• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Jak wybrać dobry preparat z magnezem? Czy magnez wpływa na ryzyko cukrzycy?

Na wchłanianie magnezu, a tym samym na jego efekt terapeutyczny wpływa wiele czynników. Są to m.in.: rodzaj związku chemicznego pierwiastka, trwałość oraz rozpuszczalność w wodzie, obecność substancji pomocniczych, dawka magnezu, droga podania.

suplementy diety i witaminy w białych pojemnikach otoczone produktami spożywczymi

Jednym z najważniejszych czynników jest rodzaj związku, w jakim występuje jon magnezu. Mikroelement może pojawić się w postaci połączeń organicznych lub nieorganicznych. Wchłanianie z przewodu pokarmowego związków nieorganicznych, do których należą chlorki, tlenki, węglany oraz siarczany, jest niskie i wynosi ok. 10-16 proc., z czego skuteczność dwóch pierwszych form jest wyjątkowo niewielka.

O wiele lepsze właściwości posiadają związki organiczne, które charakteryzują się dobrą rozpuszczalnością w wodzie, a tym samym większą biodostępnością. Do tej grupy zaliczamy cytryniany, glukoniany, mleczany, askorbiniany, maloniany, fumarany oraz wodorocytrynian magnezu.

Najlepszym wchłanianiem, dobrą rozpuszczalnością w wodzie, wysoką stabilnością chemiczną oraz dużą biodostępnością, potwierdzoną badaniami naukowymi, charakteryzuje się magnez w postaci chelatu z cytrynianem w stosunku 1:1.

Magnez – kupuj mądrze!

Podczas wybierania preparatu należy zwrócić uwagę, czy w  jego składzie pojawia się chlorowodorek pirydoksyny, czyli witamina B6. Jest to związek korzystnie wpływający na wchłanianie magnezu, dlatego jego obecność jest zdecydowanym plusem.

Najefektywniejszym miejscem wchłaniania magnezu jest dystalna część jelita czczego lub krętego. Dlatego też preparaty dojelitowe będą wykazywały wysoką skuteczność działania. Natomiast toczący się stan zapalny jelit, choroby układu pokarmowego – będą ograniczały skuteczność preparatów.

Z czym nie łączyć preparatów magnezu?

Magnez może zostać dostarczony do organizmu w odpowiednich ilościach, jednak po podaniu doustnym wiele czynników może hamować jego wchłanianie. Duża zawartość błonnika czy fitynianów w diecie powoduje jego absorpcję, zmniejszając biodostępność, podobnie jak nadużywanie alkoholu i kawy, co dodatkowo zwiększa również samo zapotrzebowanie na magnez.

Stężenie mikroelementu w ustroju zmniejszają również leki, takie jak doustne środki antykoncepcyjne, preparaty nasenne, leki moczopędne, cytostatyczne oraz antybiotyki. Podczas ich przyjmowania należy rozważyć dodatkową suplementację i pamiętać, aby pomiędzy zażywaniem wymienionych leków a preparatów magnezu zachować co najmniej dwugodzinny odstęp.

Czytaj więcej: Funkcje magnezu w organizmie i skutki niedoboru

Magnez a cukrzyca, czyli rola magnezu w profilaktyce chorób przewlekłych

Wiele artykułów naukowych wskazuje na istotny związek pomiędzy niedoborem magnezu w diecie a wzrostem ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego oraz cukrzycy. Mechanizm działania polega na udziale tego pierwiastka w prawidłowym metabolizmie zarówno glukozy, jak i insuliny. Niski poziom mikroelementu prowadzi do upośledzenia tolerancji glukozy, co także może prowadzić do rozwoju cukrzycy.

Cukrzyca typu 2. ma istotny związek z poziomem magnezu w organizmie. W badaniach zaobserwowano obniżony poziom mikroelementu u pacjentów, natomiast po zastosowaniu odpowiedniej suplementacji ryzyko rozwoju cukrzycy oraz jej powikłań spadło.

Zwiększona podaż magnezu zwiększyła również wrażliwość tkanek na insulinę, dodatkowo poprawiając profil lipidowy, zwiększając udział frakcji HDL i obniżając poziom trójglicerydów. Również działanie przeciwzapalne magnezu wpływa korzystnie na zmniejszenie ryzyka groźnych chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, rozwój nadciśnienia tętniczego czy udar mózgu.

Magnez wykazuje również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, którego dysfunkcja jest jedną z najczęstszych przyczyn występowania powikłań cukrzycy. Preparaty magnezu wykazują działanie przeciwarytmiczne i stosowane są w profilaktyce zaburzeń rytmu serca, najczęściej w połączeniu z potasem, zmniejszając częstość arytmii. Mają również korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego. Mechanizm tego działania oparty jest na fizjologicznym antagonizmie jonów magnezu w stosunku do jonów wapnia w wyniku czego dochodzi do zmniejszenia ruchu jonów Ca 2+ i zwolnienia czynności pracy serca.

Czytaj więcej: Dieta bogata w magnez zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy

Poznaj naszego eksperta
Zdjęcie portretowe Joanna Grzeszkiewicz

Mgr farm. Joanna Grzeszkiewicz

Absolwentka Wydziału Farmaceutycznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego z doświadczeniem pracy w aptece szpitalnej, ogólnodostępnej oraz firmach farmaceutycznych w dziale kontroli jakości. Swoje zainteresowania rozwijała podczas studiów jako przewodnicząca koła naukowego, prezentując wyniki badań na wielu konferencjach naukowych. Współpracuje z Narodowym Instytutem Leków w ramach realizacji grantu naukowego. W wolnym czasie rozwija zainteresowania badaniami klinicznymi, rejestracją produktów leczniczych i telemedycyną.

Zobacz także

Dieta bezglutenowa skutkuje cukrzycą?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.03.2017

Badacze z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego alarmują: dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2. To wniosek z badania, w którym wzięło udział blisko 200 tys. osób.

Czytaj więcej

Funkcje magnezu w organizmie i skutki niedoboru

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 17.03.2017

Odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na magnez, zaś dopiero przy niedoborze zaleca się suplementację. Jak rozpoznać niedobór magnezu, kto jest szczególnie narażony na niewystarczającą ilość tego mikroelementu i czy można przedawkować magnez?

Czytaj więcej

Cukrzyca – objawy, przyczyny, dieta, badania. Jak rozpoznać i leczyć cukrzycę?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 26.08.2022

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli – objawy tego typu cukrzycy nasilają się stopniowo. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie; pierwsze objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie (polidypsja); senność; infekcje intymne; zaburzenia widzenia.

Czytaj więcej

Ciągle nie radzimy sobie z leczeniem cukrzycy typu 2. – raport NIK

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 23.05.2018

Działania systemu ochrony zdrowia służące zapobieganiu, wczesnemu wykrywaniu oraz leczeniu cukrzycy typu 2. są niewystarczające – tak twierdzi NIK. Choć wiele mówi się o tym, że cukrzyca stanowi priorytet w systemie opieki zdrowotnej, nie potwierdzają tego fakty. Nie potrafimy skutecznie ani zapobiegać cukrzycy typu 2., ani chronić osób już nią dotkniętych przed rozwojem późnych powikłań cukrzycy. Jednak to nie wszystkie przewinienia.

Czytaj więcej

Bioniczna trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.01.2018

Transplantolog dr hab. n. med. Michał Wszoła jest szefem konsorcjum, które prowadzi badania nad stworzeniem bionicznej trzustki. Taka trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę.

Czytaj więcej