Na truskawki uczulone są zazwyczaj dzieci. Alergie te jednak nie tyle bywają związane z owocem, ile z substancjami chemicznymi, z którymi miał on styczność. Dlatego należy pamiętać, aby przed spożyciem truskawki dokładnie umyć.
Co kryje się w truskawce? Czy truskawki uczulają?

Uczulenie na truskawki
Truskawek nie powinny spożywać dzieci do końca 1 roku życia, niektórzy lekarze nie zalecają spożywania ich także kobietom karmiącym. Należy pamiętać, że reakcja obronna organizmu wcale nie musi wystąpić po pierwszym kontakcie z owocem, ale później. Reakcja alergiczna na truskawki polega w tym przypadku na odczynach skórnych, czyli pokrzywce, rzadziej po spożyciu truskawek występują biegunki. Truskawki zawierają także salicylany, także uważać na nie powinny osoby uczulone na te związki (zawarte m.in. w aspirynie). Po spożyciu może wystąpić nie tylko alergia skórna ale także duszności i suchy kaszel. Poza tym w większej ilości owoce te mogą podrażniać ściany jelit, dlatego powinny być spożywane w umiarkowanej ilości przez osoby z nadwrażliwymi jelitami oraz chorobą wrzodową. Unikać ich muszą także chorujący na trzustkę.
>> Na co stosować lawendę i olejek lawendowy, w jaki sposób i w jakich ilościach?
Truskawki na odchudzanie
Jedząc truskawki obniżamy poziom cholesterolu we krwi, a także utrudniamy wchłanianie tłuszczu. Ze względu na wspomniany niski indeks glikemiczny zapobiegamy podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. Badania dowiodły, że truskawki pobudzają białka chroniące przed cukrzycą oraz chorobami serca, a także poprawiają zdolności antyoksydacyjne krwi.
>> Cholesterol: norma, dobry i zły cholesterol (HDL, LDL), jak obniżyć poziom cholesterolu
Truskawka to owoc niskokaloryczny, ponieważ 100 gram (35kcal) zawiera: 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku. Truskawka jest także bogata w witaminę C (jest jej więcej niż w cytrusach), w 100 g znajduje się 60 mg witaminy C, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy PP, 0,06 mg witaminy B6.
>> Czym jest otyłość? Dieta dla otyłych
Zawarte w nich pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii. Owoce kryją w sobie także bromelainę - enzym odpowiadający za rozkład białek, co powoduje szybsze spalanie tłuszczów i węglowodanów, czyli głównych sprawców otyłości.
Bromelaina, skutecznie niszcząca wiązania między białkami i likwidująca komórki tłuszczowe jest też dobrym sposobem na walkę z cellulitem. Truskawki mają także właściwości oczyszczające tkanki z płynów, toksyn i zastojów wody, powodujących zmiany w strukturze i wyglądzie skóry.
>> Cellulit - rodzaje, jak powstaje, sposoby na pozbycie się cellulitu
Truskawka dla urody
Owoc jest idealnym owocem do przygotowywania domowych maseczek, które pomagają zlikwidować przebarwienia, rozjaśnić piegi, nawilżyć i odświeżyć skórę. Takie preparaty mogą być wsparciem kuracji przeciwtrądzikowej. Truskawkowa maseczka przyczyni się także do zminimalizowania zmarszczek.
Kosmetyki z wyciągiem z truskawek działają ściągająco, odżywczo i bakteriobójczo na cerę. Wystarczy rozgnieść owoce i połączyć je np. z olejem sojowym, a następnie nałożyć na skórę na ok 20 minut. Maseczki można wykonywać także na bazie jogurtu naturalnego.
W kosmetyce wykorzystuje się także olej z truskawek, który zawiera cenne antyoksydanty, kwas linolowy oraz linolenowy, a także kwas oleinowy. Olej ten działa odżywczo i wskazany jest do skóry przesuszonej.
Bakteriobójcze truskawki
Truskawki zawierają dużą ilość fitocydów - substancji lotnych, które wzmacniają nasz system odpornościowy, ale przede wszystkim wykazują silne właściwości bakteriobójcze. To dlatego spożywanie soczystych owoców pomaga uporać się ze stanami zapalnymi w jamie ustnej, a przygotowana z nich maseczka jest skutecznym remedium na trądzik i inne problemy skórne.
Truskawki na nerki
Głównym zadaniem nerek jest filtrowanie krwi i wydalenie z moczem zbędnych produktów przemiany materii oraz nadmiaru płynów. Pracują bez przerwy, dlatego warto trochę im pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu. Truskawki wykazują działanie moczopędne, co na pewno docenią nasze nerki.
Truskawki to skarbnica siarki
Truskawki są jednym najbogatszych owocowych źródeł tego bardzo ważnego dla naszego organizmu pierwiastka. Jednym z najbardziej widocznych objawów niedoboru siarki jest ciemny pierścień na brzegu tęczówki oka. Niekiedy pojawia się też łuszczyca. Włosy twardnieją i wypadają, skóra traci jędrność i blednie, a paznokcie zaczynają się łamać.
Niedobór siarki wpływa również na nasze samopoczucie – odczuwamy niepokój i zmęczenie, mamy kłopoty ze wzrokiem i dolegliwości stawowe.
>> Czym zastąpić sól? Jaką sól wybrać
Pijesz alkohol? Jedz truskawki
Jedzenie truskawek chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami spowodowanymi spożywaniem alkoholu – wynika z doświadczeń , które przeprowadzili naukowcy z Włoch, Serbii i Hiszpanii. (Koordynator badań Maurizio Battino z Politechniki w Marche podkreśla jednak, że ich celem nie było znalezienie sposobu łagodzenia szkodliwego wpływu upijania się na żołądek.) Ochronne działanie truskawek wobec błony śluzowej żołądka wynika przede wszystkim z tego, że owoce te zawierają duże ilości związków przeciwutleniających, które neutralizują wolne rodniki. Badania dowodzą, że nadmiar tych aktywnych cząsteczek, będących ubocznym produktem przemiany materii, przyczynia się do uszkodzenia błony komórek nabłonka wyściełającego układ pokarmowy oraz do rozwoju takich chorób, jak wrzody żołądka, rak jelita grubego oraz schorzenia zapalne jelit.
Truskawki jako antyoksydant
Obecne w truskawkach: witamina C oraz antocyjany – roślinne barwniki zaliczane do polifenoli – stanowią skuteczną broń w zwalczaniu nadmiaru wolnych rodników, określanych jako stres oksydacyjny.