Makowce królują na świątecznych stołach w przeróżnych wydaniach. Osobiście lubię ten na kruchym spodzie tarty, gdzie mak staje głównym bohaterem tego smakołyku. Kaloryczność ciasta wynagrodzą nam prozdrowotne właściwości maku – zawiera on duże ilości wapnia, magnezu, błonnika oraz białka roślinnego.
Świąteczny makowiec – przepis

Boże Narodzenie to tradycyjny czas dla makowców, ale też dla kutii i klusek z makiem. Niepozorne ziarenka maku są też bogate w żelazo, dlatego po kawałek makowca z czystym sumieniem mogą sięgać osoby z anemią. Ponadto mak wpływa korzystnie na nasz cholesterol, obniżając frakcje LDL i podnosząc HDL. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są też witaminy z grupy B, których w maku również mamy dostatek.
Sprawdź także: Dorsz pod pierzynką – przepis
Świąteczny makowiec − składniki na ok. 12 porcji
Masa na spód:
- 300 g mąki pszennej (wymiennie można użyć mąki razowej),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5−7 łyżek cukru pudru (wymiennie można użyć zmiksowanego na puder ksylitolu),
- 150 g masła,
- 1 duże jajko,
- esencja waniliowa do smaku
Masa makowa:
- 400 g suchego mielonego maku,
- 50 g masła,
- 3 białka,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru pudru (wymiennie można użyć zmiksowanego na puder ksylitolu),
- ok. 50 g rodzynek,
- 50 g orzechów (takich jak lubisz),
- skórka pomarańczowa (opcjonalnie),
- 2 łyżeczki esencji migdałowej,
- 4 łyżki miodu (można dodać więcej, w zależności od upodobań),
- 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie).
Jak przygotować świąteczny makowiec?
Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj cukier i proszek do pieczenia, posiekaj masło na drobną kruszonkę. Pod koniec dodaj esencję waniliową, wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Jeśli dysponujesz malakserem, wrzuć wszystkie składniki do robota, który posieka za Ciebie wszystko na kruszonkę. Uformuj kulę, zawiń ją szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1−2 godziny.
Przygotuj sobie dwa arkusze papieru do pieczenia. Wyciągnij ciasto z lodówki. Oderwij niewielki kawałek na dekorację. Pozostałą część rozwałkuj na kształt koła pomiędzy arkuszami. Przełóż ciasto do okrągłej formy, zaginając je na boczne ścianki. Stworzysz coś w rodzaju miski z kruchego ciasta. Widelcem ponakłuwaj ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Rodzynki namocz w wodzie przez około godzinę. Warto je przygotować na samym początku, gdy siekamy ciasto. Do zmielonego maku dodaj miękkie masło oraz bakalie, miód i esencję migdałową. Dokładnie wymieszaj. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, a białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka do masy makowej i zamieszaj. Kolejno dodawaj po łyżce ubitą pianę i delikatnie połącz masę z białkami. Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać bułkę tartą.
Gdy spód będzie upieczony, wyłóż masę makową na ciasto. Na wierzchu możesz ułożyć dekorację z pozostałego ciasta (u mnie kilka gwiazdek). Następnie wstaw do pieca na 55 minut, temperatura 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piec i pozostaw makowiec do wystygnięcia w środku przy uchylonych drzwiczkach.
Świąteczny makowiec − wartość energetyczna porcji:
- Energia: 491 kcal
- Węglowodany: 41 g
- Białko: 11 g
- Tłuszcze: 32 g
Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:
- WW: 4
- WBT: 3,3











