Wiśnie wspomagają pracę serca, przeciwdziałają artretyzmowi, pobudzają apetyt u niejadków czy w sposób naturalny ułatwiają zasypianie. Sezon na nie trwa tylko niecałe dwa miesiące w roku – od czerwca do pierwszych dni sierpnia.
Wiśnie to superfood dla serca

Wiśnie to owoce niskokaloryczne – 100 g dostarcza zaledwie 50 kcal. Nic dziwnego, bo w 82 proc. składają się z wody. Niemniej jednak, pozostałe 18 proc. to bogactwo witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, których rola dla zachowania nas w zdrowiu jest nieoceniona.
Wiśnie dla zdrowego serca
Działanie wiśni na serce jest wieloaspektowe. Po pierwsze, w 100 g wiśni znajdują się 173 mg potasu, który usuwając nadmiar soli z organizmu, obniża ciśnienie i chroni serce. Po drugie, w tej samej ilości wiśni mieści się 10 mg witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośnie. Po trzecie, owoce te zawierają antocyjany, które z jednej strony zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, a z drugiej wykazują właściwości wzmacniające i odtruwające serce. Wspomagają również produkcję krwinek czerwonych. Po czwarte, nie można zapominać o błonniku (1,6 g w 100 g owoców), który obniża poziom cholesterolu LDL, zapobiegając miażdżycy.
Co więcej, zdrowotne właściwości mają również ogonki wiśni. Dostarczają garbników i kwasów organicznych, z których wywar zapobiega powstawaniu skrzeplin i zatorów. Wreszcie, krzepliwość krwi obniżają również kumaryny zawarte w owocach. Bez wątpienia powinny po nie sięgać osoby, które przeszły zawał lub udar, gdyż dodatkowo zmniejszają bóle w klatce piersiowej i regulują pracę serca. Ponadto kumaryny łagodzą obrzęki i działają uspokajająco.
Wiśnie lepsze od tabletek
Dzięki obecności antocyjanów wiśnie cechują się niezwykłymi właściwościami przeciwzapalnymi. Szacuje się, że mogą działać nawet 10 razy silniej niż ibuprofen czy aspiryna. Mają szczególne znaczenie dla osób zmagających się ze schorzeniami zwyrodnieniowymi stawów, gdyż łagodzą stany zapalne i ból. Antocyjany, które wiśniom nadają głęboką czerwoną barwę, nam gwarantują elastyczną, nawilżoną i ujędrnioną skórę.
Wiśnie na sen
Niedawno odkryto, że sok z wiśni może stanowić skuteczny lek na bezsenność. W swoim składzie zawierają bowiem melatoninę, która pełni w nich rolę przeciwutleniacza, a w organizmie ludzkim jest hormonem regulującym rytm snu i czuwania. Ich regularne spożycie może skutecznie przywrócić naturalny cykl dobowy (bez sięgania po środki farmakologiczne).
Jak jeść wiśnie?
Uważa się, że 20 wiśni dziennie to wystarczająca liczba, by w pełni korzystać z ich właściwości. Niemniej jednak, z uwagi na fakt, że sezon jest krótki, zdarza nam się pochłaniać większe ich ilości. Warto wtedy pamiętać, by nie popijać ich wodą ani mlekiem, ponieważ można w ten sposób wywołać biegunkę. Nie zaleca się również raczyć się nimi bezpośrednio przed mięsnym posiłkiem, gdyż utrudniają trawienie białka zwierzęcego. Owoce przed jedzeniem należy dokładnie umyć, odrzucając wszystkie nadgniłe i uszkodzone (rozwijają się w nich mytotoksyny).
Wiśnie zarówno w tradycyjnej medycynie ludowej, jak i dzisiaj stosuje się również w łagodzeniu schorzeń pęcherza moczowego i dla pobudzenia apetytu u niejadków. Ze względu na niski indeks glikemiczny są bezpieczne dla cukrzyków. Sprawnie radzą sobie również z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za rozwój nowotworów. Warto się nimi zajadać od razu oraz pokusić się o zrobienie domowych przetworów i móc cieszyć się nimi także zimą.







