Przygotowanie wigilijnego barszczyku należy rozpocząć w połowie grudnia. Bazą do tej zupy jest oczywiście zakwas buraczany, który warto przygotować samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, już po tygodniu od sporządzenia zakwasu można się cieszyć jego charakterystycznym smakiem.
Świąteczny barszcz na zakwasie - przepis

Dawniej zakwas buraczany był stosowany jako napój wzmacniający w okresie jesienno-zimowym. Świetnie stymuluje immunologiczne funkcje naszego organizmu, a dodatkowo działa krwiotwórczo, odmładzająco i obniża poziom tzw. złego cholesterolu.
Składniki na 12 porcji:
- 2 kg buraków
- 1 l zakwasu z buraków
- około 2,5 l wody do barszczu (plus porcja wody do zalania grzybów ok. 0,5l)
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1/2 selera
- 50 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- sól, cukier do smaku
Jak przygotować barszcz na zakwasie?
Grzyby włóż do małego garnka i zalej na noc wodą. Następnego dnia zagotuj grzyby i odstaw. Odcedź wywar grzybowy.
Wszystkie warzywa obierz. Buraki i seler pokrój w plastry, a marchew i pietruszkę pozostaw w całości. Do dużego garnka wlej wodę i włóż warzywa. Dodaj liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotuj około 1-1,5h - do miękkości warzyw. Wyłów wszystkie warzywa. Połącz wywar grzybowy z wywarem warzywnym. Dodaj j teraz zakwas buraczany i podgrzewaj barszcz na delikatnym ogniu przez około 10-15 minut, uważając aby się nie zagotował. Dopraw do smaku solą i cukrem.
>> Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami
Wartość odżywcza porcji barszczu:
- Energia: 140 kcal
- Białko: 3 g
- Węglowodany: 18 g
- Tłuszcz: 6 g







