Głóg znany jest przede wszystkim jako roślina lecznicza. Potrafi skutecznie chronić serce, normować ciśnienie krwi i jest wskazany w stanach rozdrażnienia, nadmiernej pobudliwości czy bezsenności. Do produkcji suplementów diety i farmaceutyków wykorzystywane są zarówno kwiaty,jaki i owoce głogu.
Głóg - właściwości kwiatów i owoców głogu

W Polsce głóg to bardzo popularna roślina, spotykana w parkach, ogrodach, na skrajach lasów i w przydrożnych zaroślach. Owoce zbiera się późną jesienią, gdy są dojrzałe, ale jeszcze twarde. Nie mogą być nadgniłe lub przejrzałe, ponieważ tracą wtedy lecznicze właściwości.
Działanie głogu na układ sercowo-naczyniowy
Prozdrowotne działanie głogu na układ sercowo-naczyniowy wynika głównie z zawartych w nim flawonoidów. Flawonoidy poza zdolnością neutralizowania wolnych rodników wykazują szereg innych cennych właściwości dla układu krążenia. Działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, antyarytmicznie i hipotensycjnie. Działanie rozkurczowe flawonoidów sprawia, że do mięśnia sercowego napływa więcej utlenionej krwi, przez co działa ono wydajniej.
Preparaty na bazie głogu są zalecane cierpiącym z powody choroby wieńcowej i innych zaburzeń układu krążenia, a także osobom po przebytym zawale. Składniki głogu rozszerzają naczynia krwionośne i skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Sprawdzają się także w leczeniu zawrotów i przewlekłych bólów głowy, ponieważ znakomicie dotleniają mózg.
Głóg - skarbnica witamin i pektyn
Kwiaty i owoce głogu są bogatym źródłem witaminy C, która ma wpływ na odporność organizmu oraz witaminy PP, biorącej udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymującej w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina PP usprawnia funkcjonowanie mózgu.
Lista dobroczynnych składników obecnych w głodu jest znacznie dłuższa. W owocach i kwiatach znajdziemy witaminę A, witaminy z grupy B. Głóg jest też bogatym źródłem soli mineralnych, garbników i pektyn. Obecne są w nim także olejki eteryczne, które działają odprężająco i relaksująco, produkty z głogu mogą więc przynieść ukojenie po ciężkim dniu lub dużej aktywności fizycznej.
Ze względu na bogate właściwości głogu, wykorzystywany jest on nie tylko w preparatach nasercowych, obniżających ciśnienie czy przeciwmiażdżycowych, ale też poprawiających odporność czy uspokajających.
Owoce głogu zawierają bogactwo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który zwiększa objętość w żołądku i wywołuje uczucie sytości. Wspomaga też prawidłowe funkcjonowanie jelit – poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania.
Głóg i magnez - duet idealny
Owoców głogu nie powinno się raczej jeść na surowo. Na szczęście w aptekach i sklepach zielarskich bez trudu znajdziemy wiele produktów przygotowanych na bazie tej rośliny. Dostępne są także preparaty, łączące ekstrakt z głogu i magnez. Z badań naukowych wynika, że taki duet najskuteczniej wzmacnia serce, reguluje krążenie krwi, a także chroni naczynia krwionośne, nie wykazując żadnych działań niepożądanych.
Głogowe preparaty nie wykazują praktycznie skutków ubocznych i nadają się do długotrwałego stosowania. Nie są tylko zalecane osobom z bardzo niskim ciśnieniem, a także kobietom w ciąży i karmiącym matkom.