• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kwasy omega 3 - czym są, jak działają. Poznaj produkty bogate w omega-3

Jeśli chcesz ustrzec się chorób cywilizacyjnych, zadbaj o kwasy omega-3 w swojej diecie. Specjaliści nie mają wątpliwości – kwasy omega-3 to recepta na zdrowe serce i piękny wygląd. Pamiętajmy jednak, że nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać omega-3, a w dodatku związek ten ma tendencję do szybkiego utleniania się. Jak temu zaradzić?

Specjaliści nie mają wątpliwości – kwasy omega-3 to recepta na piękny wygląd i zdrowe życie

Kwasy omega-3 to wielonienasycone kwasy, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Ich przemiany są elementem wielu ważnych procesów życiowych. Pamiętajmy jednak, że nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać omega-3, a w dodatku związek ten ma tendencję do szybkiego utleniania się. Jak temu zaradzić?

By organizm miał dość omega-3, wystarczy zjadać dwa razy w tygodniu ok. 20 dekagramów ryb morskich, zwłaszcza łososia, makreli, sardynek i tuńczyka. Gdy nie możesz się do tego zmusić, pamiętaj, że te korzystne kwasy zawierają również skorupiaki, serek tofu, migdały, orzechy włoskie, a także olej lniany, arachidowy i rzepakowy.

„Jesteś tym, co jesz” – mawiają dietetycy, a słowa te potwierdzają lekarze. Stosowana przez nas dieta musi prędzej czy później odbić się na naszej urodzie i – co gorsza – także na naszym zdrowiu. Dlatego lekarze są zgodni – wzbogacajmy dietę w potrawy przygotowane w oparciu o morskie ryby, które zawierają niezastąpione kwasy omega-3. Jeśli nie lubimy ryb, sięgnijmy po suplementy z olejem rybim.

Kwasy omega 3 dla urody

Kwasy omega-3 zrobiły w ostatnich latach zawrotną karierę. Lista zalet wynikających z ich stosowania przyprawia o zawrót głowy. Zapobiegają one utracie wody z głębszych warstw skóry, w efekcie czego sprawiają, że nasza skóra jest odpowiednio nawilżona, elastyczna i zadbana. Niedobór tych związków może być przyczyną skłonności do alergii i stanów zapalnych skóry. Omega-3 wzmacniają też włosy i paznokcie, które stają się lepiej odżywione i błyszczące. Jeśli już teraz zmienisz dietę i wzbogacisz ją o te związki, przywitasz wiosnę w świetnej formie.

Omega 3 służą naszemu zdrowiu

Badania potwierdzają, że u osób po zawale serca omega-3 zmniejszają ryzyko kolejnej zapaści. Nic dziwnego, że związki te polecają zarówno dermatolodzy, jak i specjaliści zrzeszeni w Europejskim Towarzystwie Kardiochirurgicznym. Należy jednak pamiętać, że choć kwasy omega-3 polecane są osobom z chorobami serca, nie wpływają one na obniżenie cholesterolu LDL, a w wysokich dawkach mogą go wręcz podwyższać. Dlatego osoby mające wysoki poziom cholesterolu we krwi powinny wybierać produkty z kwasami omega-3, które dodatkowo wzbogacone są o składniki obniżające cholesterol LDL, np. ekstrakt z czosnku.

Witamina E

Niestety, kwasy omega-3 są nietrwałe i np. pod wpływem światła szybko ulegają zepsuciu. By uniknąć tej sytuacji, przy produkcji suplementów diety dodaje się witaminę E, która zapobiega utlenianiu się omega-3. Warto wspomnieć, że ryby mogą kumulować w swoim organizmie metale ciężkie, m.in. rtęć. By uniknąć tego zagrożenia, starajmy się kupować ryby młode i raczej te, które nie są drapieżnikami. Postawmy na dorsza, sardynki i makrele, a tuńczyka jedzmy nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Olej rybi wykorzystywany do produkcji suplementów diety powinien zostać oczyszczony, co niweluje zagrożenie.

Omega-3 dla sercowców

Lekarze zalecają osobom po zawale serca jedzenie dwa razy tygodniu tłustej ryby albo zażywanie suplementu z olejem rybim. Wszystko dlatego, że zawarte w nich tłuszcz omega-3 działają dobroczynnie na serce. Dodatkowo badania potwierdziły, że wprowadzenie do diety kwasów omega-3 wspomaga pracę serca i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia (m.in. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego), a tym samym oddala wizję śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca.

Kwasy omega 3 dla mamy

O kwasach omega-3 nie mogą zapominać przyszłe mamy. Składnik odgrywa znaczącą rolę w rozwoju płodu. Kwasy zapobiegają przedwczesnym porodom i warunkują odpowiednią masę urodzeniową noworodków. Jeśli w organizmie występuje ich niedobór, zwłaszcza w późnym okresie życia płodowego oraz we wczesnym niemowlęctwie, może to doprowadzić do osłabienia centralnego układu nerwowego, a w następstwie do pogorszenia zdolności uczenia się, spadku inteligencji oraz innych funkcji psychicznych.

Szczególnie ważne jest więc, aby kobiety w ostatnim trymestrze ciąży oraz we wczesnym okresie karmienia piersią, zapewniły sobie odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych omega-3, gdyż przechodzą one z diety matki do płodu i pokarmu kobiecego, stanowiąc naturalne ich źródło dla dziecka.

Produkty bogate w omega 3

Gdzie szukać tego dobroczynnego składnika? Głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 są oleje roślinne - rzepakowy, lniany i sojowy. Prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie z zimnych wód: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza. Spożycie 100-200 g ryb morskich dostarcza 2 g tych kwasów. Warto zwrócić uwagę na żółtka jaj, nasiona lnu, soi czy rzepaku i orzechy włoskie. Kwasy można również przyjmować w formie kapsułkowanej. Na sklepowych półkach w takiej postaci dostępny jest tran.
Można też zwrócić uwagę na produkty specjalnie wzbogacane w dobre kwasy. Na rynku są dostepne produkty spożywcze fortyfikowane kwasami tłuszczowymi z rodziny 3. Są to jajka (karmione kwasami 3 kury gromadzą je w żółtku), wędliny, margaryny czy mleko.

Osoby po 65. roku życia, które dbają o odpowiednią ilość omega-3 w diecie, mają większą szansę cieszyć się doskonałą pamięcią do końca życia. Zarazem rezygnując z nich, jak wszyscy zresztą, są bardziej zagrożeni miażdżycą.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Olej kokosowy (na włosy, na twarz, do smażenia). Właściwości oleju kokosowego

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 5.08.2022

Olej kokosowy sprawdza się zarówno jako nawilżający składnik kosmetyków, jak i kuchenny tłuszcz do smażenia, jednak osoby z otyłością, cukrzycą albo wysokim poziomem cholesterolu LDL nie powinny go spożywać ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i kaloryczność.

Czytaj więcej

Menopauza (klimakterium) – objawy, etapy przekwitania. Leki i dieta przy menopauzie

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 10.08.2022

Menopauza dosłownie oznacza zatrzymanie miesiączki. Stwierdza się ją, gdy ponowne krwawienie nie wystąpiło przez 12 miesięcy. U Polek ma to zwykle miejsce między 50. a 52. rokiem życia. Jakie są najbardziej typowe objawy menopauzy? Czy istnieją leki na menopauzę?

Czytaj więcej

Jak długo utrzymuje się czarny stolec po żelazie?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 6.10.2025

Zauważyłam, że po rozpoczęciu suplementacji żelaza mój stolec stał się ciemny lub niemal czarny. Czy to normalna reakcja organizmu? Jak długo może się utrzymywać taki kolor stolca po zażyciu preparatów z żelazem? Czy powinno mnie to niepokoić, jeśli nie występują inne objawy, takie jak ból brzucha czy nudności?

Czytaj więcej

Domowe sposoby na przeziębienie

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 8.09.2025

Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i masłem, napar z imbirem, maści rozgrzewające, płukanie gardła, inhalacje pod ręcznikiem - czy te domowe sposoby na przeziębienie działają? Radzi farmaceuta.

Czytaj więcej

Czy grzyby są zdrowe? Właściwości lecznicze i odżywcze grzybów leśnych

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 21.08.2025

Wśród grzybów leśnych najwięcej witamin mają maślaki. Z kolei dzięki prawdziwkom, koźlakom i kurkom dostarczymy sobie potasu. Czy warto jeść grzyby? W ostatnich latach uważa się to za coraz zdrowsze!

Czytaj więcej