Dieta eliminacyjna i święta zwykle nie idą w parze. Dla osób, które muszą eliminować gluten, jajka czy mleko to często prawdziwa droga przez mękę. I nie chodzi wyłącznie o konieczność ograniczenia ulubionych dań. Presja rodziny, żeby „dać już spokój z tymi wymysłami” i bezustanne zachęcanie do spróbowania sernika babci to próba charakteru, na którą nie każdy jest gotowy.
Wigilia na diecie eliminacyjnej – jak sobie poradzić

Jak spędzić święta w przyjaznej atmosferze? Jak poradzić sobie z ochotą na makowiec i śledzie w śmietanie? Mamy trzy porady dla alergików i osób na diecie eliminacyjnej.
>> Dieta eliminacyjna – jak ją urozmaicić i nie dopuścić do niedoborów?
Postaw sprawę jasno!
Wiele osób nie rozumie, dlaczego ktoś rezygnuje z nabiału lub glutenu. Szczególnie starsze pokolenie może używać ulubionych argumentów „kiedyś nie było alergii” i „troszkę sernika ci nie zaszkodzi”. Wigilia to nie jest najlepszy moment, aby tłumaczyć babci czy cioci, że jednak może zaszkodzić i że naprawdę alergie były od zawsze. Wdawanie się w niepotrzebne dyskusje może zepsuć świąteczną atmosferę. Dlatego już przy pierwszych uwagach na temat diety warto grzecznie, ale stanowczo powiedzieć, że nie jest to dobre miejsce ani pora na rozmowy o Twoich wyborach żywieniowych. Wspomnij, że rozumiesz ich troskę i również żałujesz, że tym razem nie spróbujesz sernika, ale na stole jest wiele potraw, które chętnie zjesz i prosisz, aby nie wracać więcej do tematu. Pytanie, skąd na stole wzięły się te pyszne potrawy bez glutenu, nabiału, jajek?
Poproś bliską osobę o uwzględnienie Twoich potrzeb żywieniowych
Jeśli wigilijną kolację organizujesz u siebie w domu, to sprawa jest dużo prostsza – po prostu przygotuj potrawy zgodnie z wymogami Twojej diety. Idąc z wizytą do bliskiej rodziny, warto poprosić, żeby np. odłożyli część kapusty z grzybami przed dodaniem masła lub jeden kawałek karpia usmażyli na oleju, a nie maśle. Odlanie garnuszka zupy grzybowej przed jej zabieleniem nie powinno stanowić problemu dla gospodarza.
Zrób to sam… i przygotuj więcej!
Należy się jednak liczyć z tym, że część potraw warto zabrać ze sobą. Barszcz na be
zglutenowym zakwasie, pierogi z mąki gryczanej czy ciasto bezglutenowe na grzańcu mogą podbić serca nawet tych gości, którzy nie są na diecie. Może to być okazja, aby pokazać sceptykom, że jedzenie na diecie eliminacyjnej może być bardzo smaczne. Jakie potrawy wigilijne możesz przygotować bez alergenów?
- Barszcz czerwony, w którym zamiast tradycyjnego zakwasu użyjesz zakwasu bezglutenowego.
- Pierogi z mieszanki mąk bezglutenowych, np. z mąki gryczanej. Pierogi można np. wypełnić farszem z kapusty i soczewicy.
- Ciasta bezglutenowe np. pierniczki bez alergenów.
- Różne rodzaje śledzi w oleju np. z dodatkiem startej skórki z cytryny.
- Kompot z suszu.
- Do smażenia np. ryb lub cebulki do farszu można użyć oleju kokosowego albo masła klarowanego. Nie zawiera ono praktycznie białek mleka, a nadaje potrawom smak masła.





