dodatku bogate w składniki odżywcze. Sam burak poza tym, że jest cennym źródłem wapnia i magnezu, pomaga też unormować poziom cholesterolu we krwi.

Czytaj więcej