Pieczone jabłka są tak samo zdrowe jak surowe. Zawierają sporo pektyn oraz błonnika, które przyspieszają przemianę materii, pomagają oczyścić organizm z toksyn i regulują poziom cholesterolu.
Pieczone jabłko z cynamonem – dobry pomysł na zdrowy deser

Zamiast sięgać po kolejny batonik ze sklepu, można samodzielnie przygotować słodki, ale dużo zdrowszy deser. Ciekawym pomysłem będzie pieczone jabłko z lekko korzennym, słodkim nadzieniem.
>> Szarlotka bezglutenowa – przepis
Jedz jabłka na zdrowie
Według angielskiego porzekadła codzienne jedzenie jabłek zapewnia zdrowie i jest w tym sporo prawdy. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika regulują pracę jelit i wspomagają naturalne oczyszczanie organizmu, przez co chronią przed zaparciami, a nawet rakiem jelita grubego.
Ponadto jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy i zmniejszają ryzyko zawału. Regulują też poziom cukru we krwi i mają niski indeks glikemiczny, więc diabetycy mogą je spożywać (oczywiście w rozsądnych ilościach). Owoce te są bogatym źródłem witaminy C oraz wapnia. Pieczone jabłka mają jednak mniej witaminy C niż surowe, tracą ją pod wpływem temperatury.
Pieczone jabłko z cynamonem – przepis
Danie robi się szybko i łatwo. Ten słodki i zdrowy deser z pewnością uprzyjemni niejedno spotkanie.
Składniki:
- jabłko,
- kasza jaglana,
- cynamon,
- miód,
- rodzynki.
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 °C. Ugotuj kaszę jaglaną i wymieszaj ją z namoczonymi rodzynkami, łyżką miodu i szczyptą cynamonu. Następnie odkrój czubek jabłka i odłóż na potem. Wydrąż gniazdo nasienne i do środka włóż farsz. Nałóż na jabłko czubek, owiń folią aluminiową i włóż do piekarnika na 30 minut. Poczekaj, aż jabłka przestygną (ok. 10 minut).
>> Cynamon nie tylko do piernika. Poznaj właściwości lecznicze cynamonu
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację





