Tuńczyk to doskonałe źródło białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Tuńczyka warto jeść jesienią i zimą, aby uzupełnić niedobory witaminy D, o które o tej porze roku nietrudno.
Sałatka z tuńczykiem, twarogiem i melonem – przepis

W Polsce najbardziej dostępny jest dla nas tuńczyk w puszcze, rzadziej konsumujemy steki z tej ryby. Wybierając rybę z puszki, warto wybierać warianty jak najmniej rozdrobnione, lepiej w sosie własnym niż w oleju, aby zminimalizować jego kaloryczność.
>> Zobacz też przepis na sałatkę caprese z cukinią
Sałatka z tuńczykiem – składniki na 1 porcję sałatki:
- 80 g tuńczyka (w kawałkach, z wody)
- 45 g chudego twarogu
- 1/2 średniego pomidora
- 2 garści miksu sałat
- 40 g żółtego melona
- 40 g papryki czerwonej
- 20 g białej cebuli
Sos – składniki:
- 70 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- pieprz do smaku
Sałatka z tuńczykiem – sposób przygotowania:
Do miseczki włożyć miks sałat. Melon, pomidor, paprykę i cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą. Na wierzch dodać lekko pokruszony ser twarogowy oraz odsączone kawałki tuńczyka. Następnie do jogurtu wcisnąć ząbek czosnku, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i polać wcześniej przygotowaną sałatkę, a potem połączyć razem wszystkie składniki.
1 porcja [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | WW |
232 | 32,0 | 3,4 | 21,8 | 4,2 | 1,8 |





