• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Przedawkowanie witaminy D – czy jest możliwe, jakie są objawy?

O przedawkowanie witaminy D wcale nietrudno, jeśli suplementujemy ją bez porozumienia z lekarzem i ustalenia potrzebnej dawki. Zatrucie witaminą D możemy przypłacić całym zestawem dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet odwodnieniem czy dezorientacją.

Przedawkowanie witaminy D jest możliwe, jeśli suplementujemy ją bez porozumienia z lekarzem i kontroli stężenia witaminy D we krwi.

Czy można przedawkować witaminę D?

Przedawkowanie witaminy D pozyskiwanej przez organizm dzięki syntezie skórnej nie jest możliwe, ponieważ światło słoneczne degraduje nadmiar witaminy D w ciele. Nie zdarza się również przedawkowanie witaminy D z pożywieniem. Dieta stanowi uzupełnienie syntezy skórnej, może pokrywać maksymalnie 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D, a właściwe przyswajanie tego związku z pożywienia wymaga też odpowiedniej ilości tłuszczu i wapnia w posiłkach.

Przedawkowanie suplementów z witaminą D

Przedawkowanie witaminy D jest jednak możliwe wskutek nadmiernej lub niekontrolowanej suplementacji:

  • Gdy pacjenci przyjmują witaminę D bez porozumienia z lekarzem, nie kontrolując stężenia witaminy D w surowicy krwi i przekraczając dawki zalecane dla swojego wieku i masy ciała. Zdarza się również, że przedawkowanie witaminy D wynika z niewłaściwej informacji producenta o suplemencie – w Stanach Zjednoczonych odnotowano liczne przypadki znaczącej różnicy między rzeczywistą dawką witaminy D w suplemencie, a tą deklarowaną przez producenta. Jeden z opisanych suplementów zawierał 2,6 miliona jednostek zamiast 2000, przez co pacjenci co dzień przekraczali zalecaną dawkę 1300 razy!
  • Rzadko zdarza się, że organizm sam nadmiernie produkuje metabolity witaminy D. Taki stan rozwija się w chorobach ziarniniakowych (np. sarkoidozie), niektórych chłoniakach czy w chorobach wrodzonych, jak zespół Williamsa – Beurena.

Objawy przedawkowania witaminy D

Przedawkowanie suplementów z witaminą D powoduje hiperwitaminozę D, nazywaną również zatruciem witaminą D czy jej toksycznością. Pacjenci najczęściej zgłaszają wówczas objawy takie jak:

  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe, jak biegunka, zaparcia, bóle brzucha,
  • nudności i nawracające wymioty,
  • zaburzenia łaknienia,
  • dezorientacja,
  • senność, apatia,
  • wielomocz,
  • polidypsja (wzmożone pragnienie),
  • odwodnienie,
  • bóle głowy,
  • bóle stawowo-mięśniowe oraz bóle kości,
  • pobudzenie nerwowe.

Skutki przedawkowania witaminy D

U osób poważnie przekraczających zalecane dzienne dawki witaminy D zagrożeniem są hiperkalcemia i hiperfosfatemia, czyli odpowiednio stan podwyższonego poziomu wapnia i stan podwyższonego poziomu  fosforu we krwi. (Jedną z licznych funkcji, jakie witamina D pełni w naszym organizmie, jest bowiem udział w metabolizmie wapnia i fosforanów. A gdy są nadmiernie wchłaniane z przewodu pokarmowego, odkładają się w nerkach, sercu i płucach.) Niektóre powikłania hiperkalcemii, a pośrednio również hiperfosfatemii, to:

  • kamica nerkowa z napadami kolki nerkowej,
  • choroba wrzodowa,
  • przerost lewej komory serca,
  • niewydolność nerek,
  • tężyczka,
  • przyspieszony rozwój miażdżycy. 

Ciężka, zagrażająca życiu hiperkalcemia rozpoznawana bywała w ciągu ostatniego dziesięciolecia na całym świecie u niemowląt z podejrzeniem krzywicy, którym przepisywano duże dawki witaminy D bez pomiaru stężenia we krwi kalcydiolu (produktu przemiany witaminy D w organizmie).

>> Witaminy dla mężczyzn – które składniki wspierają płodność i kondycję fizyczną?

Przedawkowanie witaminy D – co robić?

Każdy pacjent przyjmujący profilaktycznie preparaty z witaminą D powinien omówić dawkę suplementu lub leku z lekarzem i co jakiś czas kontrolować stężenie kalcydiolu we krwi. W przypadku niepokojących objawów mogących wskazywać na hiperwitaminozę i hiperkalcemię, zwłaszcza u pacjentów przewlekle stosujących bardzo duże dawki preparatów witaminy D, należy zwrócić się do lekarza po skierowanie na badania biochemiczne.

Leczenie zatrucia wskutek przedawkowania witaminy D oraz rozwijającej się na tym podłożu hiperkalcemii jest możliwe i polega m.in. na podawaniu kroplówek pomagających wydalić wapń. W niektórych przypadkach pacjent może potrzebować hemodializy. W większości przypadków przewlekłego przedawkowania witaminy D pacjent wraca do zdrowia bez poważnych komplikacji.        

Ile witaminy D potrzebujemy, by nie przedawkować?

Preparaty witaminy D od września do kwietnia powinni przyjmować wszyscy, a przez cały rok – seniorzy i pacjenci z niedoborami potwierdzonymi w badaniach laboratoryjnych. Za optymalne, średnie stężenie witaminy D w organizmie dorosłego człowieka uznaje się poziom powyżej 30–50 ng/ml (>75–125 nmol/l).

>> Hiperwitaminoza. Czym grozi nadmiar witamin w diecie?

Suplementacja witaminy D – zalecane dawki:

  • noworodki i niemowlęta do 6. miesiąca życia: 400 IU/dobę,
  • niemowlęta od 6. do 12. miesiąca życia: 400 – 600 IU/dobę,
  • dzieci od 1. do 10. roku życia: 600 do 1000 IU/dobę – poza okresem maj-wrzesień, przy wystarczającej ekspozycji na światło słoneczne,
  • dzieci otyłe od 1. do 10. roku życia: 1600 – 4000 IU/dobę,
  • młodzież od 11. roku życia oraz dorośli do 65. roku życia : 800 – 2000 IU/dobę – poza okresem maj-wrzesień, przy wystarczającej ekspozycji na światło słoneczne,
  • nastolatki i osoby dorosłe z otyłością: 1600 – 4000 IU/dobę,
  • osoby między 65. a 75. roku życia: 800 – 2000 IU/dobę przez cały rok,
  • seniorzy powyżej 75. roku życia: 2000 – 4000 IU/dobę przez cały rok,
  • osoby otyłe powyżej 75. roku życia: 4000 – 8000 IU/dobę w zależności od stopnia otyłości.

Szacuje się, że niedobory witaminy D występują stale lub okresowo nawet u 80 proc. Polaków i wszystkie te osoby powinny uzupełniać braki suplementacją. Zawsze należy to jednak omówić z lekarzem i przestrzegać zaleconych dawek.

>> Witamina D – obalamy mity na jej temat

Poznaj naszego eksperta
Kamila Śnieżek

Kamila Śnieżek

Redaktorka Apteline.pl oraz magazynów „Moje Zdrowie”, „Świat Zdrowia”, „Magazyn Aptekarski”, „Pharmacy & Business”. Od ponad dekady związana zawodowo z tematyką zdrowotną, medyczną i farmaceutyczną. Dziennikarka, krakowianka, wielka miłośniczka psów i kryminałów.

Zobacz także

Ból żołądka – co stosować na dolegliwości? Co może oznaczać ból żołądka po jedzeniu?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 14.12.2023

Ból żołądka często pojawia się, gdy zjemy za dużo, za tłusto lub za szybko. Mogą wywołać go wirusy i bakterie, a nawet leki… przeciwbólowe. Co więc stosować na ból żołądka? Kiedy porzucić domowe sposoby i pójść do lekarza?

Czytaj więcej

Czy salceson jest zdrowy? Z czego się go robi?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 8.12.2023

Salceson został uznany za najgorszy mięsny produkt w Europie – jak wynika z rankingu portalu kulinarnego „TasteAtlas”. W zestawieniu oceniono 69 wyrobów z różnych krajów, więc konkurencja była duża. Tymczasem w Polsce salceson ma wielu amatorów. Z czego się składa i czy jest zdrowy?

Czytaj więcej

Gorzki smak w ustach – wątroba czy nerwica?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 14.12.2023

Gorzki posmak często pojawia się w ustach po lekach, na przykład po antybiotyku, ale może wynikać także z choroby – w jamie ustnej, w układzie pokarmowym a nawet neurologicznej. Jak go zlikwidować?

Czytaj więcej