Kolagen jest głównym białkiem budulcowym u wszystkich zwierząt, zarówno u ssaków, jak i ryb. Jest stosowany w farmacji, medycynie, suplementach diety i kremach upiększających. Jakie właściwości ma kolagen? Czy warto go przyjmować w postaci tabletek lub proszku?
Kolagen – do picia, na stawy, w tabletkach. Właściwości i zastosowanie kolagenu

Czym jest kolagen?
Kolagen jest głównym składnikiem macierzy pozakomórkowej większości tkanek zwierzęcych, stanowi mniej więcej 1/3 ogółu białek występujących w organizmie i w przeważającej części stanowi podporę i ochronę narządów wewnętrznych oraz układu narządu ruchu. Synteza kolagenu odbywa się głównie w fibroblastach. W przeszłości wszystkie choroby tkanki łącznej, którą tworzy m. in. kolagen, nazywano kolagenozami. Obecnie wiadomo, że procesy chorobowe obejmują także inne składniki tkanki łącznej.
Kolagen - białko młodości
Kolagen jest nieustannie syntezowany i degradowany w organizmie ludzkim. U młodych ludzi kolagen podlega ciągłej wymianie, przy czym jego produkcja nie maleje. Dopiero od 25. roku życia zdolność do odtwarzania włókien kolagenowych maleje, a po 60. roku życia zanika całkowicie. Warto także pamiętać, że u kobiet menopauza zakłóca proces syntezy kolagenu.
Kolagen jest nazywany białkiem młodości, gdyż odpowiada za napięcie i elastyczność skóry, gojenie się ran, zrost złamań, elastyczność naczyń krwionośnych, sprawne krążenie krwi, prawidłowe funkcjonowanie i ruchomość stawów.
Jak zbudowany jest kolagen?
Kolagen jest białkiem, a więc tworzy strukturę – tzw. liny prawoskrętne, które powstają z nawinięcia trzech pojedynczych lewoskrętnych łańcuchów polipeptydowych wokół wspólnej osi. Każdy łańcuch zawiera około 1050 różnych aminokwasów. Kolagen tworzy struktury wyższego rzędu: włókna kolagenowe lub układy sieciowe. Kolagen ulega rozłożeniu tylko pod wpływem enzymu nazywanego kolagenazą.
Czy każdy kolagen jest taki sam?
Jak dotąd, w samym tylko organizmie człowieka wyróżniono 29 różnych typów kolagenów, różniących się budową, strukturą i lokalizacją. Znajdziemy go w skórze, kościach, ścięgnach, chrząstkach, zębach, oczach (w rogówce), a także w naczyniach krwionośnych. W każdym narządzie pełni inną funkcję i jego budowa jest inna.
Jakie funkcje pełni kolagen?
Główną funkcją kolagenu jest utrzymanie integralności tkanek i narządów. Kolagen wypełnia przestrzeń między komórkami, odpowiada za wytrzymałość mechaniczną tkanek (np. za elastyczność i twardość), bierze także udział w procesach krzepnięcia krwi oraz regeneracyjnych (np. zrastaniu kości po złamaniach, tworzeniu blizn), zwiększa gęstość kości, zmniejsza aktywność enzymów odpowiedzialnych za stany zapalne oraz uczestniczy w procesach naprawczych tkanki chrzęstnej. Kolagen w skórze utrzymuje odpowiedni poziom jej nawilżenia i sprężystość.
>> Olej sezamowy – chroni skórę przed starzeniem
Zastosowanie kolagenu
Z kolagenu wytwarza się m. in:
- nici chirurgiczne,
- kompresy na rany i oparzenia,
- implanty kości,
- tabletki będące nośnikami białek i kwasów nukleinowych.
Kolagen w medycynie estetycznej
Największe zastosowanie kolagen znalazł w medycynie estetycznej. Preparaty z kolagenem dzieli się na:
- Kremy, żele, maski, płatki pod oczy – czyli preparaty aplikowane na skórę. Kolagen nie przenika przez skórę, ale tworzy na niej barierę ograniczającą utratę wody. Na rynku od niedawna dostępny jest kolagen natywny w postaci zbioru peptydów – w takiej formie przenika przez naskórek, co przyspiesza efekty jego działania.
- Suplementy diety zawierające kolagen lub jego hydrolizaty.Kolagen w postaci suplementów diety ma za zadanie łagodzić stres oksydacyjny, poprawić kondycję i wygląd skóry, włosów i paznokci oraz zredukować rozstępy na skórze.
- Wypełniacze tkankowe (iniekcje podskórne) – są to wypełniacze skóry w miejscach zmarszczek lub blizn, a także modelujące owal twarzy. Wypełniacze tkankowe są na rynku już 40 lat.
Kolagen w jedzeniu – gdzie znaleźć kolagen?
Kolagen w pożywieniu znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, dotyczy to także mięsa ryb i owoców morza. Źródła kolagenu w diecie to:
- żelatyna spożywcza,
- galaretki,
- kurze łapki,
- podroby,
- buliony na bazie mięsa, skór i kości.
- produkty zawierające koenzym Q10 – roślinach strączkowych, rybach, owocach morza i kiełkach pszenicy.
Należy jednak zaznaczyć, że spożywanie mięs tłustych, podrobów czy nadmiaru galaretek nie służy naszemu organizmowi. Tłuste potrawy, bogate w tłuszcze zwierzęce, podnoszą poziom cholesterolu w organizmie (złego cholesterolu LDL), co może przekładać się na rozwój chorób układu krążenia. O wiele lepiej suplementować kolagen w porozumieniu z lekarzem niż niezdrowo się odżywiać.
>> Koenzym Q10 – działanie i przeciwwskazania
Niedobory kolagenu – jak rozpoznać? Co je powoduje?
Wraz z wiekiem zdolność do produkcji i syntezy kolagenu spada, co w pierwszej kolejności jest widoczne na twarzy i szyi, gdzie pojawiają się pierwsze oznaki starzenia organizmu. Na obumieranie komórek kolagenowych wpływa nie tylko wiek, powodują to także czynniki zewnętrzne (stres, toksyny, używki, smog).
Niedobór kolagenu objawia się:
- pogorszeniem kondycji włosów, skóry i paznokci,
- pojawieniem się zmarszczek,
- suchą skórą,
- kruchością kości,
- podatnością na złamania,
- bólem stawów,
- problemami z krążeniem krwi.
Za niedobory kolagenu odpowiadają:
- obciążenia mechaniczne stawów,
- zaburzenia hormonalne,
- stres,
- nadmierna ekspozycja na promienie UV (słońce),
- wzmożona aktywność fizyczna,
- wysoka lub bardzo niska temperatura,
- niektóre choroby.
Nadmiar kolagenu – czy jest szkodliwy?
Zarówno niedobór kolagenu, jak i jego nadmiar nie są korzystne. Najczęściej nadmiar kolagenu objawia się na skórze – pojawiają się bliznowce (keloidy), czyli rozrost tkanek włóknistych powstających w wyniku gojenia się ran.
Czy kolagen warto suplementować? Kolagen w tabletkach, w proszku
Suplementacja kolagenu jest wskazana u pacjentów, którzy cierpią na schorzenia stawów i kości. Powinny rozważyć ją także osoby uprawiające różne sporty zawodowo lub na zaawansowanym poziomie oraz pacjenci z problemami skórnymi, wypadającymi i łamliwymi włosami. Na rynku dostępne są różne preparaty:
- kolagen wieprzowy,
- kolagen wołowy,
- kolagen ryby (ze skóry dorsza),
- kolagen z witaminą C,
- kolagen z miedzią,
- kolagen z kwasem hialuronowym,
- kolagen z biotyną,
- kolagen z kompleksem witamin.
Ilość preparatów jest duża i są one w różnej formie – tabletek, kolagenu w proszku, płynu, a nawet zastrzyków podawanych w stawy w celu ich odbudowy.
Produkcję kolagenu w organizmie zwiększa witamina C i kwas hialuronowy, natomiast witamina E przeciwdziała sztywnieniu włókien kolagenowych.
Kolagen – przeciwwskazania do stosowania
Preparaty z kolagenem nie są polecane kobietom w ciąży i karmiącym piersią, ich suplementację powinni za to rozważyć sportowcy, W czasie stosowania suplementów z kolagenem mogą pojawić się skutki uboczne, takie jak bóle mięśniowe, zaparcia, nieprzyjemny posmak w ustach oraz nieświeży oddech. Może także wystąpić reakcja alergiczna na składniki suplementu.
Kolagen – maksymalna dawka
Ryzyko wystąpienia skutków ubocznych wzrasta wraz z dawką kolagenu – maksymalna dawka wynosi 4000 mg na dobę. W razie pojawienia się działań niepożądanych należy zrezygnować z suplementowania kolagenu. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej na preparaty z kolagenem należy zgłosić to lekarzowi.
>> Osteoporoza – przyczyny i diagnostyka. Dieta przy osteoporozie





