• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami

Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami to ciekawa alternatywa tradycyjnych uszek wigilijnych. Mąka gryczana i mąka z tapioki korzystnie wpływają na trawienie i perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Takie uszka - bezglutenowe i bez laktozy - są bezpieczne dla osób z alergiami pokarmowymi.

Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami są bezpieczne dla osób z alergiami pokarmowymi. Mąka gryczana i mąka z tapioki korzystnie wpływają na trawienie. Fot. Adobe Stock.

Wskazówki

Czas wykonania ok. 120 min.

Wartość odżywcza 1 porcji: 210 kcal.

Informacja dla diabetyków: 1 porcja to 0,4 WBT oraz 4 WW.

 

Składniki (na 8 porcji)

Kapusta kwaszona 300 g (2,5 szklanki)

Mąka gryczana 280 g (2 szklanki)

Woda 250 g (1 szklanka)

Mąka z tapioki 120 g (1 szklanka)

Cebula 50 g (0,5 szt.)

Grzyby suszone 20 g (1 garść)

Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)

Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie (do smaku)

 

Przepis

Przygotowanie farszu

Grzyby gotujemy do miękkości i drobno kroimy. Cebulę siekamy drobno, a następnie szklimy na oliwie. Kapustę gotujemy pod przykryciem, aż zmięknie, po ugotowaniu odciskamy z niej sok i drobno kroimy. Grzyby, kapustę i cebulę łączymy i dusimy na patelni z liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta

Mąkę z tapioki i mąkę gryczaną wraz z solą wsypujemy do miski i miksujemy, dodając powoli gorącą wodę i olej. Formujemy kulkę i przykrywamy ściereczką. Blat  i wałek posypujemy obficie mąką z tapioki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty o bokach około 5 cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę farszu i składamy w trójkąt. Jednakowe końce trójkąta sklejamy ze sobą, aby powstały uszka. Zlepione pierożki gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.

>> Dieta bezglutenowa – kiedy należy ją stosować?

Poznaj naszego eksperta
Agnieszka Szuwała

Dietetyczka Agnieszka Szuwała

Dietetyczka i edukatorka diabetologiczna. Od ponad 15 lat pracuję z osobami z cukrzycą. Specjalizuję się również w zdrowym odżywianiu w insulinooporności, chorobach układu krążenia czy związanych z nadwagą i otyłością. Na co dzień pracuję w Teleporadni Diabdis.

Zobacz także

Z cukrzycą przy świątecznym stole

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 18.12.2017

Dla osób chorujących na cukrzycę okres Bożego Narodzenia może być źródłem niepotrzebnego stresu. Święta to w końcu smaki i aromaty – suto zastawiony stół, cukierki zrywane z choinki i znajdowane pod nią słodkie prezenty. Jak pogodzić te przyjemności z cukrzycą?

Czytaj więcej

Świąteczny pieczony karp z warzywami – mniej kaloryczny i bez glutenu

Autor:

Dietetyczka Agnieszka Szuwała

Data publikacji: 8.12.2022

Karp podawany na wigilijny stół często jest smażony w grubej panierce. Potrawa staje się przez to znacznie bardziej kaloryczna i ciężka. Tymczasem karp pieczony ma znacznie mniej kalorii, a dodatek warzyw i cytryny nadaje rybie nowego smaku. Tak przygotowany karp jest również bezglutenowy i bez laktozy, jeśli wybierzemy odpowiednie masło.

Czytaj więcej

Świąteczny makowiec – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 12.12.2017

Makowce królują na świątecznych stołach w przeróżnych wydaniach. Osobiście lubię ten na kruchym spodzie tarty, gdzie mak staje głównym bohaterem tego smakołyku. Kaloryczność ciasta wynagrodzą nam prozdrowotne właściwości maku – zawiera on duże ilości wapnia, magnezu, błonnika oraz białka roślinnego.

Czytaj więcej