• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Co to jest stres oksydacyjny?

Zmęczenie, bóle mięśni, bóle głowy, problemy trawienne – objawy stresu oksydacyjnego, czyli nadmiaru bardzo aktywnych cząsteczek tlenu w organizmie, nie są charakterystyczne. By ocenić, czy stres oksydacyjny się rozwija, może pomóc badanie poziomu kortyzolu czy glutationu we krwi.   

O stresie oksydacyjnym mówimy, gdy w organizmie jest za dużo wolnych rodników. Ich nadmiar przyspiesza starzenie się skóry, powoduje też poczucie zmęczenia.

Stres oksydacyjny, czyli nadmiar wolnych rodników

Stresem oksydacyjnym nazywa się zakłócenie równowagi pomiędzy ilością wytwarzanych w organizmie wolnych rodników, a możliwościami ich zwalczania. Wolne rodniki to przede wszystkim specyficzne cząsteczki tlenu (łac. oxygenium – stąd nazwa procesów oksydacyjnych i stresu oksydacyjnego). Mają co najmniej jeden atom tlenu i co najmniej jeden niesparowany elektron, dzięki czemu bardzo łatwo wchodzą w reakcje chemiczne ze składnikami komórek. Obecność wolnych rodników w organizmie jest naturalna, powstają one jako uboczny produkt procesów chemicznych w komórkach, i niewielkie ich stężenie jest potrzebne – biorą udział np. w dostarczaniu energii komórkom, skurczu mięśni czy wydzielaniu hormonów. W nadmiarze powodują jednak uszkodzenia komórek i tkanek, co przyczynia się do rozwoju wielu chorób.

Co sprzyja powstawaniu wolnych rodników?

Czynniki, które wpływają na znaczne zwiększenie produkcji wolnych rodników, to między innymi:

  • wysiłek fizyczny,
  • stan zapalny,
  • promieniowanie ultrafioletowe,
  • promieniowanie jonizujące,
  • spożywanie alkoholu,
  • palenie papierosów,
  • dieta uboga w przeciwutleniacze,
  • dieta bogata w konserwanty, hormony i antybiotyki.

Skutki rozwoju stresu oksydacyjnego

W wyniku działania wolnych rodników dochodzi do:

  • utlenienia lipidów – wolne rodniki utleniają nienasycone kwasy tłuszczowe, co powoduje zmiany w obrębie błon komórkowych (zwiększa ich przepuszczalność, zakłóca działanie enzymów błonowych i białek transportujących);
  • degradacji białek – wolne rodniki utleniają białka, co upośledza funkcjonowanie komórek i może prowadzić do ich śmierci; ponadto powodują zaburzenia działania wielu enzymów i transporterów oraz deregulują równowagę wapniową organizmu;
  • uszkodzenia DNA – zmiany w strukturze genów prowadzą do ich mutacji lub nieprawidłowego funkcjonowania;
  • modyfikacji funkcji węglowodanów.

Zmiany te mogą być bezpośrednią lub pośrednią przyczyną rozwoju różnych zaburzeń i chorób, szczególnie tych uznawanych za schorzenia cywilizacyjne, oraz nasilenia chorób istniejących.

Stres oksydacyjny a nowotwory

Produkty utleniania lipidów mają potencjał mutagenny i kancerogenny – ich obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Za najbardziej niebezpieczne związki tej grupy uznaje się wolny aldehyd malonowy (MDA) i 4-hydroksynonenal (4-HNE).

Stres oksydacyjny a choroby krążenia

Stres oksydacyjny ma duże znaczenie w powstawaniu chorób układu krążenia, ponieważ powoduje strukturalne i czynnościowe zmiany w naczyniach krwionośnych. Ponadto rodniki tlenowe skracają okres półtrwania tlenku azotu o działaniu naczyniorozkurczowym.

Stres oksydacyjny a RZS

Stres oksydacyjny prowadzi także do uszkodzenia tkanek budujących stawy oraz zmniejszenia lepkości kwasu hialuronowego, przez co zwiększa ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów.

Stres oksydacyjny a choroby neurologiczne

Istotna jest również rola stresu oksydacyjnego w patogenezie chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane czy stwardnienie zanikowe boczne. Wynika to z faktu, że neurony zawierające wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych są mało odporne na działanie wolnych rodników i łatwo ulegają degradacji.

Objawy stresu oksydacyjnego

Objawy rozwoju w organizmie stresu oksydacyjnego są mało charakterystyczne, obejmują głównie zmęczenie, senność, bóle mięśni, głowy, problemy trawienne oraz problemy z koncentracją. W wyniku jego rozwoju może też dojść do zaburzenia wchłaniania witamin i składników mineralnych z pożywienia.

Stres oksydacyjny – jakie badania wykonać?

Nie istnieją obecnie badania, których wyniki mogłyby potwierdzić lub wykluczyć rozwój stresu oksydacyjnego w organizmie. Pacjenci odczuwający niejednoznaczne objawy stresu oksydacyjnego mogą natomiast oznaczyć poziom kortyzolu (hormonu stresu), glutationu zredukowanego oraz enzymów przeciwutleniających lub wykonać odpowiednie badania na obecność schorzeń objawiających się w podobny sposób, jak np. niedoczynność tarczycy, anemia czy niedobór witaminy D3.

>> Witaminy i minerały

Jak leczyć stres oksydacyjny?

Nasz organizm wytworzył tzw. antyoksydacyjny system ochronny (ADS), który zapobiega oksydacji cząsteczek i przeciwdziała uszkodzeniom komórek powodowanym przez wolne rodniki. Tworzą go:

  • przeciwutleniacze (antyoksydanty) nieenzymatyczne – oddają swoje elektrony wolnym rodnikom, przez co zapobiegają utlenianiu innych składników; to związki produkowane przez nasz organizm (glutation) oraz przyswajane z pożywieniem (witamina C, witamina E, witamina A, koenzym Q10, karotenoidy, flawonoidy);
  • enzymy przeciwutleniające – usuwają wolne rodniki i przerywają ich wytwarzanie; najważniejsze to dysmutaza ponadtlenkowa, preoksydaza glutationowa, katalaza;
  • enzymy naprawcze – chronią komórki, gdy pozostałe elementy systemu nie działają, regenerują uszkodzone przez wolne rodniki fragmenty DNA; to m.in. glikozylazy DNA i endonukleazy AP.

Nie ma jednak metod leczenia stresu oksydacyjnego (zwalcza się schorzenia przez niego wywoływane), dlatego istotna jest ochrona przed jego rozwojem:

  • przede wszystkimunikanie czynników wywołujących nadprodukcję wolnych rodników, szczególnie palenia tytoniu, spożywania alkoholu i jedzenia wysokoprzetworzonych produktów).
  • warto zadbać o prawidłowy poziom przeciwutleniaczy: witamin A, C, E, beta-karotenu, likopenu, luteiny, astaksantyny, resweratrolu, flawonoidów, kwasów fenolowych, koenzymu Q10 oraz cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny, potrzebnych do wytworzenia glutationu.

>> Kapsułki i tabletki z luteiną

  1. Kulbacka J, Saczko J, Chwiłkowska A. Stres oksydacyjny w procesach uszkodzenia komórek. Polski Merkuriusz Lekarski 2009; 157(27): 44-47.
  2. Jopkiewicz S. Stres oksydacyjny. Część I. Stres oksydacyjny jako czynnik rozwoju chorób cywilizacyjnych. Medycyna Środowiskowa 2018; 21(2): 48-52.
  3. Jopkiewicz S. Stres oksydacyjny. Część II. Profilaktyka powstawania uszkodzeń wolnorodnikowych. Medycyna Środowiskowa 2018; 21(2): 53-59.
Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Izabela Ośródka

Mgr farm. Izabela Ośródka

Na co dzień magister farmacji w aptece ogólnodostępnej, w wolnych chwilach autorka artykułów dla czasopism i portali związanych z branżą farmaceutyczną. Prywatnie młoda mama, miłośniczka górskich wędrówek i domowych wypieków oraz zwolenniczka fitoterapii.

Zobacz także

Truskawkowe nogi po goleniu – znasz ten objaw? Sposoby na podrażnienia

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Data publikacji: 2.08.2023

Truskawkowe nogi, czyli usiane czerwonymi kropeczkami po goleniu, mogą być skutkiem pospiesznej depilacji, zużycia maszynki, niewłaściwej techniki usuwania włosów. Co robić, by nogi były nie truskawkowe, tylko aksamitne?

Czytaj więcej

Kompresjoterapia – co to jest, czy dotyczy tylko kończyn dolnych, jakie są przeciwwskazania?

Autor:

Neurobiolog Karolina Broniszewska

Data publikacji: 21.07.2023

Podkolanówki uciskowe, bandaże kompresyjne, aparaty pneumatyczne – wszystkie te przyrządy wykorzystywane są w kompresjoterapii. Pozwala ona zmniejszyć obrzęki wywołane zastojami krwi i limfy, działa profilaktycznie i przyspiesza regenerację po wysiłku. Jakie są wskazania do kompresjoterapii i jak ją prawidłowo wykonać?

Czytaj więcej

Zespół chińskiej restauracji – czy to nadwrażliwość na glutaminian sodu?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Specyficznym rodzajem nadwrażliwości pokarmowej jest zespół chińskiej restauracji (zwany również chorobą Kwoka). Jak łatwo się domyślić, dotyczy on spożycia potraw kuchni chińskiej. Co takiego znajduje się w chińszczyźnie, że może ona powodować objawy tak silnej nietolerancji, że doczekała się własnej nazwy? Cóż, badacze w tej kwestii nie są do końca zgodni.

Czytaj więcej