Czosnek ma wszechstronne, dobroczynne działanie na nasz organizm. Jego regularne spożywanie dobrze wpływa na układy sercowo-naczyniowy i odpornościowy.
Czosnek – zwalcza infekcje i chroni serce. Przepis na sprawdzony syrop na kaszel

Czosnek pospolity to gatunek byliny, który należy do rodziny amarylkowatych. Jest to warzywo, które gości w większości domów, nie tylko jako dodatek do potraw, ale również wykorzystywany jest jako naturalny środek leczniczy.
Czosnek – cenne dla zdrowia substancje
Najbardziej charakterystyczne dla czosnku są bogate w siarczki olejki eteryczne i allina. Podczas miażdżenia lub przeżuwania przekształca się ona w allicynę o charakterystycznym zapachu. Te substancje są bardzo cenne ze względu na wyjątkowo silne właściwości bakteriobójcze. Potrafią zahamować rozwój m.in. gronkowca złocistego czy pałeczki okrężnicy, nierzadko uodpornionych na działanie antybiotyków.
Czosnek jest bogaty w sole mineralne, zawierające potrzebne pierwiastki, takie jak wapń, żelazo, potas, fosfor, siarka i jod, cynk oraz magnez, chrom, kobalt. Zawiera też witaminy B1, B2, PP, C i prowitaminę A. Znajdziemy w nim spełniające rolę przeciwutleniaczy związki flawonoidowe oraz fitocydy, które działają bakteriostatycznie i bakteriobójczo. Są w nim saponiny, które przyspieszają trawienie tłuszczów, działają moczopędnie oraz przeciwzapalnie oraz ważne aminokwasy i związki śluzowe.
>> Tasiemiec, owsiki, glista ludzka – objawy zakażenia pasożytami. Czy należy się odrobaczać?
Czosnek i jego właściwości
Mówi się, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem, który sprawdzi się w walce z każdym schorzeniem układu oddechowego. Czosnek ma wszechstronne, dobroczynne działanie na nasz organizm. Jego regularne spożywanie dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy i odpornościowy. Neutralizuje groźne dla nas wolne rodniki, które uszkadzają zawarte w nich DNA, przyspieszają starzenie się komórek i mogą inicjować zmiany nowotworowe. Czosnek ma też dobry wpływ na układ pokarmowy, chociaż trzeba pamiętać, że u niektórych osób może powodować problemy trawienne, obciążać wątrobę lub wywoływać reakcje alergiczne.
Inne zastosowanie czosnku
- Czosnek na kurzajki
W leczeniu kurzajek pomóc może właśnie czosnek. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym może zwalczyć wirusa HPV. Wystarczy zmiażdżyć ząbek czosnku i położyć go na kurzajkę, zakleić plastrem i pozostawić na jakiś czas. Zabieg ten należy powtórzyć kilkukrotnie.
- Czosnek na grzybicę paznokci
Przy lekkich zmianach grzybiczych na paznokciach można zastosować kurację z czosnku. Wystarczy przecisnąć przez praskę ząbek czosnku i wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek. Taką mieszankę należy przyłożyć do zmiany, zabezpieczyć bandażem i pozostawić na noc. Taką kurację powinno się powtórzyć kilka razy.
- Czosnek dba o naczynia krwionośne
Jedząc regularnie czosnek, możemy uzyskać działanie podobne jak przy zażywaniu statyn, obniżających poziom cholesterolu. Działanie przeciwzakrzepowe niektórych związków zawartych w czosnku może być podobne do aspiryny.
Z wiekiem nasze płytki krwi stają się mniej ruchliwe, stają się lepkie i łatwo tworzą zakrzepy. Taki zakrzep może z kolei blokować naczynia krwionośne, czego efektem może być zawał serca czy udar. Jedzenie czosnku zmniejsza skłonność płytek krwi do agregowania, wzmaga ich ruchliwość, przez co obniża ryzyko powstania zakrzepu. Czosnek ułatwia rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa ich elastyczność. Dobrze też obniża ciśnienie krwi.
>> Kurkuma – przyprawa i superfood dla diabetyków, ale nie tylko
Syrop z czosnku na kaszel
Prosty w przyrządzeniu syrop z czosnku przyniesie ulgę w chorobach gardła i dróg oddechowych, gdyż rozrzedza wydzielinę, która zalega m.in. w oskrzelach.
Wystarczą tylko 3 składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Ugotuj ząbek czosnku na małym ogniu w niskiej temperaturze max. 60 st. a następnie go drobno posiekaj.
- Posiekany czosnek wymieszaj z 3 łyżkami miodu.
- Dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i dobrze wymieszaj.
Tak przygotowaną mieszankę należy od razu spożyć, ponieważ syrop działa tylko, gdy jest świeży.
Czy spożywanie czosnku jest bezpieczne?
Czosnek jest bezpieczną rośliną, należy jednak pamiętać, aby nie spożywać czosnku wraz z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi, takimi jak kwas acetylosalicylowy, ibuprofen, neproksen czy ketoprofen, gdyż może nasilić się działanie przeciwzakrzepowe.
>> Czosnek w tabletkach, kapsułkach, syrop z czosnkiem