• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Witamina D − normy i objawy niedoboru

Bez witaminy D skomplikowana maszyneria naszego ciała nie mogłaby działać, jak należy. Dlaczego witamina D jest taka ważna? Jak objawiają się jej niedobory? Komu potrzebna jest suplementacja?

Witamina D − normy i objawy niedoboru

Witamina D, czyli witamina D3 (inaczej cholekalcyferol) wraz z witaminą D2 (czyli erokarcyferolem), to tak naprawdę prowitamina, a więc związek, który przekształca się w witaminę w organizmie. Podobnie jak witaminy A, E i K rozpuszcza się w tłuszczach, a nie w wodzie.

>> Witamina D3 w kapsułkach, tabletkach, aerozolu

Wpływ witaminy D na organizm

Witamina D ma ogromne znaczenie dla wielu ważnych procesów zachodzących w organizmie, m.in.:

  • wpływa na gospodarkę wapniowo-fosforanową – zwiększa wchłanianie wapna i fosforu z przewodu pokarmowego, co oznacza, że jest niezbędna kościom i zębom,
  • wpływa na odporność,
  • wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

Źródła witaminy D

Większość witaminy D nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie pod wpływem działania promieni słonecznych na skórę. Synteza skórna nie zawsze jednak jest wystarczająca, bo w zimnych porach roku osłaniamy skórę ubraniami, a w ciepłych – kremami z filtrem.  

W Polsce synteza witaminy D w skórze może być efektywna w okresie wiosenno-letnim (od maja do września), pomiędzy godziną 10.00 a 15.00, kiedy kąt padania promieni słonecznych jest odpowiedni, temperatura powietrza sprzyja kąpielom słonecznym, a pokrywa chmur nie przysłania słońca i to pod warunkiem, że przez co najmniej kwadrans odsłaniamy minimum 18% skóry (a więc twarz, przedramiona i podudzia). Od października do marca nie jest niestety wystarczająca.

Źródłem (choć mniej efektywnym) witaminy D jest także pożywienie, przede wszystkim:

  • ryby, np. węgorz, łosoś dziki, śledź,
  • w mniejszym stopniu żółtko jaja, ser żółty, niektóre grzyby (np. grzyby shiitake).

Komu grożą niedobory witaminy D?

Jak czytamy w „Zasadach suplementacji i leczenia witaminą D” opracowanych przez zespół ekspertów z udziałem konsultantów krajowych i prezesów towarzystw naukowych, niedobory witaminy D są powszechne na całym świecie i dotyczą wszystkich grup wiekowych, a – jak podkreślają autorzy – „w Polsce deficyt witaminy D o różnym nasileniu stwierdzono u 90% osób dorosłych, dzieci i młodzieży”.

Przyczyną problemu jest nie dość efektywna synteza skórna i/lub niewystarczający „dowóz” witaminy D z zewnątrz, a więc wraz z pożywieniem.

Powstawaniu niedoborów sprzyjają także inne czynniki, m.in. otyłość, podeszły wiek, przyjmowanie niektórych leków (np. przeciwdrgawkowych) i upośledzenie wchłaniania tłuszczów.

Objawy niedoboru witaminy D

Najczęstsze objawy niedoboru witaminy D to:

  • uczucie zmęczenia i osłabiona kondycja,
  • obniżenie nastroju,
  • bóle mięśni i kości,
  • podatność na infekcje.

Skutkiem bardzo dużych niedoborów może być także:

u dzieci:

  • krzywica

u dorosłych:

  • osteomalacja i osteoporoza,
  • zwiększone ryzyko chorób autoimmunologicznych,
  • zwiększone ryzyko wystąpienia nadciśnienia i wielu chorób, m.in. chorób układu krążenia, cukrzycy typu 1 i 2, a nawet niektórych nowotworów.

Suplementacja witaminy D

Według znowelizowanych w 2018 roku „Zasad suplementacji i leczenia witaminą D”, profilaktyczne dawkowanie witaminy D powinno być ustalane indywidualnie, w zależności od:

  • wieku,
  • masy ciała,
  • diety,
  •  trybu życia pacjenta,
  • pory roku, w której suplement ma zostać podany.

 Nie jest to takie proste (np. inaczej się postępuje wobec dzieci w wieku od 1 do 10 lat, które często przebywają na dworze z odsłoniętą skórą, a inaczej wobec tych, które tego nie robią), dlatego ustalenie optymalnej dawki najlepiej powierzyć lekarzowi.

Sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana w przypadku osób z grupy ryzyka (np. u wcześniaków, seniorów, osób otyłych, kobiet w ciąży, a nawet osób z ciemną karnacją, u których synteza witaminy D jest mniej efektywna) oraz w przypadku potwierdzonych laboratoryjnie niedoborów.

W takich sytuacjach absolutnie nie wolno ustalać dawki na własną rękę, zwłaszcza, że w niektórych przypadkach robi się to wyłącznie po oznaczeniu stężenia witaminy D w surowicy.

Poznaj naszego eksperta
Beata Turska

Beata Turska

Dziennikarka i redaktorka. Zawodowo fascynuję się tematami dotyczącymi m.in. zdrowia i nauki, prywatnie – Azją i  podróżami na własną rękę.

Zobacz także

Witamina C – właściwości, niedobór, rola w cukrzycy

Autor:

Mgr farm. Anna Hechmann

Data publikacji: 16.05.2017

Pomimo że kwas askorbinowy, czyli witamina C, został wyizolowany dopiero w latach 30. ubiegłego wieku, to skutki jego niedoboru były znane już w średniowieczu. Które produkty są bogate w witaminę C, jakie są skutki niedoboru i jaką rolę witamina C odgrywa w cukrzycy?

Czytaj więcej

Witamina D – obalamy mity na jej temat

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 5.12.2017

Moda na witaminę D nie mija. To dobrze, gdyż jej suplementacja jest ważna. Jednak wokół tego tematu narosło wiele mitów. Czy witamina D3 i D2 to to samo? Jaką dawkę wybrać? Kto potrzebuje tej największej? Sprawdź.

Czytaj więcej

Osteoporoza – przyczyny i diagnostyka. Dieta przy osteoporozie

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 14.01.2019

Osteoporoza to choroba układu szkieletowego, której skutkiem są częste złamania kości. Złamania powstają w wyniku nawet niewielkich urazów czy przeciążeń, które dla zdrowych kości nie stanowią żadnego zagrożenie (do złamania kręgów może dojść pod wpływem kaszlu!). Skłonność do złamań wynika ze zmniejszonej gęstości mineralnej kości oraz zaburzeń w ich strukturach. Na osteoporozę najczęściej chorują kobiety w wieku pomenopauzalnym, sprzyjają jej też niektóre choroby przewlekłe (cukrzyca, zaburzenia wchłaniania, RZS).

Czytaj więcej