• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Witamina C – właściwości, niedobór, rola w cukrzycy

Pomimo że kwas askorbinowy, czyli witamina C, został wyizolowany dopiero w latach 30. ubiegłego wieku, to skutki jego niedoboru były znane już w średniowieczu. Które produkty są bogate w witaminę C, jakie są skutki niedoboru i jaką rolę witamina C odgrywa w cukrzycy?

starsza kobieta trzyma w dłoni przekrojoną cytrynę

Kwas askorbinowy chemicznie jest pochodną sacharydów i wiele organizmów żywych posiada zdolność jego syntezy. U ludzi występuje jednak blokada biochemiczna, dlatego konieczne jest uzupełnienie witaminy C z zewnętrznych źródeł.

Poza dostępnymi w aptekach syntetycznymi produktami, które zawierają witaminę C, jej źródłami są również składniki pożywienia, tj.: acerola, owoce cytrusowe, dzika róża, pietruszka, czarna porzeczka, a także kiszona kapusta, ziemniaki czy papryka.

Czytaj także: Funkcje magnezu w organizmie i skutki niedoboru

Witamina C – rola biologiczna i skutki niedoboru

Najważniejszą funkcją, jaką spełnia witamina C w organizmie człowieka, jest utrzymanie równowagi oksydacyjnej w komórkach, której zaburzenie prowadzi do zniszczenia, a nawet śmierci komórek.

Z kolei najczęściej wymienianą funkcją witaminy C jest zwiększenie odporności organizmu w okresie przeziębień i grypy. Jednak przeprowadzone do tej pory badania skuteczności działania witaminy C wykazały, że kwas askorbinowy może jedynie nieco skrócić czas trwania choroby – a nie jej zapobiec.

Poza tym witamina C jest jednym z czynników koniecznych do syntezy kolagenu, głównego składnika tkanki łącznej. Kwas askorbinowy bierze też udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych i cholesterolu oraz w redukcji żelaza, dzięki czemu pierwiastek ten jest przyswajalny w wątrobie.

Niedobór witaminy C nazywany jest gnilcem lub szkorbutem i obecnie, u człowieka, nie jest często spotykany. Schorzenie to charakteryzuje się zaburzeniami struktury tkanki łącznej oraz kostnej i objawia się głównie wzmożonymi krwawieniami i wypadaniem zębów.  

Czytaj także: Witamina D chroni przed cukrzycą?

Witamina C – zapotrzebowanie. Kiedy i jak przyjmować witaminę C?

Ilość i różnorodność dostępnych na polskim rynku preparatów witaminy C nierzadko wprowadza pacjentów w zakłopotanie. Który produkt wybrać? Który jest lepiej przyswajalny? Który będzie skuteczniejszy?

Wybierając preparat z witaminą C, powinniśmy pamiętać, że organizm człowieka jednorazowo jest w stanie metabolizować 100 mg kwasu askorbinowego, a pozostała część wydalana jest razem z moczem. Dlatego podawanie wyższych dawek witaminy C wcale nie zapewni lepszego działania, a jedynie lekko zakwasi nasz mocz. Najbardziej optymalnym schematem przyjmowania kwasu askorbinowego jest przyjmowanie dawki 5 razy dziennie po 200 mg.

Osobami, u których często występuje konieczność suplementacji witaminy C, są pacjenci z nadciśnieniem, cukrzycą, kobiety w ciąży i karmiące oraz palacze.      

Dowiedz się więcej:

Rola kwasu askorbinowego w cukrzycy

Otrzymane do tej pory wyniki badań potwierdzają tezę, że jedną z głównych ról w rozwoju cukrzycy typu 1. i cukrzycy typu 2., jak i powikłań cukrzycowych, odgrywa stres oksydacyjny, który powoduje niszczenie struktury lipidów, białek i DNA, a w konsekwencji powoduje uszkodzenie i śmierć komórek.

Zaburzenie równowagi oksydacyjnej prowadzi do stresu oksydacyjnego, który w fizjologicznych warunkach może zostać zahamowany, dzięki mechanizmom obronnym organizmu. Jednak w przebiegu cukrzycy, kiedy występuje podwyższony poziom glukozy we krwi, zaburzone zostają enzymatyczne procesy antyoksydacyjne.

Występujący wtedy stres oksydacyjny prowadzi do spotęgowania insulinooporności oraz uszkodzenia komórek, co w konsekwencji prowadzi do powikłań, takich jak uszkodzenia naczyń krwionośnych i włókien nerwowych.

Z podanych wyżej powodów diabetykom zaleca się zwiększenie suplementacji witaminy C, która ma potwierdzone właściwości antyoksydacyjne. Mimo to wciąż brakuje  naukowo potwierdzonych pozytywnych rezultatów takiej terapii. Dlatego suplementacja powinna być prowadzona w oparciu o opinię lekarza prowadzącego lub konsultację farmaceutyczną.

Czytaj także: Jak wybrać dobry preparat z magnezem? Czy magnez wpływa na ryzyko cukrzycy?

Poznaj naszego eksperta
farmaceutka Anna Hechmann

Mgr farm. Anna Hechmann

Absolwentka Wydziału Farmaceutycznego w Sosnowcu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego z doświadczeniem pracy w aptece ogólnodostępnej. Działalność naukową rozpoczęła w trakcie studiów, biorąc udział w pracach Studenckiego Koła Naukowego i publikując wyniki badań w czasopismach polskich i zagranicznych oraz podczas konferencji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Jej głównymi zainteresowaniami w dziedzinie farmacji są opieka farmaceutyczna, farmakoterapia, telemedycyna, prawo farmaceutyczne oraz badania kliniczne.

Zobacz także

Żel z krwi i witaminy C może pomóc w leczeniu stopy cukrzycowej

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.01.2017

Naukowcy na tropie nowej metody skutecznego leczenia owrzodzeń i trudno gojących się ran – pacjenci ze stopą cukrzycową testują żel stworzony z mieszaniny krwi oraz witaminy C.

Czytaj więcej

Brak witaminy B12 a neuropatia

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 9.11.2016

Niedobór witaminy B12 powoduje ciągłe zmęczenie, nerwowość, kłopoty z pamięcią, a nawet depresję. Okazuje się, że u osób z cukrzycą typu 2. brak tej witaminy dodatkowo zwiększa ryzyko neuropatii układu krążenia.

Czytaj więcej

Niacynamid – co to jest, działanie, jak go stosować

Autor:

Mgr farm. Marianna Krajewska

Data publikacji: 28.02.2025

Niacynamid, składnik witaminy B3, jest jedną z najbardziej wszechstronnych substancji stosowanych obecnie w kosmetyce i dermatologii. Wykorzystuje się go do pielęgnacji cery trądzikowej, dojrzałej, z przebarwieniami, a nawet jako suplement diety.

Czytaj więcej

Szkorbut – co to za choroba? Objawy to nie tylko zły stan skóry i wypadające zęby

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Data publikacji: 31.12.2024

Szkorbut to choroba wynikająca z długotrwałego niedoboru witaminy C. To poważny stan, witamina C jest nam bowiem niezbędna do zachowania zdrowych stawów, dziąseł, naczyń krwionośnych i gojenia się ran. Szkorbut dotyka przede wszystkim osób niedożywionych lub źle się odżywiających.

Czytaj więcej

Izotoniki – dlaczego piją je sportowcy? Czy domowy izotonik zadziała?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 29.07.2024

Napoje izotoniczne to podobnie jak elektrolity czy energetyki napoje funkcjonalne. Izotoniki mają nawodnić i dostarczyć nam substancji utraconych podczas wysiłku fizycznego, dlatego często widać je na przykład w ekwipunku biegaczy. Podajemy przepis na domowy izotonik.

Czytaj więcej