• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Czy salceson jest zdrowy? Z czego się go robi?

Salceson został uznany za najgorszy mięsny produkt w Europie – jak wynika z rankingu portalu kulinarnego „TasteAtlas”. W zestawieniu oceniono 69 wyrobów z różnych krajów, więc konkurencja była duża. Tymczasem w Polsce salceson ma wielu amatorów. Z czego się składa i czy jest zdrowy?

Salceson podaje się na zimno w grubych plastrach ze względu na charakterystyczną konsystencję.

Salceson w PRL-u nazywano „cwaniakiem”. W tamtych czasach trudno było kupić szynkę lub inne wyroby mięsne, ponieważ były eksportowane za granicę. Natomiast salceson nie dawał się nigdzie wywieźć. Przypadek?

Jak zrobić salceson?

Salceson robi się z podrobów – na ogół z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem serc, żołądków, nerek, tłuszczu, krwi, okrawków mięsa, skórek. Gotowane w bulionie mięso i chrząstki kroi się na drobne kawałki i mocno przyprawia, zwykle m.in. solą, czosnkiem, majerankiem. Taką masą wraz z częścią powstałego tłustego rosołu wypełnia się osłonki – żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe – zawiązuje i znów gotuje. Po ostygnięciu i uformowaniu kształtu powstaje wędlina w owalnych blokach – na ogół jada się ją na zimno, pokrojoną w grube plastry, z pieczywem lub dodaje do sałatek.

Salceson włoski, ozorkowy, czarny

Smakosze wyróżniają kilka rodzajów salcesonu w zależności od składu, doprawienia i sposobu przygotowania wędliny:

  • czarny – nazwa pochodzi od ciemnego koloru wędliny, zabarwionej krwią wieprzową, poza nią salceson czarny zawiera mięso z głów, serc, mózgów, nerek, skóry, tłuszcz zwierzęcy, niekiedy kaszę manną lub bułkę tartą, rosół, przyprawy, takie jak sól, czosnek, pieprz, majeranek i kminek;
  • włoski – to głowizna i skórki wieprzowe, rosół, przyprawy;
  • wiejski – w składzie głównie mięso z głów, nóg, mózgów, również krew wieprzowa, wśród przypraw ziele angielskie;
  • brunszwicki – podroby, skórki wieprzowe, krew, rosół, przyprawy;
  • podrobowy – mięso z narządów takich jak płuca, śledziona, mózg, żołądek, do tego flaki, krezki, cebula, przyprawy;
  • saksoński – głowizna i skórki wieprzowe, rosół, krew, podroby, przyprawy;
  • ozorkowy – w składzie peklowane ozorki wieprzowe, skórki wieprzowe, krew, rosół, przyprawy.

Czy salceson jest zdrowy?

Salceson jako produkt pochodzenia zwierzęcego jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy w nim także żelazo, cynk (większe stężenie w wyrobach wieprzowych), kwas foliowy, kolagen, witaminę A, witaminy D, E i te z grupy B. Trudno jednak powiedzieć o salcesonie, że jest zdrowy. Zawiera bowiem bardzo dużo tłuszczu zwierzęcego, który spożywany w nadmiarze obciąża układ pokarmowy, przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, w tym miażdżycy, może również przyczynić się do otyłości. Ponadto zgodnie z wynikami badań Międzynarodowej Agencji ds. Badań nad Rakiem (IARC) przy Światowej Organizacji Zdrowia większe niż zalecane spożycie mięsa czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych zwiększa zachorowanie na niektóre nowotwory.

Salceson powinniśmy więc jadać sporadycznie, a zdecydowanie powinny go unikać osoby z podniesionym poziomem cholesterolu we krwi i z problemami z układem pokarmowym (jak np. biegunki). Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaleca jedzenie maksymalnie 500 g w tygodniu mięsa czerwonego i przetworów mięsnych – ich składniki odżywcze uzupełnimy, jedząc mięso drobiowe, ryby, rośliny strączkowe i jajka.

>> Kalkulator BMI: oblicz BMI online. Jaka jest Twoja prawidłowa waga?

Jeśli już, to salceson domowy

Kupując salceson, należy przede wszystkim czytać etykietę i sprawdzać, czy poza mięsem i jego pochodnymi nie zawiera polepszaczy smaku czy konserwantów. Warto wybierać salceson robiony metodą domową, bez azotynu sodu (E250) – konserwantu używanego jako składnik mieszanki peklującej do mięs, który w organizmie może przekształcić się w związki rakotwórcze.

>> Lipidogram (cholesterol i trójglicerydy) – norma, interpretacja wyników badań

Salceson – najgorszy mięsny produkt?

Wygląda na to, że poza Polską salceson nie cieszy się jednak popularnością. Użytkownicy „TasteAtlas”, internetowego przewodnika kulinarnego po potrawach z całego świata, na początku grudnia oceniali przetwory mięsne kuchni europejskich. Skład i konsystencja salcesonu wyjątkowo nie przypadła im do gustu – przyznali mu zaledwie 2,4 gwiazdki na 5 możliwych, co dało mu pierwsze miejsce w rankingu 69 najgorzej ocenianych europejskich produktów mięsnych. Napisano co prawda, że jest to wyjątkowy przysmak dla smakoszy. O wiele lepiej oceniono boczek – na liście był 57.

>> Pieczone jabłko z cynamonem – dobry pomysł na zdrowy deser

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Syrop z tymianku – przepis, czy nadaje się dla dzieci?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 29.11.2023

Syropem z tymianku leczy się przede wszystkim kaszel – jako jeden z niewielu preparatów może być stosowany zarówno w kaszlu mokrym, jak i suchym. W aptece znajdziemy gotowe produkty, możemy też zrobić syrop z tymianku w domu.

Czytaj więcej

Jak szybko wyleczyć przeziębienie? Leki i domowe sposoby

Autor:

Mgr farm. Marianna Krajewska

Data publikacji: 30.09.2023

Pełne wyleczenie infekcji odpowiedzialnej za przeziębienie trwa 7-10 dni i nie ma na to rady – organizm potrzebuje czasu na produkcję przeciwciał do walki z chorobą. Niemniej mamy do wyboru sporo metod, które poprawią samopoczucie podczas przeziębienia i zmniejszą jego objawy.

Czytaj więcej

Krem do twarzy na zimę – co powinien zawierać dobry krem ochronny?

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Data publikacji: 24.11.2023

Kremy do twarzy na zimę dostarczają związków lipidowych do odbudowy płaszcza ochronnego skóry, nawilżają i regenerują naskórek. Niska temperatura może bowiem mocno odwadniać skórę, powodować zaczerwienienie i zaostrzać problemy typowe dla cery naczynkowej, wrażliwej czy atopowej.

Czytaj więcej