• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Mleko bez laktozy – czy warto je pić?

Mleko bez laktozy - czy to kolejna dietetyczna moda, czy ratunek dla osób z nietolerancją laktozy? I czy mogą po nie sięgać osoby, które nie mają sensacji jelitowych po wypiciu zwykłego mleka?

na obok siebie na białej powierzchni stoją butelka mleka, dzbanuszek ze śmietaną, twaróg, ser i jaja

Laktoza to dwucukier występujący w mleku ssaków. Pod wpływem laktazy - enzymu wydzielanego przez nabłonek jelita cienkiego – jest rozkładany do cukrów prostych: glukozy i galaktozy. Gdy laktazy jest zbyt mało lub nie ma jej wcale, laktoza przedostaje się do jelita grubego, gdzie jest rozkładana przez florę bakteryjną. Powstające w tym procesie różne gazy (dwutlenek węgla, wodór, metan) i kwas mlekowy powodują wzdęcia, skurczowe bóle brzucha, „przelewanie” w jelitach, a nawet biegunkę. To uciążliwe objawy nietolerancji laktozy, które sprawiają, że wiele osób rezygnuje z picia mleka. Coraz bardziej popularne mleko bez laktozy wydaje się prostym rozwiązaniem problemu. Czy rzeczywiście?

 Nietolerancja laktozy pierwotna i wtórna

 Dlaczego niektóre osoby cierpią na niedobór laktazy? W dużym stopniu jest to uwarunkowane genetycznie (tzw. pierwotna nietolerancja laktozy). Są nacje, np. Chińczycy, Wietnamczycy, w których odsetek dorosłych z nietolerancją laktozy przekracza 90%. W Polsce, według różnych danych, cierpi na nią 20-40% dorosłych. W Europie jest częstsza na południu niż na północy kontynentu.

Niedostateczna aktywność laktazy może być też wynikiem uszkodzenia błony śluzowej jelita (tzw. nietolerancja wtórna, nabyta). Przyczyny są różne – od celiakii (nietolerancji glutenu prowadzącej do zaniku kosmków jelitowych), przez alergie pokarmowe, nieswoiste choroby zapalne jelit (np. chorobę Leśniowskiego-Crohna), nadużywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (np. ibuprofenu) i alkoholu, po infekcje bakteryjne i wirusowe.

W tych przypadkach przestawienie się na mleko bezlaktozowe niewiele pomoże – należy leczyć chorobę, która jest przyczyną nietolerancji. Z czasem, gdy śluzówkę jelita udaje się zregenerować, laktaza znów staje się aktywna i można pić mleko bez uciążliwych objawów.

 Czy wszyscy mogą pić mleko bez laktozy?

 U osób niemających problemów z trawieniem laktozy przejście na dietę bezlaktozową może doprowadzić do wtórnej nietolerancji tego cukru. Innymi słowy, można sobie ją „zafundować”, pijąc mleko i jedząc nabiał wyłącznie bez laktozy. Jeśli nie jest to konieczne, lepiej zatem unikać takich dietetycznych skrajności.

 Nawet osoby z nietolerancją laktozy zwykle tolerują niewielkie ilości produktów z laktozą. Bezpieczna dawka to 10-15 g – tyle zawiera 100-200 ml mleka, jogurtu, kefiru czy maślanki. Nieco więcej laktozy zawierają produkty odtłuszczone. Fermentowane produkty mleczne są lepiej przyswajane – to zasługa bakterii, które częściowo rozkładają laktozę w przewodzie pokarmowym. Są też dłużej trawione, przez co mają dłuższy kontakt z laktazą.

Warto wiedzieć, że sery żółte praktycznie nie zawierają laktozy, bo dzięki dłuższemu procesowi produkcji jest ona niemal całkowicie rozłożona przez bakterie. Niektórzy producenci umieszczają na opakowaniach informację „bez laktozy”, „lactose free”, ale jest to tylko chwyt marketingowy. Jeśli nie możesz znaleźć w sklepie zwykłego żółtego sera, możesz bez obaw kupować ten „bez laktozy” - to ten sam ser. Inaczej jest z serami białymi, które mają ok. 3 g laktozy w 100 g.

 A może laktaza w tabletkach?

 Mleko bez laktozy powstaje przez dodanie do mleka laktazy. Laktaza rozkłada laktozę do glukozy i galaktozy, przez co takie mleko jest słodsze i ma inny, lekko szary kolor. Nie wszystkim to odpowiada, dlatego dobrym rozwiązaniem jest sięganie po suplementy z laktazą w formie tabletek – wystarczy połknąć tabletkę razem z posiłkiem zawierającym mleko. Trzeba też pamiętać, że wiele produktów zawiera ukryte mleko (np. wiele rodzajów pieczywa, większość ciast i ciastek, naleśniki – warto czytać składy!), dlatego trudno wyeliminować całkowicie laktozę z diety, nawet kupując mleko i inne produkty mleczne pozbawione laktozy.

Zobacz także

Ziołolecznictwo może pomóc w leczeniu alergii

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 25.01.2018

Fitoterapia, czyli ziołolecznictwo, może pomóc w leczeniu chorób autoimmunologicznych, a więc również alergii. Niektóre rośliny lecznicze mogą pomóc w walce z zapaleniem spojówek czy katarem siennym.

Czytaj więcej

Alergia na lateks

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 19.01.2018

Swędzenie, zaczerwienienie i obrzęk miejsc intymnych po stosunku może być objawem alergii na lateks, z którego wykonywanych jest większość prezerwatyw. Mimo, że lateks jest substancją naturalną ma bardzo duży potencjał uczulający, o czym regularnie przekonują się zarówno pracownicy służby zdrowia, korzystający z rękawiczek lateksowych, jak i zwolennicy prezerwatyw, jako metody antykoncepcyjnej.

Czytaj więcej

Domowe sposoby na przeziębienie

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 8.09.2025

Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i masłem, napar z imbirem, maści rozgrzewające, płukanie gardła, inhalacje pod ręcznikiem - czy te domowe sposoby na przeziębienie działają? Radzi farmaceuta.

Czytaj więcej

Czy grzyby są zdrowe? Właściwości lecznicze i odżywcze grzybów leśnych

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 21.08.2025

Wśród grzybów leśnych najwięcej witamin mają maślaki. Z kolei dzięki prawdziwkom, koźlakom i kurkom dostarczymy sobie potasu. Czy warto jeść grzyby? W ostatnich latach uważa się to za coraz zdrowsze!

Czytaj więcej

Refluks gardłowo-krtaniowy wywołuje kaszel refluksowy. Jak jeszcze może się objawiać?

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 23.07.2025

Refluks, kojarzony najczęściej z nieprzyjemnym pieczeniem w przełyku, może dawać znacznie więcej objawów i dotyczyć różnych części układu pokarmowego. Dlatego oprócz refluksu żołądkowo-przełykowego wyróżniamy refluks gardłowo-krtaniowy.

Czytaj więcej