• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Jak jeść bób i uniknąć wzdęć? Ten sposób pozwoli cieszyć się jego właściwościami bez dolegliwości

Bób jest rośliną strączkową bogatą w białko, które z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce. Poza białkiem, znajdziemy w bobie dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Bób ma także niską zawartość tłuszczu. Dlaczego warto jeść bób i jak go odpowiednio ugotować? Jak zapobiegać wzdęciom po spożyciu bobu?

surowy bób przed obraniem

Wartości odżywcze bobu

Bób zawiera magnez, miedź, żelazo, sód, foliany, witaminy z grupy B, witaminy A, E i C oraz beta-karoten. Jest źródłem błonnika pokarmowego poprawiającego pracę układu pokarmowego, regulującego rytm wypróżnień oraz zapewniającego uczucie sytości oraz źródłem białka, które ze względu na swoją budowę zastępuje białko zwierzęce.  

>> Preparaty z błonnikiem

Dla kogo jest bób?

Bób jest warzywem niskokalorycznym, może być więc spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Warto aby bób spożywały kobiety ciężarne, gdyż jest doskonałym źródłem kwasu foliowego – 100 gramów bobu porywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę u osoby dorosłej.  

>> Kwas foliowy i witamina B

Bób, ze względu na zawartość żelaza, witaminy C i witaminy B12, może także wspomagać leczenie anemii. Zawartość witaminy E, która jest silnym antyoksydantem, chroni organizm przez procesami starzenia oraz wolnymi rodnikami, które przyspieszają te procesy. Z kolei witamina A poprawia stan skóry, włosów i paznokci, a także chroni narząd wzroku przed procesami degradacyjnymi. Spożywanie bobu, który zawiera dużo witamin z grupy B, wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego.

Niestety bób posiada wysoki indeks glikemiczny, a to wyklucza go z diety cukrzyków. Nie jest także wskazany dla osób chorujących na dnę moczanową, ponieważ zwiększa produkcję kwasu moczowego.

>> Witaminy i minerały

Wzdęcia po bobie? Mamy na to sposób

Bób jest rośliną strączkową, a te mają tendencję do wzdymania po spożyciu. Aby temu zapobiec należy bób namoczyć w ciepłej wodzie na około godzinę przed gotowaniem. Aby uniknąć wzdęć można go także spożywać bez skórki, ale to w niej znajduje się najwięcej witamin i minerałów.

W celu uniknięcia wzdęć po spożyciu bobu można połączyć go z ziołami ułatwiającymi trawienie. Należą do nich:  

  •     oregano,  
  •     mięta,  
  •     kolendra,  
  •     kminek,
  •     rozmaryn.  

Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie bobu do przygotowania sałatki, w której dressingu znajdą się zioła zapobiegające wzdęciom.  

>> Preparaty na wzdęcia

Jak wybrać i gotować bób?

Najlepszy, najzdrowszy i najszybciej ugotowany jest bób młody.Kiedy kupujesz bób, zwróć uwagę na to by ziarna były:  

  •     twarde,  
  •     o gładkiej skórce,  
  •     intensywnie zielone,  
  •     bez ciemnych plam czy przebarwień.  

Im drobniejsze nasiona, tym lepiej. Młody bób gotuje się około 4-5 minut, przy czym, jak większość warzyw poddana obróbce termicznej, w procesie gotowania traci około 40% swoich wartości odżywczych. Bób można ugotować także na parze, co zmniejsza straty witamin i minerałów.

Ważne – bób przed gotowaniem należy opłukać!

Czy bób można mrozić?

Bób można także zamrozić – najlepiej nadają się do tego młode ziarna, wcześniej gotowane przez 2-3 minuty. Mrożenie bobu pozwala cieszyć się jego smakiem także zimą.  

Czy powinno się solić bób?

Bób zawiera sam w sobie sód, więc nie powinno się go zbytnio solić. Najlepiej dodać łyżeczkę soli na kilogram bobu. Podczas gotowania dodaje się także cukier do wrzątku – na samym początku gotowania, także łyżeczkę na kilogram. Sól powinno się dodać pod koniec gotowania, aby produkt nie zdążył jej wchłonąć i by nie stwardniał.  

Co ciekawe, bób można spożywać bez gotowania, ale wtedy dobrze go przynajmniej namoczyć w wodzie.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Ten owoc doskonale wspiera wzrok i odporność, jest dobry dla cukrzyków. To nie koniec jego zalet!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 21.07.2023

Borówki amerykańskie mają słodki smak i wiele wartości odżywczych. Działają korzystnie na wzrok, poprawiają odporność, a także wykazują właściwości antynowotworowe. Mają niewiele kalorii, jak na swój słodki smak, oraz niski indeks glikemiczny, a więc mogą je jeść osoby z cukrzycą. Jakie są inne zalety borówek?

Czytaj więcej

Jest dobry dla przyszłych mam i odpowiedni dla cukrzyków. Na co jeszcze korzystnie wpływa groszek?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 20.07.2023

Groszek mimo małych rozmiarów zawiera gamę witamin i składników odżywczych. Zalecany jest w diecie dla cukrzyków, osób z problemami krążeniowymi, a także dla kobiet oczekujących dziecka. Jak działa groszek? Kto szczególnie powinien wykorzystywać to warzywo w kuchni?

Czytaj więcej

Co wspomaga odchudzanie – składniki ziół i produktów odchudzających

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 20.07.2023

Odchudzanie wspomagają przede wszystkim zmiany w sposobie odżywiania i wdrożenie aktywności fizycznej, jako dodatkową pomoc stosuje się produkty zawierające m.in. ekstrakt z zielonej herbaty, inulinę, chitozan, liść morwy białej. Składniki te przyspieszają metabolizm, hamują apetyt, ograniczają wchłanianie tłuszczów i cukrów.

Czytaj więcej