Bez witaminy D skomplikowana maszyneria naszego ciała nie mogłaby działać, jak należy. Dlaczego witamina D jest taka ważna? Jak objawiają się jej niedobory? Komu potrzebna jest suplementacja?
Witamina D − normy i objawy niedoboru

Witamina D, czyli witamina D3 (inaczej cholekalcyferol) wraz z witaminą D2 (czyli erokarcyferolem), to tak naprawdę prowitamina, a więc związek, który przekształca się w witaminę w organizmie. Podobnie jak witaminy A, E i K rozpuszcza się w tłuszczach, a nie w wodzie.
>> Witamina D3 w kapsułkach, tabletkach, aerozolu
Wpływ witaminy D na organizm
Witamina D ma ogromne znaczenie dla wielu ważnych procesów zachodzących w organizmie, m.in.:
- wpływa na gospodarkę wapniowo-fosforanową – zwiększa wchłanianie wapna i fosforu z przewodu pokarmowego, co oznacza, że jest niezbędna kościom i zębom,
- wpływa na odporność,
- wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Źródła witaminy D
Większość witaminy D nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie pod wpływem działania promieni słonecznych na skórę. Synteza skórna nie zawsze jednak jest wystarczająca, bo w zimnych porach roku osłaniamy skórę ubraniami, a w ciepłych – kremami z filtrem.
W Polsce synteza witaminy D w skórze może być efektywna w okresie wiosenno-letnim (od maja do września), pomiędzy godziną 10.00 a 15.00, kiedy kąt padania promieni słonecznych jest odpowiedni, temperatura powietrza sprzyja kąpielom słonecznym, a pokrywa chmur nie przysłania słońca i to pod warunkiem, że przez co najmniej kwadrans odsłaniamy minimum 18% skóry (a więc twarz, przedramiona i podudzia). Od października do marca nie jest niestety wystarczająca.
Źródłem (choć mniej efektywnym) witaminy D jest także pożywienie, przede wszystkim:
- ryby, np. węgorz, łosoś dziki, śledź,
- w mniejszym stopniu żółtko jaja, ser żółty, niektóre grzyby (np. grzyby shiitake).
Komu grożą niedobory witaminy D?
Jak czytamy w „Zasadach suplementacji i leczenia witaminą D” opracowanych przez zespół ekspertów z udziałem konsultantów krajowych i prezesów towarzystw naukowych, niedobory witaminy D są powszechne na całym świecie i dotyczą wszystkich grup wiekowych, a – jak podkreślają autorzy – „w Polsce deficyt witaminy D o różnym nasileniu stwierdzono u 90% osób dorosłych, dzieci i młodzieży”.
Przyczyną problemu jest nie dość efektywna synteza skórna i/lub niewystarczający „dowóz” witaminy D z zewnątrz, a więc wraz z pożywieniem.
Powstawaniu niedoborów sprzyjają także inne czynniki, m.in. otyłość, podeszły wiek, przyjmowanie niektórych leków (np. przeciwdrgawkowych) i upośledzenie wchłaniania tłuszczów.
Objawy niedoboru witaminy D
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy D to:
- uczucie zmęczenia i osłabiona kondycja,
- obniżenie nastroju,
- bóle mięśni i kości,
- podatność na infekcje.
Skutkiem bardzo dużych niedoborów może być także:
u dzieci:
- krzywica
u dorosłych:
- osteomalacja i osteoporoza,
- zwiększone ryzyko chorób autoimmunologicznych,
- zwiększone ryzyko wystąpienia nadciśnienia i wielu chorób, m.in. chorób układu krążenia, cukrzycy typu 1 i 2, a nawet niektórych nowotworów.
Suplementacja witaminy D
Według znowelizowanych w 2018 roku „Zasad suplementacji i leczenia witaminą D”, profilaktyczne dawkowanie witaminy D powinno być ustalane indywidualnie, w zależności od:
- wieku,
- masy ciała,
- diety,
- trybu życia pacjenta,
- pory roku, w której suplement ma zostać podany.
Nie jest to takie proste (np. inaczej się postępuje wobec dzieci w wieku od 1 do 10 lat, które często przebywają na dworze z odsłoniętą skórą, a inaczej wobec tych, które tego nie robią), dlatego ustalenie optymalnej dawki najlepiej powierzyć lekarzowi.
Sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana w przypadku osób z grupy ryzyka (np. u wcześniaków, seniorów, osób otyłych, kobiet w ciąży, a nawet osób z ciemną karnacją, u których synteza witaminy D jest mniej efektywna) oraz w przypadku potwierdzonych laboratoryjnie niedoborów.
W takich sytuacjach absolutnie nie wolno ustalać dawki na własną rękę, zwłaszcza, że w niektórych przypadkach robi się to wyłącznie po oznaczeniu stężenia witaminy D w surowicy.