• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Karp – zdrowszy w galarecie niż smażony. Jakie wartości odżywcze ma karp?

Karp nie zawiera tylu cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, ile mają pstrąg czy śledź, jednak zjedzony od czasu do czasu nie zaszkodzi. Na święta warto przygotować karpia w galarecie zamiast smażonego w panierce. Zdrowszy będzie też ten pieczony w piekarniku. Jakie wartości odżywcze ma karp i czym się kierować przy wyborze karpia wigilijnego?

Karp karmiony zbożami rośnie stopniowo i osiąga wagę w trzecim roku hodowli. Karpie karmione tanimi granulatami mogą być sprzedawane już po dwóch latach, jednak mają niższą wartość odżywczą i walory smakowe. Fot. Adobe Stock.

Choć karp (Cyprinus carpio) jest od lat hodowany w Polsce i stanowi u nas połowę odławianych ryb słodkowodnych, nie wywodzi się z polskich rzek – pierwotnie występował w południowo-wschodniej Europie i zachodniej Azji. W Europie zaczęto go hodować w VII wieku, do Polski sprowadzony został najprawdopodobniej przez cystersów pomiędzy XII a XIII wiekiem. Tradycja jadania karpia w Wigilię jest jednak stosunkowo młodym zwyczajem. Po II wojnie światowej karp był tani i łatwy w hodowli, ówczesne władze państwowe promowały więc rybę jako jedno z podstawowych bożonarodzeniowych dań.

Karp królewski, karp pełnołuski

Karpie żyjące w naturze osiągają masę ponad 30 kg i ponad metr długości. Odmiany hodowlane są dużo mniejsze: ważą zwykle około 1,5 – 2 kg i mają 30 – 50 cm długości. Karp karmiony zbożami rośnie stopniowo i osiąga wagę w trzecim roku hodowli. Karpie karmione tanimi granulatami mogą być sprzedawane już po dwóch latach, jednak taki sposób karmienia znacznie obniża ich wartość odżywczą i walory smakowe. W Polsce najczęściej sprzedawany jest karp królewski, choć za najsmaczniejszą odmianę uchodzi karp pełnołuski.

Jak wybrać dobrego karpia?

Jesienią, gdy woda staje się zimna, karpie przestają żerować w mule rzek i stawów, więc kupowane w grudniu nie powinny mieć mulistego posmaku. Jednak nie zawsze tak jest – w dużej mierze zależy to nie tylko od sposobu karmienia, lecz także od warunków hodowli. Zawsze warto dopytać sprzedawcę o wiek ryby i jej pochodzenie. Warto również wybrać karpia żywego z dobrze napowietrzonego zbiornika z czystą wodą.

Karp – czy zawiera kwasy omega 3?

Ryby to jedno z głównych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które korzystnie wpływają na regulację gospodarki lipidowej, normują ciśnienie krwi, wpływają pozytywnie na pracę serca, pamięć oraz wzrok. Z kolei kwasy tłuszczowe omega 6 dostarczane w nadmiarze mogą przyczynić się do przyspieszenia zmian miażdżycowych i zakrzepowych. W naszych posiłkach ważna jest więc właściwa proporcja pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega 3 i omega 6. Mięso karpia nie ma korzystnych proporcji pomiędzy tymi kwasami, dlatego duże porcje karpia nie są polecane osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Właściwe proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych pozwolą zachować za to pstrąg, sola, dorsz, łosoś czy śledź, dlatego warto nimi uzupełniać wigilijne menu.     

>> Kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i omega 9 - dlaczego są niezbędne dla naszego zdrowia?        

Czy karp jest zdrowy?

Mięso karpia nie jest jednak pozbawione wartości odżywczych. Dostarcza:

  • wiele cennego łatwo przyswajalnego białka (18%),
  • witamin z grupy B (m .in. B1, B6, B12),
  • składników mineralnych, m.in. wapnia, fosforu, potasu, żelaza czy sodu.

Karp jest średniotłustą rybą, w mięsie może mieć do 7% tłuszczu. Średnia wartość kaloryczna świeżego karpia to 110 kcal w 100 g. Jeśli więc nie jadamy karpia zbyt często i w dużych porcjach, bożonarodzeniowa porcja ryby nie będzie wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie.

Karp – jak go przygotować na Wigilię?

Aby karp był smaczniejszy, pozbawiony zapachu i smaku mułu, warto po oprawieniu i umyciu filetów obłożyć rybę krążkami cebuli i skropić sokiem z cytryny, a następnie pod przykryciem pozostawić na noc w lodówce.

Wigilijnego karpia często smażymy, do tego w grubej panierce – taki sposób przygotowania ryby zwiększa ponaddwukrotnie jej kaloryczność (około 220 kcal/100 g), podwaja również ilość tłuszczu w daniu (około 16%). Bardziej dietetyczną i również tradycyjną bożonarodzeniową wersją ryby jest karp w galarecie. 100 g tej potrawy dostarcza około 135 kcal, w tym jedynie około 3% tłuszczu. Można też spróbować przygotować karpia jeszcze zdrowiej – upiec np. z ziołami i warzywami w piekarniku.

Karp pieczony to oprócz karpia w galarecie zdrowsza wersja wigilijnego karpia smażonego. Fot. Adobe Stock.

>> Świąteczny pieczony karp z warzywami – mniej kaloryczny i bez glutenu

Poznaj naszego eksperta
Agnieszka Szuwała

Dietetyczka Agnieszka Szuwała

Dietetyczka i edukatorka diabetologiczna. Od ponad 15 lat pracuję z osobami z cukrzycą. Specjalizuję się również w zdrowym odżywianiu w insulinooporności, chorobach układu krążenia czy związanych z nadwagą i otyłością. Na co dzień pracuję w Teleporadni Diabdis.

Zobacz także

Przepis na karpia wigilijnego − trzy sposoby

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 18.12.2017

Boże Narodzenie od dziecka kojarzyło mi się z pływającym w wannie karpiem. Przyznaję, że zawsze tak bardzo żal mi było tej ryby, że nie odważyłam się jej spróbować. Dopiero kilka lat temu zjadłam ją po raz pierwszy na wigilii u teściów. Od tamtej pory jest to jedna z moich ulubionych ryb.

Czytaj więcej

Kwasy omega 3 to recepta na zdrowe serce

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.04.2018

Jeśli chcesz ustrzec się chorób cywilizacyjnych, zadbaj o kwasy omega-3 w swojej diecie. Specjaliści nie mają wątpliwości – kwasy omega-3 to recepta na zdrowe serce i piękny wygląd. Pamiętajmy jednak, że nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać omega-3, a w dodatku związek ten ma tendencję do szybkiego utleniania się. Jak temu zaradzić?

Czytaj więcej

Jaki tran wybrać − kapsułki czy płyn? Porównanie

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 4.09.2018

Tran to jeden z najczęściej stosowanych preparatów wzmacniających odporność organizmu. Co powinien mieć w składzie, żeby był wartościowy? W jakiej postaci przyjmować tran?

Czytaj więcej