Pomidory ze względu na swoje właściwości zdrowotne na stałe powinny zagościć zwłaszcza na stołach osób zmagających się z problemami kardiologicznymi. Co ciekawe, w im bardziej przetworzonej formie, tym dla serca lepiej.
Pomidory – superfood w zasięgu ręki

Pomidory oprócz szeregu witamin i składników mineralnych zawierają także likopen. Jest on naturalnym barwnikiem należącym do grupy karotenoidów, który cechuje się niezwykle silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Do niedawna ceniony był on głównie za swoje właściwości antynowotworowe. Ostatnio jednak święci triumfy ze względu na swój zbawienny wpływ na serce.
Czytaj także: Zwykłe otręby to także superfood. Oczyszczają organizm i obniżają ciśnienie
Likopen na serce
Badania naukowe dowodzą, że likopen znacząco obniża ryzyko wystąpienia ostrego zawału mięśnia sercowego, choroby wieńcowej i miażdżycy, a co zatem idzie – także zgonów nimi spowodowanych. Dzieje się tak dlatego, że zmniejsza on stężenie cholesterolu we krwi i zapobiega agregacji płytek krwi i tworzeniu się zakrzepów.
Trzeba zaznaczyć, że korzystnie na przyswajalność likopenu z pomidorów wpływa ich przetworzenie, a szczególnie obróbka termiczna. Warto zatem sięgać po pomidorowe soki, pulpy, przeciery. Aby wzmocnić jego dostępność dla komórek organizmu, warto podawać go także w towarzystwie produktów bogatych w beta-karoten i oliwy, oleju lub masła, gdyż likopen rozpuszcza się w tłuszczach. W okresie wystawiania ciała na słońce warto pamiętać, że likopen pomaga chronić skórę przed poparzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV. Dodatkowo wspomaga on układ odpornościowy i łagodzi stany zapalne.
Właściwości prozdrowotne pomidorów
Oprócz likopenu pomidory dostarczają również witaminy A, C, K i witamin grupy B oraz potasu, magnezu, manganu i żelaza (za szczególnie bogatą w wartości odżywcze uważa się odmianę bawole serce). Dzięki temu pomidory obniżają ciśnienie krwi, pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i skurczów mięśni oraz pozytywnie wpływają na kondycję oczu, wzmacniają odporność, przyspieszają gojenie się ran i pozwalają zachować młody wygląd na dłużej.
Co więcej, 93% masy pomidorów stanowi woda, dzięki czemu są one niskokaloryczne – dostarczają 15 kcal w 100 g. Zawierają one również spore ilości błonnika, co sprawia, że dają uczucie sytości i są naszym sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę. Pomidory przyspieszają także przemianę materii i pomagają oczyścić organizm z toksyn.
Czytaj także: Spirulina – bogactwo witamin i składników mineralnych
Jakie pomidory wybrać?
Wybierając pomidory na straganach czy w sklepach, warto kierować się ich zapachem – gdy jest intensywny, to możemy mieć pewność, że dojrzewały one na słońcu. Im intensywniejsza ich barwa, tym większa zawartość karotenoidów. A mnogość odmian – malinowe, bawole serca, koktajlowe, cherry, lima – pozwala w kuchni naprawdę zaszaleć. Szczególnie latem poleca się chłodne gazpacho albo proste w przygotowaniu caprese. Warto pamiętać również o soku pomidorowym, który zawsze można doprawić wedle własnego smaku (wystrzegając się – oczywiście – jak ognia soli).