• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Dorsz pod pierzynką ‒ pomysł na święta

Dorsz to jedna z najchudszych ryb. To powoduje, że jeśli nieumiejętnie ją przyrządzimy, będzie sucha i mało smaczna. Dlatego wymaga dodatków, które sprawią, że mięso pozostanie miękkie i soczyste. Zamiast popularnej panierki proponuję przygotować dorsza z pomidorami i czosnkiem. Może to być ciekawa alternatywa świątecznej ryby zamiast karpia.

Dorsz pod pierzynką z pomidorów i cytryn

Dorsz to źródło białka oraz kwasów omega-3 i omega-6. Zawiera też witaminy A, E, PP, B1 i B6 i B12, a także selen, co sprawia, że ma właściwości wzmacniające odporność. Już 100 g dorsza pokrywa połowę naszego dobowego zapotrzebowania na selen oraz około 40 proc. zapotrzebowania na białko.

Sprawdź także: Bezglutenowy pasztet z soczewicy ‒ przepis

Dorsz pod pierzynką ‒ składniki na 4 porcje:

  • 400 g filetów z dorsza

  • 200 g małych pomidorków

  • 1 cytryna

  • 4 ząbki czosnku

  • ½ pęczka kopru

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 płaska łyżeczka soli

Jak przygotować dorsza pod pierzynką?

Naczynie żaroodporne wyłóż papierem. Cytrynę sparz i pokrój w plasterki. Koperek drobno posiekaj. Potem włóż go do miseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do kopru. Do miseczki dodaj jeszcze sól oraz olej. Wymieszaj dokładnie składniki, powstanie pasta koperkowo-czosnkowa.

Dorsza umyj i osusz, a następnie ułóż w naczyniu. Na rybę wyłóż pastę. Pomidorki ułóż pomiędzy filetami dorsza. Z kolei plasterki cytryny poukładaj na rybie. Tak przygotowaną rybę zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Proponuję podawać dorsza z ryżem oraz sałatą.

Wartość odżywcza 1 porcji dorsza pod pierzynką:

  • Energia: 180 kcal

  • Węglowodany: 6,25 g

  • Białko: 19,5 g

  • Tłuszcze: 8 g

>> Karp – zdrowszy w galarecie niż smażony. Jakie wartości odżywcze ma karp?

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Zupa dyniowa z soczewicą – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 8.12.2017

Okres jesienno-zimowy nie musi być ani smutny ani kojarzyć się z przejmującym zimnym i deszczem. Proponuję na ten czas rozgrzewającą i pożywną zupę z dyni z soczewicą, dodatkiem imbiru i orientalnych przypraw.

Czytaj więcej

Sałatka jarzynowa w wersji light − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 5.12.2017

Sałatka jarzynowa jest znana w każdym polskim domu, choć często różni się składnikami. Jedni dodają do niej jesienną renetę, inni cebulę, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie jarzynowej bez dodatku jajek. Wspólnym mianownikiem zawsze jednak pozostaje majonez. A co, gdyby odejść od tradycji i zastąpić go mniej kalorycznym składnikiem?

Czytaj więcej

Domowy hummus – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 16.02.2018

Przepis na domowy hummus, czyli pastę z ciecierzycy, jest bardzo prosty. Można doprawiać go różnymi przyprawami i tym samym nadawać mu inny smak. Często wykorzystuję tę pastę jako dodatek do pieczywa, dip do warzyw lub smarowidło do szkolnej kanapki.

Czytaj więcej