• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Głóg - właściwości kwiatów i owoców głogu

Głóg znany jest przede wszystkim jako roślina lecznicza. Potrafi skutecznie chronić serce, normować ciśnienie krwi i jest wskazany w stanach rozdrażnienia, nadmiernej pobudliwości czy bezsenności. Do produkcji suplementów diety i farmaceutyków wykorzystywane są zarówno kwiaty,jaki i owoce głogu.

Głóg. Chroni serce, obniża cisnienie krwi, zwalcza stres

W Polsce głóg to bardzo popularna roślina, spotykana w parkach, ogrodach, na skrajach lasów i w przydrożnych zaroślach. Owoce zbiera się późną jesienią, gdy są dojrzałe, ale jeszcze twarde. Nie mogą być nadgniłe lub przejrzałe, ponieważ tracą wtedy lecznicze właściwości.

Działanie głogu na układ sercowo-naczyniowy

Prozdrowotne działanie głogu na układ sercowo-naczyniowy wynika głównie z zawartych w nim  flawonoidów. Flawonoidy poza zdolnością neutralizowania wolnych rodników wykazują szereg innych cennych właściwości dla układu krążenia. Działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, antyarytmicznie i hipotensycjnie. Działanie rozkurczowe flawonoidów sprawia, że do mięśnia sercowego napływa więcej utlenionej krwi, przez co działa ono wydajniej.

Preparaty na bazie głogu są zalecane cierpiącym z powody choroby wieńcowej i innych zaburzeń układu krążenia, a także osobom po przebytym zawale. Składniki głogu rozszerzają naczynia krwionośne i skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Sprawdzają się także w leczeniu zawrotów i przewlekłych bólów głowy, ponieważ znakomicie dotleniają mózg.

sprzyjają obniżeniu "złego" chlesterolu LDL hamują rozwój miażdżycy

Głóg - skarbnica witamin i pektyn

Kwiaty i owoce głogu są bogatym źródłem witaminy C, która ma wpływ na odporność organizmu oraz witaminy PP, biorącej udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymującej w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina PP usprawnia funkcjonowanie mózgu.

Lista dobroczynnych składników obecnych w głodu jest znacznie dłuższa. W owocach i kwiatach znajdziemy witaminę A, witaminy z grupy B. Głóg jest też bogatym źródłem soli mineralnych, garbników i pektyn. Obecne są w nim także olejki eteryczne, które działają odprężająco i relaksująco, produkty z głogu mogą więc przynieść ukojenie po ciężkim dniu lub dużej aktywności fizycznej.

Ze względu na bogate właściwości głogu, wykorzystywany jest on nie tylko w preparatach nasercowych, obniżających ciśnienie czy przeciwmiażdżycowych, ale też poprawiających odporność czy uspokajających.
Owoce głogu zawierają bogactwo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który zwiększa objętość w żołądku i wywołuje uczucie sytości. Wspomaga też prawidłowe funkcjonowanie jelit – poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania.

Głóg i magnez - duet idealny

Owoców głogu nie powinno się raczej jeść na surowo. Na szczęście w aptekach i sklepach zielarskich bez trudu znajdziemy wiele produktów przygotowanych na bazie tej rośliny. Dostępne są także preparaty, łączące ekstrakt z głogu i magnez. Z badań naukowych wynika, że taki duet najskuteczniej wzmacnia serce, reguluje krążenie krwi, a także chroni naczynia krwionośne, nie wykazując żadnych działań niepożądanych.

Głogowe preparaty nie wykazują praktycznie skutków ubocznych i nadają się do długotrwałego stosowania. Nie są tylko zalecane osobom z bardzo niskim ciśnieniem, a także kobietom w ciąży i karmiącym matkom.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Dobrze dobrana dieta to najlepsza profilaktyka miażdżycy

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 5.03.2018

Ważnym elementem zapobiegania miażdżycy jest zdrowe odżywianie się. Spożycie tłuszczów zwierzęcych powinno być zmniejszone. Należy leczyć choroby przyspieszające rozwój miażdżycy, takie jak nadciśnienie tętnicze, cukrzycę oraz hipercholesterolemię.

Czytaj więcej

Wysoki poziom cholestreolu. Co jeść, aby obniżyć cholesterol?

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data aktualizacji: 14.02.2023

Hipercholesterolemia to jeden z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Nadmiar cholesterolu LDL sprzyja odkładaniu się blaszki miażdżycowej i prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia. Aby obniżyć stężenie cholesterolu, należy przede wszystkim zmienić zwyczaje żywieniowe. Jeśli to okaże się niewystarczające, konieczne staje się przyjmowanie leków. Jednak leki nie zwalniają z obowiązku stosowania diety obniżającej cholesterol. Co zatem jeść, aby utrzymać stężenie cholesterolu w normie?

Czytaj więcej

Warzywno-owocowy jadłospis na jeden dzień [5 PRZEPISÓW]

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 21.02.2018

Nie ma czegoś takiego, jak dieta detoks w rozumieniu oczyszczenia organizmu z wszelkich trujących substancji – zdrowy organizm potrafi sobie z nimi poradzić. Można za to ułatwić eliminację toksyn z ciała oraz zadbać o sprawne jego funkcjonowanie, w tym pracę wątroby i nerek.

Czytaj więcej