Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami to ciekawa alternatywa tradycyjnych uszek wigilijnych. Mąka gryczana i mąka z tapioki korzystnie wpływają na trawienie i perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Takie uszka - bezglutenowe i bez laktozy - są bezpieczne dla osób z alergiami pokarmowymi.
Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Wskazówki
Czas wykonania ok. 120 min.
Wartość odżywcza 1 porcji: 210 kcal.
Informacja dla diabetyków: 1 porcja to 0,4 WBT oraz 4 WW.
Składniki (na 8 porcji)
Kapusta kwaszona 300 g (2,5 szklanki)
Mąka gryczana 280 g (2 szklanki)
Woda 250 g (1 szklanka)
Mąka z tapioki 120 g (1 szklanka)
Cebula 50 g (0,5 szt.)
Grzyby suszone 20 g (1 garść)
Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie (do smaku)
Przepis
Przygotowanie farszu
Grzyby gotujemy do miękkości i drobno kroimy. Cebulę siekamy drobno, a następnie szklimy na oliwie. Kapustę gotujemy pod przykryciem, aż zmięknie, po ugotowaniu odciskamy z niej sok i drobno kroimy. Grzyby, kapustę i cebulę łączymy i dusimy na patelni z liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta
Mąkę z tapioki i mąkę gryczaną wraz z solą wsypujemy do miski i miksujemy, dodając powoli gorącą wodę i olej. Formujemy kulkę i przykrywamy ściereczką. Blat i wałek posypujemy obficie mąką z tapioki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty o bokach około 5 cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę farszu i składamy w trójkąt. Jednakowe końce trójkąta sklejamy ze sobą, aby powstały uszka. Zlepione pierożki gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.





