• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Świąteczny barszcz na zakwasie - przepis

Przygotowanie wigilijnego barszczyku należy rozpocząć w połowie grudnia. Bazą do tej zupy jest oczywiście zakwas buraczany, który warto przygotować samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, już po tygodniu od sporządzenia zakwasu można się cieszyć jego charakterystycznym smakiem.

Porcja barszczyku na świątecznym stole

Dawniej zakwas  buraczany był stosowany jako napój wzmacniający w okresie jesienno-zimowym. Świetnie stymuluje immunologiczne  funkcje naszego organizmu, a dodatkowo działa krwiotwórczo, odmładzająco i obniża poziom tzw. złego cholesterolu.

Składniki na 12 porcji:

  • 2 kg buraków
  • 1 l zakwasu z buraków
  • około 2,5 l wody do barszczu (plus porcja wody do zalania grzybów ok. 0,5l)
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • sól, cukier do smaku

Jak przygotować barszcz na zakwasie?

Grzyby włóż do małego garnka i zalej na noc wodą. Następnego dnia zagotuj grzyby i odstaw. Odcedź wywar grzybowy.

Wszystkie warzywa obierz. Buraki i seler pokrój w plastry, a marchew i pietruszkę pozostaw w całości. Do dużego garnka wlej wodę i włóż warzywa. Dodaj liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotuj około 1-1,5h - do miękkości warzyw. Wyłów wszystkie warzywa. Połącz wywar grzybowy z wywarem warzywnym. Dodaj j teraz zakwas buraczany i podgrzewaj barszcz na delikatnym ogniu przez około 10-15 minut, uważając aby się nie zagotował. Dopraw do smaku solą i cukrem.

>> Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami

Wartość odżywcza porcji barszczu:

  • Energia: 140 kcal
  • Białko: 3 g
  • Węglowodany: 18 g
  • Tłuszcz:  6 g

>> Świąteczny makowiec - przepis 

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Wigilia na diecie eliminacyjnej – jak sobie poradzić

Autor:

Joanna Dronka-Skrzypczak

Data publikacji: 12.12.2017

Dieta eliminacyjna i święta zwykle nie idą w parze. Dla osób, które muszą eliminować gluten, jajka czy mleko to często prawdziwa droga przez mękę. I nie chodzi wyłącznie o konieczność ograniczenia ulubionych dań. Presja rodziny, żeby „dać już spokój z tymi wymysłami” i bezustanne zachęcanie do spróbowania sernika babci to próba charakteru, na którą nie każdy jest gotowy.

Czytaj więcej

Dorsz pod pierzynką ‒ pomysł na święta

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 8.12.2017

Dorsz to jedna z najchudszych ryb. To powoduje, że jeśli nieumiejętnie ją przyrządzimy, będzie sucha i mało smaczna. Dlatego wymaga dodatków, które sprawią, że mięso pozostanie miękkie i soczyste. Zamiast popularnej panierki proponuję przygotować dorsza z pomidorami i czosnkiem. Może to być ciekawa alternatywa świątecznej ryby zamiast karpia.

Czytaj więcej

Jak zacząć przygodę z tranem? Pomysły na zdrowe multiwitaminowe szoty

Autor:

Artykuł sponsorowany

Data publikacji: 5.11.2024

Chcesz regularnie stosować tran, ale ten smak jest dla Ciebie zbyt intensywny? A może pijesz tran od dawna, ale wolisz przyjmować go w inny sposób? Chcesz przekonać dziecko do picia tranu? Mamy doskonałe rozwiązanie. Przepisy na multiwitaminowe, wzmacniające odporność szoty z Tranem Lysi, miodem, sokami i syropami. Pyszne i zdrowe!

Czytaj więcej

Syrop z czosnku – czym się różni od syropu z cebuli? Na co pomaga?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 29.11.2023

Syrop z czosnku nie tylko wzmacnia organizm w czasie infekcji, lecz także działa profilaktycznie w chorobach układu krążenia i wspomaga trawienie! Dodanie miodu i cytryny ułatwi picie syropu z czosnku i wzmocni właściwości zdrowotne. Są jednak pewne ograniczenia w jego stosowaniu.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej