Pierniczki o tradycyjnym bożonarodzeniowym smaku i aromacie – z cynamonem, imbirem i goździkami. Za to bez nadmiaru kalorii i białego cukru.
Świąteczne pierniczki korzenne z brązowym cukrem
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Wskazówki
Czas wykonania ok. 210 min.
Wartość odżywcza 1 sztuki: 80 kcal.
Informacja dla diabetyków: 1 sztuka to 0,3 WBT oraz 0,9 WW.
Składniki (na ok. 36 pierniczków)
Miękkie masło 80 g, ¼ szklanki
Olej roślinny 50 g, 5 łyżek
Cukier brązowy 75 g, 15 łyżeczek
Imbir mielony 10 g, 2 łyżeczki
Soda oczyszczona 5 g, 1 łyżeczka
Cynamon mielony 5 g, 1 łyżeczka
Sól 1 szczypta,
Goździki zmielone 1 szczypta,
Melasa o pełnym smaku 80 g, ¼ szklanki
Jajko 60 g, 1 sztuka
Mąka pszenna (typ 500) 150 g, 1 szklanka
Mąka pełnoziarnista 120 g, ¾ szklanki
>> Cynamon nie tylko do piernika. Poznaj właściwości lecznicze cynamonu
Przepis
- W dużej misce łączymy miękkie masło i olej roślinny. Miksujemy wszystko dokładnie mikserem elektrycznym o średniej, a następnie wysokiej prędkości około 30 sekund.
- Dodajemy brązowy cukier, imbir, sodę oczyszczoną, cynamon, sól i goździki. Mieszamy wszystko, nie zapominając także o bokach miski, na których osadza się ciasto. Następnie dodajemy melasę i jajko. Miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę pszenną i mąkę pełnoziarnistą. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
- Przykrywamy i schładzamy ciasto przez 2 – 3 godziny w lodówce do momentu, gdy stanie się plastyczne.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
- Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy najpierw jedną połowę ciasta i kolejno drugą. Następnie przy pomocy foremek wykrawamy pierniki. Gotowe kształty pierników układamy na blasze. Pieczemy przez 4 do 6 minut lub do momentu, gdy krawędzie będą twarde. Pierniki wykrawamy i pieczemy aż do wykończenia przygotowanego ciasta.





