Kolagen w proszku stosuje się nie tylko dla wzmocnienia stawów, ścięgien czy mięśni, lecz także dla urody – kolagen pozwala bowiem zachować elastyczność i nawilżenie skóry.
Kolagen w proszku – do picia i na maseczkę. Rodzaje kolagenu w proszku
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Kolagen, czyli budulec organizmu
Kolagen to białko budujące w naszym organizmie stawy, ścięgna, więzadła, mięśnie i skórę. Wraz z wiekiem w naszym organizmie spada jego synteza, a nasila się rozpad. Składników do produkcji kolagenu dostarcza dieta, można też przyjmować suplementy z kolagenem – w proszku lub w tabletkach.
Wiele badań naukowych pokazuje, że suplementacja kolagenu, np. w proszku, zapewnia:
- wzrost elastyczności i nawilżenia skóry,
- poprawę ruchomości i spadek sztywności w stawach,
- ograniczenie dolegliwości bólowych w chorobie reumatycznej stawów.
Kolagen rybi, hydrolizowany – rodzaje kolagenu
Na opakowaniach suplementów dostarczających kolagenu najczęściej znajdziemy następujące opisy:
- Kolagen rybi (morski) pozyskiwany ze skór łososia, dorsza, tilapii lub kolagen wieprzowy i wołowy (ze skóry, ścięgien i kości); kolagen rybi jest bardziej aktywny i lepiej przyswajalny niż ten pochodzący od krów i świń dzięki większej ilości aminokwasów.
- Kolagen hydrolizowany oznacza kolagen poddany obróbce enzymatycznej, dzięki czemu ma postać małych cząstek, łatwo wchłanianych w jelicie (w przeciwieństwie do kolagenu niehydrolizowanego – długiego włókna kolagenowego).
- Kolagen typu I, II i III – białka kolagenowe typu I występują w naszym organizmie najczęściej: budują ścięgna, więzadła, skórę, kości. Kolagen typu II jest składnikiem chrząstek stawowych, a kolagen typu III występuje w skórze, naczyniach krwionośnych i narządach wewnętrznych. Preparaty kolagenowe zawierają osobne typy kolagenu (najczęściej I lub II) lub ich połączenie (np. I i II lub I i III). W przypadku problemów ze stawami stosuje się kolagen typu I albo I i II, dla poprawy elastyczności skóry – typ I lub I i III łącznie.
W produktach podziały te mogą się krzyżować, występuje np. kolagen z ryb hydrolizowany typu I.
Kolagen w proszku na stawy
Szczególnym rodzajem kolagenu jest tzw. kolagen natywny. Znajduje on zastosowanie w leczeniu autoimmunologicznych chorób stawów jak RZS, w których organizm atakuje własne struktury stawowe. Występuje w tabletkach lub kapsułkach, a także w proszku (jest hydrolizowany).
Jak stosować kolagen w proszku?
- Suplementy kolagenowe w proszku są przeznaczone do picia – zwykle 1–2 łyżeczki trzeba rozmieszać w wodzie (wedle wskazań producenta). Rybi zapach i smak można zamaskować, mieszając proszek z jogurtem owocowym albo mlekiem roślinnym. Alternatywą może być kolagen w proszku smakowy albo kolagen w kapsułkach, kolagen w tabletkach lub kolagen w tabletkach musujących.
- Dzienna dawka kolagenu w proszku (hydrolizatu) może wynosić od 2 do 10 g, co zależy m.in. od zawartości w suplemencie diety innych składników, jak witamina C i cynk, dla których oznaczono referencyjne wartości spożycia. W przypadku kolagenu natywnego stosowanego w leczeniu reumatyzmu dawka wynosi od kilka do kilkunastu miligramów.
- Kolagen w proszku nie jest środkiem odpowiednim dla dzieci, kobiet w ciąży ani karmiących piersią. To produkt przeznaczony dla osób dorosłych.
- W przypadku uczulenia na ryby i skorupiaki nie należy wybierać kolagenu morskiego.
Domowa maseczka z kolagenu w proszku
Kolagento również cenny składnik kosmetyczny. Do przygotowania maseczki z kolagenu w proszku możesz użyć zwykłej wody, hydrolatu, olejów roślinnych (makadamia, jojoba), jogurtu lub mieszanki wymienionych składników. Składniki połącz tak, aby uzyskać jednolitą, niezbyt gęstą pastę do położenia na twarzy. Taką maseczkę można stosować 1-2 razy w tygodniu.
Kolagen w proszku z witaminą C
Suplementy kolagenowe w proszku często zawierają składniki uzupełniające właściwości kolagenu. Najczęściej spotyka się kolagen w połączeniu z:
- witaminą C (jest antyoksydantem i przyspiesza syntezę kolagenu),
- cynkiem (antyoksydant, działa przeciwzapalnie),
- glukozamina (element budulcowy chrząstek stawowych),
- kwas hialuronowy (zwiększa nawilżenie skóry i wewnątrzstawowe).
- Bolke, L. et al. (2019) ‘A collagen supplement improves skin hydration, elasticity, roughness, and density: Results of a randomized, placebo-controlled, Blind Study’, Nutrients, 11(10), p. 2494. doi:10.3390/nu11102494.
- Pu, S.-Y. et al. (2023) ‘Effects of oral collagen for skin anti-aging: A systematic review and meta-analysis’, Nutrients, 15(9), p. 2080. doi:10.3390/nu15092080.
- León-López, A. et al. (2019) ‘Hydrolyzed collagen—sources and applications’, Molecules, 24(22), p. 4031. doi:10.3390/molecules24224031.





