Często słyszymy o ważnej roli jaką pełni witamina D. Można powiedzieć, że w ostatnim okresie moda na „słoneczną witaminę” rozkwitła. Ale czy jest to tylko moda, czy faktycznie Witamina D ma tak dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? Czym skutkują jej niedobory?
Witamina D: kropla pełna słońca

Pierwsze udokumentowane naukowo doniesienia dotyczące witaminy D sięgają XVII, kiedy to angielski lekarz dr Daniel Whistler, zaczął prowadzić szersze badania dotyczące krzywicy. W owym okresie Rewolucja Przemysłowa spowodowała, że ludność wiejska przenosiła się masowo do miast i krzywica stała się poważnym problem społecznym. Wiele lat później, w 1822 roku, dr Jędrzej Śniadecki opisał metodę leczenia krzywicy u dzieci za pomocą „kąpieli słonecznych”.
Takie były początki badań nad witaminą D, zwaną do dziś witaminą słońca. Obecnie wiemy, że witamina D nie tylko zapobiega krzywicy, czy osteoporozie, ale ma także działanie ochronne przed wieloma chorobami.
Jak wskazują badania epidemiologiczne, deficyt witaminy D to problem globalny. Dlatego eksperci rekomendują regularną suplementację witaminą D we wszystkich grupach wiekowych, jeśli nie jest zapewniona efektywna synteza skórna. Obowiązkowo powinna być podawana noworodkom (początkowo w dawce 400 jednostek na dobę).
Podaż witaminy D jest szczególnie ważna w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju biologicznego, a więc u dzieci i młodzieży w wieku 1 – 18 lat oraz w grupie seniorów, narażonych na niedobór witaminy D, upadki i złamania.
Według aktualnych rekomendacji dla wszystkich kobiet w ciąży powinna być zalecana suplementacja witaminy D w dawkach 2000 IU/D przez cały okres ciąży[1]. Istnieją także naukowe doniesienia sugerujące, że niedobory witaminy D u pacjentów mogą mieć wpływ na insulinooporność[2].
Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym powinniśmy sięgać po suplementy diety z witaminą D, gdyż ekspozycja na światło słoneczne nie jest wystarczająca do syntezy skórnej. Często w tym okresie spada nasza odporność i siły witalne oraz odczuwamy wahania nastroju. Dlatego oprócz ruchu na świeżym powietrzu, właściwej diety i odpowiedniego wypoczynku powinniśmy wzmacniać organizm odpowiednią suplementacją.
Warto wybierać preparaty, które zostały wyprodukowane zgodnie z dobrymi praktykami wytwarzania np. Evital D krople. Odpowiednia kompozycja składników sprawia, że produkt może być przyjmowany niezależnie od posiłków (zawiera oliwę z oliwek). Już 1 kropla dostarcza dawkę
1000 j.m., co odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu dzieci w wieku 1-10 lat. Produkt sprawdzi się idealnie także dla młodzieży, dorosłych i seniorów < 75 lat, gdyż dla tych grup wiekowych rekomendowaną dawką witaminy D jest 800-2000 j.m.
Pozytywny wpływ witaminy D na pracę układu odpornościowego potwierdzają również aktualne badania specjalistów z University of Chicago Medicine. Wyniki wskazują, że niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19[3]. Możemy spodziewać się, że dalsze badania zespołu naukowców nad tym zagadnieniem, przyniosą nowe wnioski min. na temat odpowiedniej strategii suplementacji dla wybranych populacji.
[1]1. Rusińska A., Płudowski P., Walczak M. i wsp., Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r., Rekomendacje; Postępy Neonatologii 2018; 24
[2]Ewa Otto-Buczkowska, Artur Chwalba, Wybrane Problemy Kliniczne, Witamina D w zaburzeniach metabolizmu glukozy, Via Medica, 2017.
[3] Gretchen Rubin, Vitamin D deficiency may raise risk of getting COVID-19, UChicagoMedicine, September 2 2020, www.uchicagomedicine.org/forefront/coronavirus-disease-covid-19/vitamin-d-deficiency-may-raise-risk-of-getting-covid19







