Karp podawany na wigilijny stół często jest smażony w grubej panierce. Potrawa staje się przez to znacznie bardziej kaloryczna i ciężka. Tymczasem karp pieczony ma znacznie mniej kalorii, a dodatek warzyw i cytryny nadaje rybie nowego smaku. Tak przygotowany karp jest również bezglutenowy i bez laktozy, jeśli wybierzemy odpowiednie masło.
Świąteczny pieczony karp z warzywami – mniej kaloryczny i bez glutenu
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Wskazówki
Czas wykonania ok. 360 min.
Wartość odżywcza 1 porcji: 320 kcal.
Informacja dla diabetyków: 1 porcja to 3 WBT oraz 0,4 WW.
Składniki (na 7 porcji)
Karp świeży 1500 g (jeden mały)
Pomidory koktajlowe 200 g (10 szt.)
Marchew 90 g (2 szt.)
Cytryna 80 g (1 szt.)
Pietruszka, korzeń 50 g (1 szt.)
Cebula 50 g (0,5 szt)
Masło extra 50 g (10 łyżeczek)
Koper ogrodowy 15 g (2 łyżki)
Pietruszka, natka 5 g (2 łyżka)
Sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany (do smaku)
>> Karp – zdrowszy w galarecie niż smażony. Jakie wartości odżywcze ma karp?
Przepis
- Karpia oczyszczamy i myjemy, a następnie nacieramy solą i pieprzem.
- Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w paski. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Do środka karpia wkładamy połowę porcji masła oraz pokrojone warzywa.
- Pozostałym masłem nacieramy wierzch ryby, następnie zawijamy karpia w folię i odstawiamy na około 4 godziny do lodówki.
- Po schłodzeniu karpia wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut, po czym zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut.
- Rybę dekorujemy plastrami cytryny, pomidorkami koktajlowymi i zieleniną.





