• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Ten owoc doskonale wspiera wzrok i odporność, jest dobry dla cukrzyków. To nie koniec jego zalet!

Borówki amerykańskie mają słodki smak i wiele wartości odżywczych. Działają korzystnie na wzrok, poprawiają odporność, a także wykazują właściwości antynowotworowe. Mają niewiele kalorii, jak na swój słodki smak, oraz niski indeks glikemiczny, a więc mogą je jeść osoby z cukrzycą. Jakie są inne zalety borówek?

świeże borówki amerykańskie

Co znajdziemy w borówce amerykańskiej?

Przede wszystkim znajdziemy w nich dużo witamin – C, A i E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, niacynę, B6 oraz kwas foliowy) i minerały, czyli wapń, żelazo, potas, sód, cynk i magnez. Tak bogaty skład przekłada się na właściwości zdrowotne borówki. Zaliczamy do nich poprawę pracy wzroku i wspieranie jego prawidłowego funkcjonowania, pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego i mózgu, dobroczynny wpływ na ciśnienie krwi oraz zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu, poprawa pracy układu pokarmowego, w tym poprawa pracy wątroby.  

>> Witaminy i minerały

Dlaczego warto jeść borówki?

Regularne spożywanie borówki amerykańskiej wpływa także na minimalizację szkodliwego działania wolnych rodników i opóźnienie procesów starzenia organizmu oraz poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci.  

Tak wiele właściwości zdrowotnych borówka zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości witaminy A, która korzystnie wpływa na pracę całego organizmu oraz na poprawę wzroku. Co więcej – zostało to naukowo udowodnione i ekstrakt z borówki często jest stosowany w lekach wykorzystywanych do leczenia chorób oczu, m. in. przy leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej.

>> Suplementy wzmacniające wzrok

Dlaczego borówka amerykańska jest taka zdrowa?

W borówce (ale także w jagodach) znajdziemy dużo antyoksydantów, które nie tylko opóźniają procesy starzenia organizmu, ale także pozytywnie wpływają na poprawę pamięci i koncentracji.  

Co więcej borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, który blokuje działanie enzymów przyczyniających się do rozwoju niektórych nowotworów. Podobne działanie wykazuje zawarty w borówkach kwas elagowy.

Owoce borówki amerykańskiej zawierają garbniki, które działają na organizm przeciwbakteryjnie niszcząc m.in. szkodliwe szczepy bakterii E. Coli.  

Dla kogo borówki amerykańskie?

Borówki mają mało kalorii oraz niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je jeść osoby chore na insulinooporność i cukrzycę. W 100 g produktu znajduje się około 57 kalorii. Ze względu na zawarty w owocach błonnik, borówki zapewniają uczucie sytości na długo.

>> Suplementy dla cukrzyków

Jak jeść borówki?

Najlepiej na surowo, w połączeniu z jogurtem naturalnym bez cukru. Borówki można przechowywać w lodówce do 7 dni, przy czym należy je umyć bezpośrednio przed jedzeniem. Są jednak sposoby na to, by zachować borówki na dłuższy czas i korzystać z ich właściwości również po sezonie.

Borówki zimą – czy można je mrozić?

Niestety jak większość owoców poddanie obróbce termicznej borówek przyczynia się do utraty niektórych składników zdrowotnych. Niemniej borówki można z powodzeniem mrozić, a potem w zimie wykorzystywać do owsianki lub koktajlu. Przydatne do spożycia mrożone borówki amerykańskie można rozpoznać po tym, że są sypkie. Jeśli są zbite w masę to prawdopodobnie zostały rozmrożone i zamrożone ponownie, a takich produktów nie należy spożywać.

Dżem z borówek

Na zimę można przygotować także dżem z borówek, o niskiej zawartości cukru. Borówki będą dobrym produktem do przygotowania dżemu, ponieważ same w sobie są słodkie, więc ilość dodanego cukru będzie mniejsza. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań śniadaniowych typu owsianka czy naleśniki. Jego przygotowanie jest bardzo proste, borówki i cukier bierzemy w proporcji orientacyjnej 6:1 i gotujemy aż zmiękną i się połączą. Opcjonalnie powstałą masę można zblendować i pogotować jeszcze przez jakiś czas, by uzyskać gładką konsystencję dżemu z borówek.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Idealny owoc na lato. Świetnie nawadnia i wspomaga odchudzanie

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 18.07.2023

Najlepszy owoc na lato? Oczywiście, że arbuz – a jeszcze schłodzony? Jest lepszy niż lody i zdecydowanie dużo zdrowszy. Miąższ arbuza składa się z wody, cukru oraz witamin i minerałów. Jego pestki zaliczane są do superfoods, ze względu na swoje właściwości odżywcze. Właśnie dlatego arbuz powinien gościć na naszych stołach, zwłaszcza latem, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego nawodnienia.

Czytaj więcej

Jest bardzo zdrowa, a sezon na nią zaraz się kończy! Tym prostym przepisem włączysz ją do diety

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.07.2023

Botwinka, czyli młode liście i łodygi buraka ćwikłowego, to prawdziwa bomba witaminowa. Lista prozdrowotnych właściwości botwinki jest naprawdę długa – pomaga uregulować ciśnienie krwi, obniżyć cholesterol, wspiera wzrok, reguluje pracę układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Czy botwinkę można jeść na surowo?

Czytaj więcej

Jest dobry dla przyszłych mam i odpowiedni dla cukrzyków. Na co jeszcze korzystnie wpływa groszek?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 20.07.2023

Groszek mimo małych rozmiarów zawiera gamę witamin i składników odżywczych. Zalecany jest w diecie dla cukrzyków, osób z problemami krążeniowymi, a także dla kobiet oczekujących dziecka. Jak działa groszek? Kto szczególnie powinien wykorzystywać to warzywo w kuchni?

Czytaj więcej