• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Świąteczny pieczony karp z warzywami – mniej kaloryczny i bez glutenu

Karp podawany na wigilijny stół często jest smażony w grubej panierce. Potrawa staje się przez to znacznie bardziej kaloryczna i ciężka. Tymczasem karp pieczony ma znacznie mniej kalorii, a dodatek warzyw i cytryny nadaje rybie nowego smaku. Tak przygotowany karp jest również bezglutenowy i bez laktozy, jeśli wybierzemy odpowiednie masło.

Karp pieczony nie potrzebuje panierki, dzięki czemu jest bezglutenowy i mniej kaloryczny niż karp smażony.

Wskazówki

Czas wykonania ok. 360 min.

Wartość odżywcza 1 porcji: 320 kcal.

Informacja dla diabetyków: 1 porcja to 3 WBT oraz 0,4 WW.

 

Składniki (na 7 porcji)

Karp świeży 1500 g (jeden mały)

Pomidory koktajlowe 200 g (10 szt.)

Marchew 90 g (2 szt.)

Cytryna 80 g (1 szt.)

Pietruszka, korzeń 50 g (1 szt.)

Cebula 50 g (0,5 szt)

Masło extra 50 g (10 łyżeczek)

Koper ogrodowy 15 g (2 łyżki)

Pietruszka, natka 5 g (2 łyżka)

Sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany (do smaku)

>> Karp – zdrowszy w galarecie niż smażony. Jakie wartości odżywcze ma karp?

Przepis

  1. Karpia oczyszczamy i myjemy, a następnie nacieramy solą i pieprzem.
  2. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i  kroimy w paski. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Do środka karpia wkładamy połowę porcji masła oraz pokrojone warzywa.
  3. Pozostałym masłem nacieramy wierzch ryby, następnie zawijamy karpia w folię i odstawiamy na około 4 godziny do lodówki. 
  4. Po schłodzeniu karpia wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut, po czym zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut.
  5. Rybę dekorujemy plastrami cytryny, pomidorkami koktajlowymi i zieleniną.

>> Dorsz pod pierzynką ‒ pomysł na święta

Poznaj naszego eksperta
Agnieszka Szuwała

Dietetyczka Agnieszka Szuwała

Dietetyczka i edukatorka diabetologiczna. Od ponad 15 lat pracuję z osobami z cukrzycą. Specjalizuję się również w zdrowym odżywianiu w insulinooporności, chorobach układu krążenia czy związanych z nadwagą i otyłością. Na co dzień pracuję w Teleporadni Diabdis.

Zobacz także

Przepis na karpia wigilijnego − trzy sposoby

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 18.12.2017

Boże Narodzenie od dziecka kojarzyło mi się z pływającym w wannie karpiem. Przyznaję, że zawsze tak bardzo żal mi było tej ryby, że nie odważyłam się jej spróbować. Dopiero kilka lat temu zjadłam ją po raz pierwszy na wigilii u teściów. Od tamtej pory jest to jedna z moich ulubionych ryb.

Czytaj więcej

Świąteczna zupa grzybowa bez nabiału i glutenu − przepis

Autor:

Joanna Dronka-Skrzypczak

Data publikacji: 20.12.2017

Każdy ma swój przepis na świąteczną zupę grzybową. W niektórych domach robi się ją na podgrzybkach, w innych na borowikach. Czasami dodaje się śmietany albo zasmażki. Lekkie zmodyfikowanie tradycyjnego przepisu i wprowadzenie nowych smaków to nie tylko ukłon w stronę alergików, ale też okazja do przełamania tradycji.

Czytaj więcej

Sałatka z tuńczykiem, twarogiem i melonem – przepis

Autor:

Dietetyczka Agnieszka Pompecka

Data publikacji: 31.08.2017

Tuńczyk to doskonałe źródło białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Tuńczyka warto jeść jesienią i zimą, aby uzupełnić niedobory witaminy D, o które o tej porze roku nietrudno.

Czytaj więcej