• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Świąteczne pierniczki korzenne z brązowym cukrem

Pierniczki o tradycyjnym bożonarodzeniowym smaku i aromacie – z cynamonem, imbirem i goździkami. Za to bez nadmiaru kalorii i białego cukru.

Pierniczki o tradycyjnym bożonarodzeniowym smaku i aromacie – z cynamonem, imbirem i goździkami. Przepis z umiarkowaną liczbą kalorii i bez białego cukru.

Wskazówki

Czas wykonania ok. 210 min.

Wartość odżywcza 1 sztuki: 80 kcal.

Informacja dla diabetyków: 1 sztuka to 0,3 WBT oraz 0,9 WW.

 

Składniki (na ok. 36 pierniczków)

Miękkie masło 80 g, ¼  szklanki

Olej roślinny 50 g, 5 łyżek

Cukier brązowy 75 g, 15 łyżeczek

Imbir mielony 10 g, 2 łyżeczki

Soda oczyszczona 5 g, 1 łyżeczka

Cynamon mielony 5 g, 1 łyżeczka

Sól 1 szczypta,

Goździki zmielone 1 szczypta,

Melasa o pełnym smaku 80 g, ¼ szklanki

Jajko 60 g, 1 sztuka

Mąka pszenna (typ 500) 150 g, 1 szklanka

Mąka pełnoziarnista 120 g, ¾ szklanki

>> Cynamon nie tylko do piernika. Poznaj właściwości lecznicze cynamonu

Przepis

  1. W dużej misce łączymy miękkie masło i olej roślinny. Miksujemy wszystko dokładnie mikserem elektrycznym o średniej, a następnie wysokiej prędkości około 30 sekund.
  2. Dodajemy brązowy cukier, imbir, sodę oczyszczoną, cynamon, sól i goździki. Mieszamy wszystko, nie zapominając także o bokach miski, na których osadza się ciasto. Następnie dodajemy melasę i jajko. Miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę pszenną i mąkę pełnoziarnistą. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
  3. Przykrywamy i schładzamy ciasto przez 2 – 3 godziny w lodówce do momentu, gdy stanie się plastyczne.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy najpierw jedną połowę ciasta i kolejno drugą. Następnie przy pomocy foremek wykrawamy pierniki. Gotowe kształty pierników układamy na blasze. Pieczemy przez 4 do 6 minut lub do momentu, gdy krawędzie będą twarde. Pierniki wykrawamy i pieczemy aż do wykończenia przygotowanego ciasta.

>> Miód – czy zdrowo jest nim słodzić?

Poznaj naszego eksperta
Agnieszka Szuwała

Dietetyczka Agnieszka Szuwała

Dietetyczka i edukatorka diabetologiczna. Od ponad 15 lat pracuję z osobami z cukrzycą. Specjalizuję się również w zdrowym odżywianiu w insulinooporności, chorobach układu krążenia czy związanych z nadwagą i otyłością. Na co dzień pracuję w Teleporadni Diabdis.

Zobacz także

Kruche pierniczki bezglutenowe – przepis

Autor:

Joanna Dronka-Skrzypczak

Data publikacji: 19.12.2017

Pierniczki to „must have” wśród dań na Boże Narodzenie. Ich aromat i smak kojarzy się nam z grudniem oraz świątecznymi przygotowaniami. Warto wypróbować także wersję bezglutenową z orzechami nerkowca.

Czytaj więcej

Sernik dla diabetyka

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.03.2018

Diabetycy (w szczególności z cukrzycą typu 2 i nadmiarem kilogramów) nie powinni jeść tradycyjnych ciast zawierających spore ilości cukru i tłuszczu. Zamiast nich mogą sięgać po ciasta z galaretkami oraz słodzone ksylitolem.

Czytaj więcej

Szarlotka bezglutenowa – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Jesień lada moment zagości w kalendarzu, ale za oknem już rozgościła się na dobre. To znak, że nadchodzi czas na szarlotkę, oczywiście z najlepszych jabłek, czyli polskich renet. Dzięki ich wyrazistemu smakowi ciasto nie będzie za słodkie. Zapraszam na zdrową, bezglutenową wersję szarlotki, idealną do filiżanki gorącej herbaty.

Czytaj więcej