• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Wiśnie to superfood dla serca

Wiśnie wspomagają pracę serca, przeciwdziałają artretyzmowi, pobudzają apetyt u niejadków czy w sposób naturalny ułatwiają zasypianie. Sezon na nie trwa tylko niecałe dwa miesiące w roku – od czerwca do pierwszych dni sierpnia.

Wiśnie wspomagają pracę serca, przeciwdziałają artretyzmowi, pobudzają apetyt u niejadków i w sposób naturalny ułatwiają zasypianie.

Wiśnie to owoce niskokaloryczne – 100 g dostarcza zaledwie 50 kcal. Nic dziwnego, bo w 82 proc. składają się z wody. Niemniej jednak, pozostałe 18 proc. to bogactwo witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, których rola dla zachowania nas w zdrowiu jest nieoceniona.

Wiśnie dla zdrowego serca

Działanie wiśni na serce jest wieloaspektowe. Po pierwsze, w 100 g wiśni znajdują się 173 mg potasu, który usuwając nadmiar soli z organizmu, obniża ciśnienie i chroni serce. Po drugie, w tej samej ilości wiśni mieści się 10 mg witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośnie. Po trzecie, owoce te zawierają antocyjany, które z jednej strony zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, a z drugiej wykazują właściwości wzmacniające i odtruwające serce.  Wspomagają również produkcję krwinek czerwonych. Po czwarte, nie można zapominać o błonniku (1,6 g w 100 g owoców), który obniża poziom cholesterolu LDL, zapobiegając miażdżycy.

Co więcej, zdrowotne właściwości mają również ogonki wiśni. Dostarczają garbników i kwasów organicznych, z których wywar zapobiega powstawaniu skrzeplin i zatorów. Wreszcie, krzepliwość krwi obniżają również kumaryny zawarte w owocach. Bez wątpienia powinny po nie sięgać osoby, które przeszły zawał lub udar, gdyż dodatkowo zmniejszają bóle w klatce piersiowej i regulują pracę serca. Ponadto kumaryny łagodzą obrzęki i działają uspokajająco.

Wiśnie lepsze od tabletek

Dzięki obecności antocyjanów wiśnie cechują się niezwykłymi właściwościami przeciwzapalnymi. Szacuje się, że mogą działać nawet 10 razy silniej niż ibuprofen czy aspiryna. Mają szczególne znaczenie dla osób zmagających się ze schorzeniami zwyrodnieniowymi stawów, gdyż łagodzą stany zapalne i ból. Antocyjany, które wiśniom nadają głęboką czerwoną barwę, nam gwarantują elastyczną, nawilżoną i ujędrnioną skórę.

Wiśnie na sen

Niedawno odkryto, że sok z wiśni może stanowić skuteczny lek na bezsenność. W swoim składzie zawierają bowiem melatoninę, która pełni w nich rolę przeciwutleniacza, a w organizmie ludzkim jest hormonem regulującym rytm snu i czuwania. Ich regularne spożycie może skutecznie przywrócić naturalny cykl dobowy (bez sięgania po środki farmakologiczne).

Jak jeść wiśnie?

Uważa się, że 20 wiśni dziennie to wystarczająca liczba, by w pełni korzystać z ich właściwości. Niemniej jednak, z uwagi na fakt, że sezon jest krótki, zdarza nam się pochłaniać większe ich ilości. Warto wtedy pamiętać, by nie popijać ich wodą ani mlekiem, ponieważ można w ten sposób wywołać biegunkę. Nie zaleca się również raczyć się nimi bezpośrednio przed mięsnym posiłkiem, gdyż utrudniają trawienie białka zwierzęcego. Owoce przed jedzeniem należy dokładnie umyć, odrzucając wszystkie nadgniłe i uszkodzone (rozwijają się w nich mytotoksyny).

Wiśnie zarówno w tradycyjnej medycynie ludowej, jak i dzisiaj stosuje się również w łagodzeniu schorzeń pęcherza moczowego i dla pobudzenia apetytu u niejadków. Ze względu na niski indeks glikemiczny są bezpieczne dla cukrzyków. Sprawnie radzą sobie również z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za rozwój nowotworów. Warto się nimi zajadać od razu oraz pokusić się o zrobienie domowych przetworów i móc cieszyć się nimi także zimą.

>> Pomidory – superfood w zasięgu ręki

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Zwykłe otręby to także superfood. Oczyszczają i obniżają cholesterol

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 27.02.2018

Otręby są pozostałością po procesie oczyszczania zbóż – łuską ziaren, której nie znajdziemy w białej mące. A szkoda! Stanowi bowiem prawdziwy skarbiec witamin, składników mineralnych i błonnika. Zbawiennie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy oraz sprzyja smukłej sylwetce. Co więcej, działa już w niewielkich ilościach.

Czytaj więcej

Aktywność fizyczna dla serca – jaka, kiedy i pod jakimi warunkami

Autor:

Redakcja Apteline we współpracy z Telemedycyną Polską S.A.

Data publikacji: 9.11.2017

Sport to zdrowie, jednak osoby ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi nie powinny podejmować bardzo forsownej aktywności fizycznej. Spacer, nordic walking, joga, tai chi oraz pływanie to idealne i bezpieczne sporty dla osób z problemami sercowymi.

Czytaj więcej

Likopen, czyli o walorach zdrowotnych przetworów pomidorowych. Co to jest likopen i jakie ma właściwości?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 31.12.2024

Dbając o poziom likopenu, możemy przeciwdziałać nowotworowi prostaty, jajnika, trzustki, żołądka, piersi, mózgu oraz chorobom sercowo-naczyniowym. Ten zdrowy barwnik zapewnia też kolor czerwonym warzywom i owocom – i to je właśnie warto wprowadzić do diety.

Czytaj więcej

Orzechy włoskie – kto skorzysta z ich właściwości zdrowotnych, a komu mogą zaszkodzić?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 1.10.2024

Orzechy włoskie dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin, minerałów i błonnika wspierają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Pobudzają też perystaltykę jelit i spowalniają procesy neurodegeneracyjne.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej