• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 - dlaczego są niezbędne dla naszego zdrowia?

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 to tzw. zdrowe tłuszcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W odróżnieniu od tłuszczów nasyconych kwasy omega m.in.: regulują ciśnienie tętnicze, chronią serce i układ nerwowy, wpływają na wzrok, wspierają odporność czy leczenie schorzeń skóry, takich chociażby jak AZS.

Pusty talerz z napisem "omega 3, 6, 9"

Kwasy omega-3 i omega-6 to niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (mają co najmniej dwa wiązania podwójne na końcu łańcucha), z kolei omega-9 to kwas jednonienasycony (jedno wiązanie podwójne na końcu łańcucha). Każdy z NNKT odgrywa w organizmie inną rolę. Mówi się o nich przede wszystkim w kontekście obniżania poziomu złego cholesterolu, czyli walki z chorobami układu krążenia, choć ich działanie jest znacznie szersze. Dla naszego zdrowia znaczenie ma nie tylko ilość dostarczanych kwasów omega, ale też proporcje pomiędzy nimi, w szczególności pomiędzy konkurującymi ze sobą kwasami omega-3 i omega-6.

Kwasy omega-3

Wśród kwasów omega-3 największe znaczenie dla organizmu mają:

  • ALA – kwas alfa linolenowy (silny antyoksydant, spowalnia glikację białek, czyli proces starzenia się organizmu);
  • EPA – kwas eikozapentaenowy (ma znaczenie przede wszystkim dla układu sercowo-naczyniowego);
  • DHA – kwas dokozaheksaenowy (jest składnikiem budulcowym tkanki nerwowej, dlatego jest szczególnie ważny w okresie życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie).

Główne funkcje prozdrowotne kwasów omega-3:

  • obniżają stężenie triglicerydów we krwi (hamując ich syntezę w wątrobie i jelitach). Wysoki poziom triglicerydów zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Warunkiem jest dostarczanie kwasów omega-3 w dostatecznie dużych dawkach,
  • normalizują ciśnienia krwi,
  • działają przeciwzakrzepowe i przeciwzapalnie,
  • hamują rozwój choroby niedokrwiennej serca oraz choroby wieńcowej,
  • wspomagają pracę mózgu (poprawiają ukrwienie mózgu i przepływ bodźców, wpływają na proces zapamiętywania, koncentrację, chronią przed demencją),
  • hamują  nadmierną odpowiedź immunologiczną (działanie przeciwalergiczne),
  • działają przeciwmiażdżycowo,
  • poprawiają wzrok (są składnikiem budulcowym siatkówki, chronią przed wadami wzroku i zwyrodnieniem plamki żółtej)
  •  poprawiają funkcji błon komórek nerwowych kory mózgu (działanie przeciwdepresyjne),
  • hamują lipogenezę (chronią przed otyłością),
  • oddziałują korzystnie na skórę.

Sprawdź kwasy omega-3 w ofercie Apteline.pl!

Odpowiednia podaż kwasów omega-3 jest bardzo ważna już na etapie życia płodowego oraz w pierwszych latach życia dziecka. Ich niedobór w okresie ciąży może skutkować przedwczesnym porodem, retinopatią noworodkową oraz zaburzeniami w układzie nerwowym noworodka. Nawet niewielki niedobór DHA może doprowadzić do zaburzeń w rozwoju psychomotorycznym dziecka. Niektóre badania sugerują, że dzieci, które miały dostarczane wraz z dietą dostateczną ilość omega-3 rozwijają się szybciej i lepiej wypadają w testach na inteligencję. Z punktu widzenia rodzica, równie ważna jest rola kwasów omega-3 we wspieraniu odporności. EPA hamuje proces powstawania substancji prozapalnych, a w ten sposób chroni organizm dziecka przed chorobami. Kwasy omega-3 występują w mleku matki oraz niektórych mlekach modyfikowanych.

U dorosłych niedobór omega-3 może skutkować depresją, zaburzeniami emocji, agresją oraz problemami z pamięcią i koncentracją.  

O kwasach omega-3 nie mogą zapominać osoby zagrożone chorobami sercowo-naczyniowymi (diabetycy, osoby otyłe, z nadciśnieniem, palacze). Badani wykazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 wydłużają życie pacjentów po zawale serca i z niewydolnością serca oraz zmniejszają ryzyko nagłej śmierci sercowej.

Sprawdź preparaty przeciwmiażdżycowe i obniżające cholesterol z oferty Apteline.pl

Co jeść, by dostarczyć organizmowi kwasów omega-3?

Kwasy omega-3 nie są wytwarzane przez organizm, dlatego musza być dostarczane wraz z pokarmem.

Źródła kwasów omega-3 to:

  • tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, pstrąg;
  • oleje roślinne: rzepakowy, lniany, arachidowy, sojowy, z zarodków pszennych, z orzechów włoskich;
  • migdały, orzechy włoskie.

 Nawet stosując zdrową dietę dostarczamy organizmowi zwykle więcej kwasów omega-6 niż omega-3, bo te występują w mniejszej ilości i w mniejszej liczbie produktów. Dlatego na kwasy omega-3 trzeba zwracać szczególną uwagę.

Kwasy tłuszczowe omega-6

Najważniejsze dla organizmu kwasy omega 6 to:

  • LA – kwas linolowy (silny antyoksydant, hamuje rozwój nowotworów, chroni przed otyłością, przy cukrzycy – chroni przed powstawaniem późnych powikłań);
  • GLA – kwas gamma- linolenowy (szczególnie korzystne działanie dla skóry);
  • AA, ARA – kwas arachidonowy (budulec błon komórkowych, ma wpływ na regulację kurczliwości naczyń krwionośnych).

Główne funkcje prozdrowotne kwasów omega-6:

  • mają właściwości przeciwzapalne i immunomodelujące;
  • zapobiegają tworzeniu się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych – chronią przed zawałem serca i udarem mózgu;
  • obniżają poziom złego cholesterolu LDL (pod warunkiem, że nie spożywamy ich zbyt dużo);
  • stabilizują ciśnienie tętnicze;
  • łagodzą objawy chorób autoimmunologicznych (RZS, toczeń);
  • w życiu płodowym odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego;
  • pomagają utrzymać dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci;
  • wspomagają leczenia neuropatii cukrzycowej (przyjmowanie GLA łagodzi bóle neuropatyczne).

Co jeść, by dostarczyć organizmowi kwasów omega-6?

  • oleje roślinne: kukurydziany, słonecznikowy, rzepakowy, arachidowy, sojowy, kokosowy, rzepakowy, z pestek winogron, oliwa;
  • sezam, pestki dyni i słonecznika, orzechy ziemne, migdały;
  • awokado;
  • margaryny roślinne (do spożywanie tylko na surowo, pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają się niezdrowe tłuszcze trans).

Choć nie ma wątpliwości, że kwasy omega-6 są niezbędne dla zdrowia, a ich spożywanie przynosi szereg korzyści, ważny jest umiar. Dostarczanie w nadmiarze mogą przynieść odwrotny skutek – przyspieszyć zmiany miażdżycowe i zakrzepowe, negatywnie wpłynąć na pracę serca i układu krążenia oraz na układ hormonalny. Kwasy omega-6 mogą być pobierane przez organizm tylko w obecności kwasów omega-3, inaczej przeważą ich negatywne cechy i omega-6 zamiast pomóc – zaszkodzą. Dlatego kluczowe dla zdrowia są nie tyle ilości spożywanych kwasów tłuszczowych, co proporcje między nimi.

Duże spożycie tłuszczów omega-6 przy niedoborze kwasów omega-3 prowadzi do wielu schorzeń zapalnych i zwyrodnieniowych.

Proporcje omega-6 do omega-3

 Za najkorzystniejszy stosunek omega-6 do omega-3 w diecie uważa się 5-6:1. Innymi słowy do zrównoważenia na 5 łyżek omega-6, którego sporo w naszej diecie (oliwa, olej słonecznikowy) potrzebna jest łyżeczka tłuszczów omega-3, których z reguły spożywamy znacznie mniej. Szacuje się, żę w diecie statystycznego Kowalskiego stosunek ten wynosi 12: 1, a niekiedy nawet 20:1.

Kwasy tłuszczowe omega-9

Omega-9 to kwas jednonienasycony, zaliczany do NNKT warunkowo, ponieważ organizm jest w stanie samodzielnie go syntetyzować, pod warunkiem dostatecznej podaży kwasów omega-3 i -6.

Głównym przedstawicielem kwasów omega-9 jest kwas oleinowy.

Główne funkcje prozdrowotne kwasów omega-9

  • obniżają stężenie złego cholesterolu, a podnoszą dobrego
  • obniżają poziom trójglicerydów
  • chroni skórę przed utratą wody, jako silny antyoksydant spowalnia proces starzenia się skóry

Źródła kwasów omega-9

  • siemię  lniane
  • oliwa, oleje: rzepakowy, słonecznikowy, z awokado, migdałów, orzechów ziemnych,
  • awokado, migdały, orzechy ziemne, pistacje.
Poznaj naszego eksperta
Marta Słowińska

Marta Słowińska

Dziennikarka zajmująca się tematyką lifestyle'ową i medyczną, od siódmego roku życia próbuje zaprzyjaźnić się z cukrzycą typu 1.

Zobacz także

Kwasy omega 3 to recepta na zdrowe serce

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.04.2018

Jeśli chcesz ustrzec się chorób cywilizacyjnych, zadbaj o kwasy omega-3 w swojej diecie. Specjaliści nie mają wątpliwości – kwasy omega-3 to recepta na zdrowe serce i piękny wygląd. Pamiętajmy jednak, że nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać omega-3, a w dodatku związek ten ma tendencję do szybkiego utleniania się. Jak temu zaradzić?

Czytaj więcej

Cukrzyca jak choroba wieńcowa, czyli dlaczego diabetycy umierają na serce?

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 20.04.2017

Cukrzyca typu 2. jest uważana za równoważnik choroby niedokrwiennej serca. Co to oznacza? Na podstawie badań prowadzonych w latach 90. XX wieku stwierdzono, że prawdopodobieństwo zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych u diabetyków jest porównywalne z tym, jakie występuje u osób z chorobą wieńcową po przebytym zawale serca i niechorujących na cukrzycę.

Czytaj więcej

Reumatoidalne zapalenie stawów – objawy wczesne, badania, leczenie. Co to jest RZS?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 5.12.2018

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS, gościec) to choroba reumatyczna o podłożu immunologicznym, która atakuje stawy. Wczesne objawy RZS to m.in. ból mięśni, stan podgorączkowy, utrata apetytu, osłabienie. W przebiegu RZS występują kolejne objawy: silny ból stawów, sztywność stawów, mrowienie, drętwienie, guzki reumatoidalne, ból karku, sztywność karku, torbiel Bakera pod kolanem, zawroty głowy, zaburzenia równowagi. Jak leczyć RZS?

Czytaj więcej