• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Pomidory – superfood w zasięgu ręki

Pomidory ze względu na swoje właściwości zdrowotne na stałe powinny zagościć zwłaszcza na stołach osób zmagających się z problemami kardiologicznymi. Co ciekawe, w im bardziej przetworzonej formie, tym dla serca lepiej.

dojrzałe i dojrzewające pomidory na gałązce

Pomidory oprócz szeregu witamin i składników mineralnych zawierają także likopen. Jest on naturalnym barwnikiem należącym do grupy karotenoidów, który cechuje się niezwykle silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Do niedawna ceniony był on głównie za swoje właściwości antynowotworowe. Ostatnio jednak święci triumfy ze względu na swój zbawienny wpływ na serce.

Czytaj także: Zwykłe otręby to także superfood. Oczyszczają organizm i obniżają ciśnienie

Likopen na serce

Badania naukowe dowodzą, że likopen znacząco obniża ryzyko wystąpienia ostrego zawału mięśnia sercowego, choroby wieńcowej i miażdżycy, a co zatem idzie – także zgonów nimi spowodowanych. Dzieje się tak dlatego, że zmniejsza on stężenie cholesterolu we krwi i zapobiega agregacji płytek krwi i tworzeniu się zakrzepów.

Trzeba zaznaczyć, że korzystnie na przyswajalność likopenu z pomidorów wpływa ich przetworzenie, a szczególnie obróbka termiczna. Warto zatem sięgać po pomidorowe soki, pulpy, przeciery. Aby wzmocnić jego dostępność dla komórek organizmu, warto podawać go także w towarzystwie produktów bogatych w beta-karoten i oliwy, oleju lub masła, gdyż likopen rozpuszcza się w tłuszczach. W okresie wystawiania ciała na słońce warto pamiętać, że likopen pomaga chronić skórę przed poparzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV. Dodatkowo wspomaga on układ odpornościowy i łagodzi stany zapalne.

Właściwości prozdrowotne pomidorów

Oprócz likopenu pomidory dostarczają również witaminy A, C, K i witamin grupy B oraz potasu, magnezu, manganu i żelaza (za szczególnie bogatą w wartości odżywcze uważa się odmianę bawole serce). Dzięki temu pomidory obniżają ciśnienie krwi, pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i skurczów mięśni oraz pozytywnie wpływają na kondycję oczu, wzmacniają odporność, przyspieszają gojenie się ran i pozwalają zachować młody wygląd na dłużej.

Co więcej, 93% masy pomidorów stanowi woda, dzięki czemu są one niskokaloryczne – dostarczają 15 kcal w 100 g. Zawierają one również spore ilości błonnika, co sprawia, że dają uczucie sytości i są naszym sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę. Pomidory przyspieszają także przemianę materii i pomagają oczyścić organizm z toksyn.

Czytaj także: Spirulina – bogactwo witamin i składników mineralnych

Jakie pomidory wybrać?

Wybierając pomidory na straganach czy w sklepach, warto kierować się ich zapachem – gdy jest intensywny, to możemy mieć pewność, że dojrzewały one na słońcu. Im intensywniejsza ich barwa, tym większa zawartość karotenoidów. A mnogość odmian – malinowe, bawole serca, koktajlowe, cherry, lima – pozwala w kuchni naprawdę zaszaleć. Szczególnie latem poleca się chłodne gazpacho albo proste w przygotowaniu caprese. Warto pamiętać również o soku pomidorowym, który zawsze można doprawić wedle własnego smaku (wystrzegając się – oczywiście – jak ognia soli).

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Zwykłe otręby to także superfood. Oczyszczają i obniżają cholesterol

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 27.02.2018

Otręby są pozostałością po procesie oczyszczania zbóż – łuską ziaren, której nie znajdziemy w białej mące. A szkoda! Stanowi bowiem prawdziwy skarbiec witamin, składników mineralnych i błonnika. Zbawiennie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy oraz sprzyja smukłej sylwetce. Co więcej, działa już w niewielkich ilościach.

Czytaj więcej

Likopen, czyli o walorach zdrowotnych przetworów pomidorowych. Co to jest likopen i jakie ma właściwości?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 31.12.2024

Dbając o poziom likopenu, możemy przeciwdziałać nowotworowi prostaty, jajnika, trzustki, żołądka, piersi, mózgu oraz chorobom sercowo-naczyniowym. Ten zdrowy barwnik zapewnia też kolor czerwonym warzywom i owocom – i to je właśnie warto wprowadzić do diety.

Czytaj więcej

Orzechy włoskie – kto skorzysta z ich właściwości zdrowotnych, a komu mogą zaszkodzić?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 1.10.2024

Orzechy włoskie dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin, minerałów i błonnika wspierają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Pobudzają też perystaltykę jelit i spowalniają procesy neurodegeneracyjne.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej