Dorsz to jedna z najchudszych ryb. To powoduje, że jeśli nieumiejętnie ją przyrządzimy, będzie sucha i mało smaczna. Dlatego wymaga dodatków, które sprawią, że mięso pozostanie miękkie i soczyste. Zamiast popularnej panierki proponuję przygotować dorsza z pomidorami i czosnkiem. Może to być ciekawa alternatywa świątecznej ryby zamiast karpia.
Dorsz pod pierzynką ‒ pomysł na święta

Dorsz to źródło białka oraz kwasów omega-3 i omega-6. Zawiera też witaminy A, E, PP, B1 i B6 i B12, a także selen, co sprawia, że ma właściwości wzmacniające odporność. Już 100 g dorsza pokrywa połowę naszego dobowego zapotrzebowania na selen oraz około 40 proc. zapotrzebowania na białko.
Sprawdź także: Bezglutenowy pasztet z soczewicy ‒ przepis
Dorsz pod pierzynką ‒ składniki na 4 porcje:
400 g filetów z dorsza
200 g małych pomidorków
1 cytryna
4 ząbki czosnku
½ pęczka kopru
3 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka soli
Jak przygotować dorsza pod pierzynką?
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem. Cytrynę sparz i pokrój w plasterki. Koperek drobno posiekaj. Potem włóż go do miseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do kopru. Do miseczki dodaj jeszcze sól oraz olej. Wymieszaj dokładnie składniki, powstanie pasta koperkowo-czosnkowa.
Dorsza umyj i osusz, a następnie ułóż w naczyniu. Na rybę wyłóż pastę. Pomidorki ułóż pomiędzy filetami dorsza. Z kolei plasterki cytryny poukładaj na rybie. Tak przygotowaną rybę zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Proponuję podawać dorsza z ryżem oraz sałatą.
Wartość odżywcza 1 porcji dorsza pod pierzynką:
Energia: 180 kcal
Węglowodany: 6,25 g
Białko: 19,5 g
Tłuszcze: 8 g
>> Karp – zdrowszy w galarecie niż smażony. Jakie wartości odżywcze ma karp?





