Nie ma czegoś takiego, jak dieta detoks w rozumieniu oczyszczenia organizmu z wszelkich trujących substancji – zdrowy organizm potrafi sobie z nimi poradzić. Można za to ułatwić eliminację toksyn z ciała oraz zadbać o sprawne jego funkcjonowanie, w tym pracę wątroby i nerek.
Warzywno-owocowy jadłospis na jeden dzień [5 PRZEPISÓW]

– Zaproponowany jadłospis jest dobrze zbilansowany oraz pełen składników usprawniających działanie Twojego organizmu. Nie brakuje w nim potrzebnych witamin oraz białka i tłuszczy. Ponadto dzięki niemu masz szansę poznać nowe smaki i nauczyć się zdrowych przepisów, które z łatwością przygotujesz w domu – mówi Beata Kiernicka z poradni MojDietetyk.pl.
Poniżej jadłospis na jeden dzień – 5 przepisów (całość znajdziesz w darmowym e-booku).
>> ŚNIADANIE (ok. 10:00)
Brzoskwiniowo-bananowe śniadanie w kubku - przepis
czas przygotowania: 15 min; kaloryczność: 329 kcal
składniki:
- brzoskwinia 100 g
- banan 100 g
- szpinak 25 g
- jogurt naturalny 150 g
- płatki owsiane 10 g
- orzechy włoskie 10 g
sposób przygotowania:
Płatki zalać wrzątkiem i odstawić do nasiąknięcia. Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera na mus i posypać siekanymi orzechami.
>> DRUGIE ŚNIADANIE (ok. 13:00)
Puree kalafiorowe z groszkiem i ziołami - przepis
czas przygotowania: 20 min; kaloryczność: 246 kcal
składniki:
- kalafior 200 g
- groszek zielony, mrożony 100 g
- olej lniany 5 g
- pestki dyni 10 g
- serek twarożkowy chudy 20 g
- suszony tymianek 2 g
- papryka w proszki 0,2 g
sposób przygotowania:
Warzywa ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Następnie dodać paprykę, olej lniany, serek - i zmiksować na puree za pomocą blendera. Danie posypać pestkami dyni i tymiankiem.
>> LUNCH (ok. 15:00)
Mango lassi smoothie - przepis
czas przygotowania: 30 min; kaloryczność: 230 kcal
- składniki:
- mango 100 g
- mleczko kokosowe z puszki (17 proc. tłuszczu) 40 g
- nasiona chia 15 g
- pestki dyni 5 g
- woda 150 ml
- cynamon mielony 0,2 g
- kardamon 0,2 g
sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe wymieszać z wodą i nasionami chia, odstawić je na 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie mleczko zmiksować z mango i przyprawami. Koktajl posypać pestkami dyni.
>> OBIAD (ok. 18:30)
Zupa krem szpinakowa z migdałami - przepis
czas przygotowania: 30 min; kaloryczność: 466 kcal
składniki:
- szpinak mrożony
- ziemniaki wczesne 150 g
- pietruszka, korzeń 150 g
- bulion warzywny 200 g
- oliwa z oliwek 10 g
- serek twarożkowy chudy 40 g
- płatki migdałowe 15 g
- czosnek, surowy 5 g
- suszone oregano 2 g
sposób przygotowania:
Ziemniaki i pietruszkę pokroić w kostkę, zalać bulionem i zagotować. Szpinak poddusić z czosnkiem na oliwie i dodać do zupy. Wszystko gotować ok. 15 minut, doprawić pieprzem i oregano. Zupę zmiksować na krem, a następnie zabielić serkiem wymieszanym z odrobiną zupy. Danie posypać migdałami podprażonymi na suchej patelni.
>> KOLACJA (21:00)
Paprykowo-pomidorowe smoothie ze słonecznikiem - przepis
czas przygotowania: 10 min; kaloryczność: 256 kcal
składniki:
- papryka czerwona 150 g
- pomidor 100 g
- seler naciowy 100 g
- olej lniany 10 g
- słonecznik, nasiona 15 g
- woda 150 ml
- suszona bazylia 2 g
- suszone oregano 2 g
sposób przygotowania:
Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Warzywa pokroić w kostkę i zmiksować z wodą, olejem, ziołami i połową nasion. Koktajl przelać do szklanki i posypać resztą nasion słonecznika.





