Błyskawiczny koktajl energetyczny - z bananem, truskawkami i szpinakiem. Zdrowo, pysznie i szybko – z ulubionymi dodatkami, w dowolnych proporcjach. Spróbuj!
Przepis na koktajl energetyczny – prościej się nie da!

Zdrowo, pysznie i szybko – z ulubionymi dodatkami, w dowolnych proporcjach. Spróbuj!
Przepis na błyskawiczny koktajl energetyczny (i zdjęcia) dostaliśmy od naszej Czytelniczki Moniki, która napisała do nas tak: „maślanka, liście szpinaku, truskawki i banan. Proporcje dowolne!”.

Błyskawiczny koktajl energetyczny:
składniki:
- maślanka,
 - liście szpinaku,
 - truskawki
 - banan.
 
Zblenduj owoce, posyp ulubionymi dodatkami (np. płatkami migdałów). Koniecznie spróbuj – i poczytaj o właściwościach użytych składników.
Szpinak – skarbnica witamin i mikroelementów
Szpinak jest dosłownie wypełniony prawie każdą witaminą, ale jego najważniejsze składniki to witamina C, luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Wykazuje wysokie stężenie przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu zwyrodnienia plamki żółtej i chronią oczy przed degeneracją.
Zielone listki szpinaku to skarbnica witamin i mikroelementów. 100 g szpinaku dostarcza jedynie 20 kalorii. Szpinak zawiera cholinę, która zapobiega otłuszczeniu wątroby i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie.
Tylakoid, związek znajdujący się w szpinaku, może mieć istotny wpływ na hamowanie głodu – wskazują badania. Tylakoidy blokują w jelitach rozkładanie tłuszczów pochodzących z posiłku, i co za tym idzie, dłużej czujemy się syci.
Uczeni z Uniwersytetu Cambridge odkryli, że na stan umysłu i nasz nastrój bardzo korzystnie wpływa tryptofan, aminokwas o właściwościach relaksacyjnych. Naukowcy opracowali listę produktów, które spożywane codziennie poprawią nam nastrój – pojawiła się ona w specjalistycznym magazynie „Biological Psychiatry”. Na szczycie zestawienia znalazł się szpinak, a dalej ser kozi, migdały, jajka i cukinia. Szpinak zawiera ponadto kwas foliowy, a on także dobrze wpływa na samopoczucie.
>>> Szpinakowe naleśniki – przepis
Truskawki – na odchudzanie
Jedząc truskawki obniżamy poziom cholesterolu we krwi, a także utrudniamy wchłanianie tłuszczu. Ze względu na wspomniany niski indeks glikemiczny zapobiegamy podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. Badania dowiodły, że truskawki pobudzają białka chroniące przed cukrzycą oraz chorobami serca, a także poprawiają zdolności antyoksydacyjne krwi.
Zawarte w nich pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii. Owoce kryją w sobie także bromelainę – enzym odpowiadający za rozkład białek, co powoduje szybsze spalanie tłuszczów i węglowodanów, czyli głównych sprawców otyłości.
>>> Co kryje się w truskawce? Czy truskawki uczulają?
Banany – dawka energii
Dlaczego banany cieszą się bardzo dużą popularnością wśród biegaczy i sportowców? Odpowiedź jest prosta – dzięki łatwo przyswajalnym węglowodanom banany mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Do tego bogactwo minerałów – czyli coś, czego bardzo potrzebuje organizm wystawiony na ogromny wysiłek.





