Cynamon, czyli przyprawa z kory cynamonowca, właściwości lecznicze zawdzięcza przede wszystkim zawartości cynamalu, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Współczesne badania potwierdzają skuteczność cynamonu w leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory.
Cynamon nie tylko do piernika. Poznaj właściwości lecznicze cynamonu
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Cynamon, czyli kora cynamonowca
Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory cynamonowca – wiecznie zielonego drzewa lub krzewu z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Cynamonowce rosną naturalnie bądź w hodowli na terenie Azji, Ameryki Południowej, Afryki Wschodniej oraz w krajach strefy tropikalnej.
Najbardziej rozpowszechnione gatunki cynamonowca to:
- cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum albo verum),
- cynamonowiec chiński, zwany wonnym (Cinnamomum cassia albo aromaticum),
- cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora).
Właściwości lecznicze cynamonu
Główny składnik czynny zawarty w cynamonie to cynamal (aldehyd cynamonowy). Aldehyd ten wykazuje właściwości antyseptyczne wobec wielu powszechnych patogenów (m.in. Bacillus subtilis, Escherichia coli, Candida albicans, Aspergillus niger, Mycobacterium tuberculosis, Pseudomonas aeruginosa, Streprococcus aureus). Udowodniono, że ma także wysoką aktywność przeciwzapalną i przeciwutleniającą – hamuje wytwarzanie cyklooksygenazy COX-2 i indukowanej syntazy tlenku azotu (iNOS), czyli enzymów nasilających reakcję zapalną w organizmie. Z kory cynamonowca destyluje się olejek zawierający w zależności od gatunku rośliny 60-90% cynamalu.
Składnikiem cynamonu jest też eugenol – związek o charakterystycznym goździkowym zapachu i właściwościach antyseptycznych. Olejek, który w 65-85% składa się z eugenolu, otrzymuje się z liści cynamonowca. Jego zastosowanie jest jednak niewielkie z uwagi na wysoką toksyczność wobec ludzi (może wywoływać drgawki, utratę przytomności, palpitacje serca i uszkodzenie wątroby).
Cynamonem leczyli już starożytni
Już w czasach starożytnych cynamon stosowano nie tylko w celach kulinarnych, lecz także w medycynie. Uważano go za skuteczny środek w leczeniu kaszlu, przeziębienia, bólu mięśni i stawów oraz menstruacyjnych. Zalecano go także przy braku apetytu i dolegliwościach trawiennych, a nawet cukrzycy. Cynamonowi przypisywano również właściwości magiczne – jak amulet chronił organizm przed chorobami. Jego przetwory wykorzystywano do balsamowania zwłok, a kadzidło na jego bazie pomagało pozbyć się złych duchów.
>> Jak przygotować aromatyczną herbatkę z lipy z cynamonem i goździkami?
Cynamon na zgagę i wzdęcia
Obecnie kora oraz olejki z cynamonowca znajdują zastosowanie w lecznictwie jako składniki tradycyjnych preparatów, których skuteczność opiera się na długim okresie stosowania i doświadczeniu.
Produkty z cynamonowca stosuje się:
- doustnie:
- w dolegliwościach trawiennych, braku apetytu, wzdęciach, odbijaniu, stanach skurczowych żołądka, zgadze i łagodnej biegunce (kora cynamonowca)
- w leczeniu przeziębienia, grypy, zakażeń górnych i dolnych dróg oddechowych (olejek z kory cynamonowca)
>> Herbatka Fix Morwa z cynamonem, Herbapol, 20 saszetek
- zewnętrznie:
- do zwalczania pasożytów skóry (świerzbu, wszy) oraz w infekcjach skórnych (trądzik, kurzajki) (olejek z kory cynamonowca)
- jako dodatek do past do zębów, gdzie zapobiega stanom zapalnym dziąseł i próchnicy, jako środek antyseptyczny i znieczulający do odkażania kanałów zębowych oraz jako cement dentystyczny (olejek z liści cynamonowca).
>> Optima Natura, Naturalny olejek cynamonowy, 10 ml
Czy cynamon jest zdrowy? Najnowsze badania
- Zgodnie z wynikami badań klinicznych oraz przeprowadzonych na zwierzętach cynamon ma właściwościprzeciwcukrzycowe – normalizuje poziom glukozy we krwi, obniża poziom hemoglobiny glikowanej oraz wspomaga działanie doustnych leków przeciwcukrzycowych. Przyczynia się także do zmniejszenia ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy typu 2: makroangiopatii, retinopatii oraz nefropatii.
- Opublikowane niedawno prace wskazują na przeciwnowotworowewłaściwości cynamonu i jego ekstraktów. Wykazano, że wywołują one śmierć komórek raka szyjki macicy, jajnika, piersi, jelita grubego, płuca, białaczki oraz czerniaka.
- Udowodniono również, że stosowanie cynamonu i jego ekstraktów może stanowić element profilaktyki i leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego. Przemawia za tym fakt, że substancje czynne zawarte w cynamonie obniżają ciśnienie krwi oraz normalizują poziom cholesterolu całkowitego i poszczególnych frakcji. Wykazują także działanie przeciwmiażdżycowe.
- Jest też możliwość wykorzystania cynamonu wleczeniu choroby Alzheimera, ponieważ ma on zdolność hamowania agregacji białek tau oraz β-amyloidu i rozkładu istniejących już złogów z mózgu.
Stosowanie cynamonu – przeciwwskazania i skutki uboczne
Obecny w cynamonie eugenol może zmieniać właściwości żółci, dlatego jego przetworów nie powinny stosować osoby cierpiące na kamicę żółciową oraz zaburzenia pracy woreczka żółciowego.
Cynamon u kobiet w ciąży
Z uwagi na obecność w składzie kumaryny o działaniu rozrzedzającym krew stosowanie cynamonu jest niewskazane o kobiet w ciąży (ryzyko poronienia) oraz u osób stosujących doustne leki przeciwkrzepliwe.
Uczulenie na cynamon
Cynamon zalicza się do tzw. alergenów kontaktowych i pokarmowych, przez co może wywoływać zmiany atopowe w okolicy warg, dziąseł oraz dłoni.
>> Co to jest cynamon kasja i czym się różni od cejlońskiego?
- Kaławaj K, Lemieszek M. Prozdrowotne właściwości cynamonu. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2015; 21(3): 328-331.
- Czapska-Pietrzak I, Studzińska-Sroka E, Bylka W. Ocena aktywności biologicznej cynamonu w badaniach in vivo. Postępy Fitoterapii 2020; 21(1): 28-34.