• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Pieczone jabłko z cynamonem – dobry pomysł na zdrowy deser

Pieczone jabłka są tak samo zdrowe jak surowe. Zawierają sporo pektyn oraz błonnika, które przyspieszają przemianę materii, pomagają oczyścić organizm z toksyn i regulują poziom cholesterolu.

pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem

Zamiast sięgać po kolejny batonik ze sklepu, można samodzielnie przygotować słodki, ale dużo zdrowszy deser. Ciekawym pomysłem będzie pieczone jabłko z lekko korzennym, słodkim nadzieniem.

>> Szarlotka bezglutenowa – przepis

Jedz jabłka na zdrowie

Według angielskiego porzekadła codzienne jedzenie jabłek zapewnia zdrowie i jest w tym sporo prawdy. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika regulują pracę jelit i wspomagają naturalne oczyszczanie organizmu, przez co chronią przed zaparciami, a nawet rakiem jelita grubego.

Ponadto jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy i zmniejszają ryzyko zawału. Regulują też poziom cukru we krwi i mają niski indeks glikemiczny, więc diabetycy mogą je spożywać (oczywiście w rozsądnych ilościach). Owoce te są bogatym źródłem witaminy C oraz wapnia. Pieczone jabłka mają jednak mniej witaminy C niż surowe, tracą ją pod wpływem temperatury.

Pieczone jabłko z cynamonem – przepis

Danie robi się szybko i łatwo. Ten słodki i zdrowy deser z pewnością uprzyjemni niejedno spotkanie.

Składniki:

  • jabłko,
  • kasza jaglana,
  • cynamon,
  • miód,
  • rodzynki.

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 °C. Ugotuj kaszę jaglaną i wymieszaj ją z namoczonymi rodzynkami, łyżką miodu i szczyptą cynamonu. Następnie odkrój czubek jabłka i odłóż na potem. Wydrąż gniazdo nasienne i do środka włóż farsz. Nałóż na jabłko czubek, owiń folią aluminiową i włóż do piekarnika na 30 minut. Poczekaj, aż jabłka przestygną (ok. 10 minut).

>> Cynamon nie tylko do piernika. Poznaj właściwości lecznicze cynamonu

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Wiele składników odżywczych zawartych w occie jabłkowym pomaga leczyć cukrzycę

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 24.01.2018

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek. Wiele składników odżywczych zawartych w occie jabłkowym pomaga leczyć cukrzycę poprzez optymalizację wydzielania insuliny i kontrolę poziomu cukru we krwi. Można go kupić sklepie, ale można też przygotować samodzielnie. Mamy wówczas pewność, że jest on w pełni naturalny i nie zawiera żadnych konserwantów.

Czytaj więcej

Witamina D − normy i objawy niedoboru

Autor:

Beata Turska

Data publikacji: 13.08.2020

Bez witaminy D skomplikowana maszyneria naszego ciała nie mogłaby działać, jak należy. Dlaczego witamina D jest taka ważna? Jak objawiają się jej niedobory? Komu potrzebna jest suplementacja?

Czytaj więcej

Kaszotto z dynią – przepis na sezonowe danie jednogarnkowe

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 9.10.2017

Przygodę z dynią polecam rozpocząć od mojej ulubionej odmiany hokkaido. Umożliwia ona błyskawiczne przygotowanie obiadu. Nie trzeba jej obierać, wystarczy tylko umyć, pokroić i poddać obróbce termicznej. Odwdzięczy się doskonałym smakiem, niewielką kalorycznością, przepięknym kolorem i mnóstwem walorów odżywczych.

Czytaj więcej