• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Likopen, czyli o walorach zdrowotnych przetworów pomidorowych. Co to jest likopen i jakie ma właściwości?

Dbając o poziom likopenu, możemy przeciwdziałać nowotworowi prostaty, jajnika, trzustki, żołądka, piersi, mózgu oraz chorobom sercowo-naczyniowym. Ten zdrowy barwnik zapewnia też kolor czerwonym warzywom i owocom – i to je właśnie warto wprowadzić do diety.

Likopen oznaczony jest symbolem E160d i stosuje się go jako dodatek do żywności poprawiający barwę. Znajdziemy go w tej formie w sosach, przetworach, dżemach, marmoladach, a nawet w wędlinach.

Likopen – co to jest

Likopen jest silnym przeciwutleniaczem z grupy karotenoidów – czerwonych, pomarańczowych i żółtych barwników występujących naturalnie w roślinach i odpowiadających za ich kolor. Nie wykształcamy likopenu w organizmie, musimy go dostarczać wraz z pożywieniem. Po wchłonięciu z jelit rozprowadzany jest do różnych tkanek, przy czym najwięcej likopenu znajduje się w wątrobie, jądrach, nadnerczach, gruczołach prostaty i tkance tłuszczowej. W mniejszych ilościach obecny jest również w nerkach, jajnikach, płucach i mózgu. Likopen przechodzi z krwi matki do mleka.

Właściwości zdrowotne likopenu

  • Likopen, tak jak inne karotenoidy, działa neutralizująco na wolne rodniki. To inaczej reaktywne formy tlenu, atomy lub cząsteczki z niesparowanymi elektronami. Niewielka ich ilość w organizmie stymuluje transport glukozy do komórek, serotoniny do płytek krwi oraz pośredniczy w przekazywaniu sygnałów do komórek. Jednak gdy wolnych rodników jest za dużo, prowadzą do rozwoju tzw. stresu oksydacyjnego, który może być przyczyną chorób nowotworowych, miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz chorób o podłożu zapalnym. Dietę bogatą w likopen zaleca się więc osobom, które ze względów genetycznych są bardziej narażone na wystąpienie chorób nowotworowych oraz palącym papierosy.
  • Likopen jest związkiem o silnym działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym oraz stymulującym układ immunologiczny – działa także przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.
  • Do właściwości likopenu zaliczany jest także korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Likopen poprawia funkcjonowanie śródbłonka oraz powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ryzyko udaru mózgu lub zawału serca. Likopen zapobiega stanom zapalnym w obrębie naczyń krwionośnych, zwiększa elastyczność tętnic oraz normalizuje ciśnienie krwi.
  • Dodatkowo obecność likopenu hamuje syntezę cholesterolu i pomaga w usuwaniu szkodliwego cholesterolu LDL z krwi.
  • Likopen zwiększa także gęstość mineralną kości oraz podwyższa odporność skóry na działanie promieniowania UVA i UVB.
  • Liczne badania wskazują także, że likopen ma wpływ na liczbę oraz aktywność plemników w nasieniu, przez co oddziałuje korzystnie na płodność.

Dieta bogata w likopen stanowi profilaktykę wielu chorób, zwłaszcza raka prostaty, raka jajnika, raka trzustki, raka żołądka, raka piersi, guza mózgu oraz chorób sercowo-naczyniowych.

>> Granat – bomba z przeciwutleniaczami

Gdzie jest najwięcej likopenu?

Likopen występuje naturalnie w roślinach – jest barwnikiem, więc znajdziemy go w czerwonych warzywach i owocach. W największych ilościach w pomidorach i przetworach pomidorowych, ale także w:

  • papryce,
  • arbuzach,
  • grejpfrutach,
  • papai,
  • czerwonej kapuście,
  • burakach,
  • jagodach i borówkach.

>> Sok z buraków – jakie ma właściwości? Przepis na sok z buraka świeży i kiszony

Likopen w pomidorach

Więcej likopenu jest w przetworach pomidorowych niż w surowych warzywach, ponieważ obróbka termiczna i rozdrabnianie zwiększają jego ilość. Fot. Adobe Stock.

Obecność likopenu w pomidorach sprawia, że zaliczane są one do żywności prozdrowotnej, czyli takiej, której spożycie może istotnie wpływać na zdrowie i przyczyniać się do profilaktyki. Więcej substancji zawierają jednak przetwory pomidorowe niż surowe warzywa – obróbka termiczna i rozdrabnianie zwiększają ilość likopenu (a dokładnie jego biodostępność). Szacuje się, że na 100 gramów produktu znajdziemy*: 

  • od 38 do 49,3 mg likopenu – w koncentracie pomidorowym
  • 45,90 mg – w pomidorach suszonych, 
  • 28,80 mg – w przecierze pomidorowym,
  • 21,80 mg – w passacie pomidorowej,
  • 7,5 mg – w soku pomidorowym, 

*Podane dane są szacunkowe, wiele zależy od odmiany pomidorów, jakości gleby, nawodnienia itp.

Aby likopen dobrze się wchłaniał z pożywienia, należy połączyć go z tłuszczami, np. łyżeczką oliwy (likopen rozpuszcza się w tłuszczach). Z kolei dieta wysokobłonnikowa, picie alkoholu i palenie papierosów ograniczają wchłanianie likopenu. 

>> Syropy i soki: sok pomidorowy, sok z czarnego bzu, sok z aronii, sok z malin

Likopen w tabletkach jako suplement diety

W przemyśle farmaceutycznym i spożywczym likopen oznaczony jest symbolem E160d i stosuje się go jako dodatek do żywności poprawiający barwę produktu. Znajdziemy go w tej formie w sosach, przetworach, dżemach, marmoladach, a nawet w wędlinach. Likopen wykorzystywany jest także do produkcji suplementów diety oraz do produkcji kremów nawilżających.

>> Dermokosmetyki do twarzy, ciała i włosów

Czy likopen powoduje skutki uboczne?

W licznych badaniach nie stwierdzono, żeby likopen miał działanie mutagenne ani w żaden inny sposób szkodliwe dla organizmu. W przypadku spożywania likopenu w dużych ilościach może nastąpić zabarwienie skóry na pomarańczowo-czerwony kolor, wynikające z naturalnej barwy likopenu. Wiadomo natomiast, że dzienne spożycie likopenu powinno być wyższe niż 5-10 mg. Oznacza to, że wystarczy zjeść dziennie dwa pomidory. Należy też pamiętać, że likopen jest wrażliwy na działanie światła słonecznego, dlatego produkty bogate w ten związek powinny być przechowywane w ciemnych naczyniach.

Likopen a tarczyca

Nie ma dowodów naukowych na szkodliwość likopenu u pacjentów z niedoczynnością tarczycy. Jednak w przypadku chorób tego narządu warto skonsultować dietę z lekarzem. W przypadku zażywania suplementów z likopenem należy zapoznać się z ulotką informacyjną.  

>> Szkorbut – co to za choroba? Objawy to nie tylko zły stan skóry i wypadające zęby

Poznaj naszego eksperta
Joanna Mazurek

Joanna Mazurek

Absolwentka kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Interesuje się chorobami wewnętrznymi oraz możliwościami leczenia związanymi z dietoterapią. W wolnym czasie lubi czytać książki i trenuje siłowo.

Zobacz także

Przeszczep kału – dla kogo jest ten zabieg? Co daje przeszczep kału i jak zostać dawcą?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 31.12.2024

Przeszczep kału to zabieg wprowadzenia do układu pokarmowego biorcy pożytecznych bakterii wyizolowanych z próbki kału dawcy. Naukowcy upatrują w transplantacji stolca szans na leczenie chorób układu pokarmowego, jak zespół jelita drażliwego, lecz także autyzmu czy choroby Parkinsona.

Czytaj więcej

Mitoman – kto to jest? Jak leczyć patologiczne kłamanie?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 28.01.2025

Mitomania to zaburzenie, w którym kłamstwo staje się strategią budowania wizerunku. Mitoman umiejętnie, często przez długie lata, tka sieć konfabulacji, by dzięki kłamstwom wydawać się osobą ciekawszą, mądrzejszą lub bardziej doświadczoną przez los. Jak rozpoznać mitomana i czy mitomanię można wyleczyć?

Czytaj więcej

Wdowi garb: ćwiczenia, przyczyny, leczenie

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 28.01.2025

Wdowi garb mimo nazwy nie jest ani prawdziwym garbem, ani nie pojawia się tylko u owdowiałych kobiet. To tłuszczowe zgrubienie na karku rozpoznawane u osób w każdym wieku. Przyczyną wdowiego garbu są godziny spędzane w nieprawidłowej pozycji, brak ruchu i stres. Jak można się go pozbyć?

Czytaj więcej