Bób jest rośliną strączkową bogatą w białko, które z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce. Poza białkiem, znajdziemy w bobie dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Bób ma także niską zawartość tłuszczu. Dlaczego warto jeść bób i jak go odpowiednio ugotować? Jak zapobiegać wzdęciom po spożyciu bobu?
Jak jeść bób i uniknąć wzdęć? Ten sposób pozwoli cieszyć się jego właściwościami bez dolegliwości

Wartości odżywcze bobu
Bób zawiera magnez, miedź, żelazo, sód, foliany, witaminy z grupy B, witaminy A, E i C oraz beta-karoten. Jest źródłem błonnika pokarmowego poprawiającego pracę układu pokarmowego, regulującego rytm wypróżnień oraz zapewniającego uczucie sytości oraz źródłem białka, które ze względu na swoją budowę zastępuje białko zwierzęce.
>> Preparaty z błonnikiem
Dla kogo jest bób?
Bób jest warzywem niskokalorycznym, może być więc spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Warto aby bób spożywały kobiety ciężarne, gdyż jest doskonałym źródłem kwasu foliowego – 100 gramów bobu porywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę u osoby dorosłej.
Bób, ze względu na zawartość żelaza, witaminy C i witaminy B12, może także wspomagać leczenie anemii. Zawartość witaminy E, która jest silnym antyoksydantem, chroni organizm przez procesami starzenia oraz wolnymi rodnikami, które przyspieszają te procesy. Z kolei witamina A poprawia stan skóry, włosów i paznokci, a także chroni narząd wzroku przed procesami degradacyjnymi. Spożywanie bobu, który zawiera dużo witamin z grupy B, wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego.
Niestety bób posiada wysoki indeks glikemiczny, a to wyklucza go z diety cukrzyków. Nie jest także wskazany dla osób chorujących na dnę moczanową, ponieważ zwiększa produkcję kwasu moczowego.
Wzdęcia po bobie? Mamy na to sposób
Bób jest rośliną strączkową, a te mają tendencję do wzdymania po spożyciu. Aby temu zapobiec należy bób namoczyć w ciepłej wodzie na około godzinę przed gotowaniem. Aby uniknąć wzdęć można go także spożywać bez skórki, ale to w niej znajduje się najwięcej witamin i minerałów.
W celu uniknięcia wzdęć po spożyciu bobu można połączyć go z ziołami ułatwiającymi trawienie. Należą do nich:
- oregano,
- mięta,
- kolendra,
- kminek,
- rozmaryn.
Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie bobu do przygotowania sałatki, w której dressingu znajdą się zioła zapobiegające wzdęciom.
Jak wybrać i gotować bób?
Najlepszy, najzdrowszy i najszybciej ugotowany jest bób młody.Kiedy kupujesz bób, zwróć uwagę na to by ziarna były:
- twarde,
- o gładkiej skórce,
- intensywnie zielone,
- bez ciemnych plam czy przebarwień.
Im drobniejsze nasiona, tym lepiej. Młody bób gotuje się około 4-5 minut, przy czym, jak większość warzyw poddana obróbce termicznej, w procesie gotowania traci około 40% swoich wartości odżywczych. Bób można ugotować także na parze, co zmniejsza straty witamin i minerałów.
Ważne – bób przed gotowaniem należy opłukać!
Czy bób można mrozić?
Bób można także zamrozić – najlepiej nadają się do tego młode ziarna, wcześniej gotowane przez 2-3 minuty. Mrożenie bobu pozwala cieszyć się jego smakiem także zimą.
Czy powinno się solić bób?
Bób zawiera sam w sobie sód, więc nie powinno się go zbytnio solić. Najlepiej dodać łyżeczkę soli na kilogram bobu. Podczas gotowania dodaje się także cukier do wrzątku – na samym początku gotowania, także łyżeczkę na kilogram. Sól powinno się dodać pod koniec gotowania, aby produkt nie zdążył jej wchłonąć i by nie stwardniał.
Co ciekawe, bób można spożywać bez gotowania, ale wtedy dobrze go przynajmniej namoczyć w wodzie.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację