Klasyczna sałatka caprese to połączenie pomidora, sera mozzarella, bazylii i oliwy. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i idealne sprawdza się w roli drugiego śniadania. Nasza propozycja nawiązuje do tej typowo włoskiej sałatki. Pomidora zastępuje młoda i chrupiąca cukinia, której główne atuty to niska kaloryczność oraz właściwości odkwaszające organizm.
Sałatka caprese z cukinią – prosty przepis

Do spożywania na surowo najlepiej nadają się młode cukinie. Jeśli chcemy, by plasterki cukinii dobrze przekładały się z mozzarellą, warto pokroić je po skosie, uzyskując w ten sposób większe plas
Caprese z cukinią
Lista składników (na 1 porcję)
- ½ młodej cukinii
 - 100 g sera mozzarella light
 - oliwa smakowa z chilli
 
Przyprawy:
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia
 
Jak przygotować caprese z cukinią?
Cukinię umyj i pokrój na cienkie plasterki. Mozzarellę odcedź i również pokrój w plastry. Na talerzu układaj naprzemiennie plaster cukinii i plaster mozzarelli. Posyp solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Polej 1 łyżką oliwy z chilli. Całość udekoruj listkami świeżej bazylii.

Caprese z cukinią - wartość odżywcza porcji:
- Energia: 260 kcal
 - Białko: 20,8 g
 - Węglowodany: 3,6 g
 - Tłuszcz: 18 g
 
Wartości przydatne dla osób chorujących na cukrzycę:
- WW: 0
 - WBT: 2,5
 





