• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Świąteczny makowiec – przepis

Makowce królują na świątecznych stołach w przeróżnych wydaniach. Osobiście lubię ten na kruchym spodzie tarty, gdzie mak staje głównym bohaterem tego smakołyku. Kaloryczność ciasta wynagrodzą nam prozdrowotne właściwości maku – zawiera on duże ilości wapnia, magnezu, błonnika oraz białka roślinnego.

Świąteczny makowiec

Boże Narodzenie to tradycyjny czas dla makowców, ale też dla kutii i klusek z makiem. Niepozorne ziarenka maku są też bogate w żelazo, dlatego po kawałek makowca z czystym sumieniem mogą sięgać osoby z anemią. Ponadto mak wpływa korzystnie na nasz cholesterol, obniżając frakcje LDL i podnosząc HDL. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są też witaminy z grupy B, których w maku również mamy dostatek.

Sprawdź także: Dorsz pod pierzynką – przepis

Świąteczny makowiec − składniki na ok. 12 porcji

Masa na spód:

  • 300 g mąki pszennej (wymiennie można użyć mąki razowej),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5−7 łyżek cukru pudru (wymiennie można użyć zmiksowanego na puder ksylitolu),
  • 150 g masła,
  • 1 duże jajko,
  • esencja waniliowa do smaku

Masa makowa:

  • 400 g suchego mielonego maku,
  • 50 g masła,
  • 3 białka,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru (wymiennie można użyć zmiksowanego na puder ksylitolu),
  • ok. 50 g rodzynek,
  • 50 g orzechów (takich jak lubisz),
  • skórka pomarańczowa (opcjonalnie),
  • 2 łyżeczki esencji migdałowej,
  • 4 łyżki miodu (można dodać więcej, w zależności od upodobań),
  • 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie).

Jak przygotować świąteczny makowiec?

Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj cukier i proszek do pieczenia, posiekaj masło na drobną kruszonkę. Pod koniec dodaj esencję waniliową, wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Jeśli dysponujesz malakserem, wrzuć wszystkie składniki do robota, który posieka za Ciebie wszystko na kruszonkę. Uformuj kulę, zawiń ją szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1−2 godziny.

Przygotuj sobie dwa arkusze papieru do pieczenia. Wyciągnij ciasto z lodówki. Oderwij niewielki kawałek na dekorację. Pozostałą część rozwałkuj na kształt koła pomiędzy arkuszami. Przełóż ciasto do okrągłej formy, zaginając je na boczne ścianki. Stworzysz coś w rodzaju miski z kruchego ciasta. Widelcem ponakłuwaj ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

Rodzynki namocz w wodzie przez około godzinę. Warto je przygotować na samym początku, gdy siekamy ciasto. Do zmielonego maku dodaj miękkie masło oraz bakalie, miód i esencję migdałową. Dokładnie wymieszaj. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, a białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka do masy makowej i zamieszaj. Kolejno dodawaj po łyżce ubitą pianę i delikatnie połącz masę z białkami. Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać bułkę tartą.

Gdy spód będzie upieczony, wyłóż masę makową na ciasto. Na wierzchu możesz ułożyć dekorację z pozostałego ciasta (u mnie kilka gwiazdek). Następnie wstaw do pieca na 55 minut, temperatura 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piec i pozostaw makowiec do wystygnięcia w środku przy uchylonych drzwiczkach.

Świąteczny makowiec − wartość energetyczna porcji:

  • Energia: 491 kcal
  • Węglowodany: 41 g
  • Białko: 11 g
  • Tłuszcze: 32 g

Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:

  • WW: 4
  • WBT: 3,3
Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Wigilia na diecie eliminacyjnej – jak sobie poradzić

Autor:

Joanna Dronka-Skrzypczak

Data publikacji: 12.12.2017

Dieta eliminacyjna i święta zwykle nie idą w parze. Dla osób, które muszą eliminować gluten, jajka czy mleko to często prawdziwa droga przez mękę. I nie chodzi wyłącznie o konieczność ograniczenia ulubionych dań. Presja rodziny, żeby „dać już spokój z tymi wymysłami” i bezustanne zachęcanie do spróbowania sernika babci to próba charakteru, na którą nie każdy jest gotowy.

Czytaj więcej

Świąteczna zupa grzybowa bez nabiału i glutenu − przepis

Autor:

Joanna Dronka-Skrzypczak

Data publikacji: 20.12.2017

Każdy ma swój przepis na świąteczną zupę grzybową. W niektórych domach robi się ją na podgrzybkach, w innych na borowikach. Czasami dodaje się śmietany albo zasmażki. Lekkie zmodyfikowanie tradycyjnego przepisu i wprowadzenie nowych smaków to nie tylko ukłon w stronę alergików, ale też okazja do przełamania tradycji.

Czytaj więcej

Świąteczny pieczony karp z warzywami – mniej kaloryczny i bez glutenu

Autor:

Dietetyczka Agnieszka Szuwała

Data publikacji: 8.12.2022

Karp podawany na wigilijny stół często jest smażony w grubej panierce. Potrawa staje się przez to znacznie bardziej kaloryczna i ciężka. Tymczasem karp pieczony ma znacznie mniej kalorii, a dodatek warzyw i cytryny nadaje rybie nowego smaku. Tak przygotowany karp jest również bezglutenowy i bez laktozy, jeśli wybierzemy odpowiednie masło.

Czytaj więcej