Borówki amerykańskie mają słodki smak i wiele wartości odżywczych. Działają korzystnie na wzrok, poprawiają odporność, a także wykazują właściwości antynowotworowe. Mają niewiele kalorii, jak na swój słodki smak, oraz niski indeks glikemiczny, a więc mogą je jeść osoby z cukrzycą. Jakie są inne zalety borówek?
Ten owoc doskonale wspiera wzrok i odporność, jest dobry dla cukrzyków. To nie koniec jego zalet!

Co znajdziemy w borówce amerykańskiej?
Przede wszystkim znajdziemy w nich dużo witamin – C, A i E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, niacynę, B6 oraz kwas foliowy) i minerały, czyli wapń, żelazo, potas, sód, cynk i magnez. Tak bogaty skład przekłada się na właściwości zdrowotne borówki. Zaliczamy do nich poprawę pracy wzroku i wspieranie jego prawidłowego funkcjonowania, pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego i mózgu, dobroczynny wpływ na ciśnienie krwi oraz zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu, poprawa pracy układu pokarmowego, w tym poprawa pracy wątroby.
Dlaczego warto jeść borówki?
Regularne spożywanie borówki amerykańskiej wpływa także na minimalizację szkodliwego działania wolnych rodników i opóźnienie procesów starzenia organizmu oraz poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci.
Tak wiele właściwości zdrowotnych borówka zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości witaminy A, która korzystnie wpływa na pracę całego organizmu oraz na poprawę wzroku. Co więcej – zostało to naukowo udowodnione i ekstrakt z borówki często jest stosowany w lekach wykorzystywanych do leczenia chorób oczu, m. in. przy leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej.
>> Suplementy wzmacniające wzrok
Dlaczego borówka amerykańska jest taka zdrowa?
W borówce (ale także w jagodach) znajdziemy dużo antyoksydantów, które nie tylko opóźniają procesy starzenia organizmu, ale także pozytywnie wpływają na poprawę pamięci i koncentracji.
Co więcej borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, który blokuje działanie enzymów przyczyniających się do rozwoju niektórych nowotworów. Podobne działanie wykazuje zawarty w borówkach kwas elagowy.
Owoce borówki amerykańskiej zawierają garbniki, które działają na organizm przeciwbakteryjnie niszcząc m.in. szkodliwe szczepy bakterii E. Coli.
Dla kogo borówki amerykańskie?
Borówki mają mało kalorii oraz niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je jeść osoby chore na insulinooporność i cukrzycę. W 100 g produktu znajduje się około 57 kalorii. Ze względu na zawarty w owocach błonnik, borówki zapewniają uczucie sytości na długo.
Jak jeść borówki?
Najlepiej na surowo, w połączeniu z jogurtem naturalnym bez cukru. Borówki można przechowywać w lodówce do 7 dni, przy czym należy je umyć bezpośrednio przed jedzeniem. Są jednak sposoby na to, by zachować borówki na dłuższy czas i korzystać z ich właściwości również po sezonie.
Borówki zimą – czy można je mrozić?
Niestety jak większość owoców poddanie obróbce termicznej borówek przyczynia się do utraty niektórych składników zdrowotnych. Niemniej borówki można z powodzeniem mrozić, a potem w zimie wykorzystywać do owsianki lub koktajlu. Przydatne do spożycia mrożone borówki amerykańskie można rozpoznać po tym, że są sypkie. Jeśli są zbite w masę to prawdopodobnie zostały rozmrożone i zamrożone ponownie, a takich produktów nie należy spożywać.
Dżem z borówek
Na zimę można przygotować także dżem z borówek, o niskiej zawartości cukru. Borówki będą dobrym produktem do przygotowania dżemu, ponieważ same w sobie są słodkie, więc ilość dodanego cukru będzie mniejsza. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań śniadaniowych typu owsianka czy naleśniki. Jego przygotowanie jest bardzo proste, borówki i cukier bierzemy w proporcji orientacyjnej 6:1 i gotujemy aż zmiękną i się połączą. Opcjonalnie powstałą masę można zblendować i pogotować jeszcze przez jakiś czas, by uzyskać gładką konsystencję dżemu z borówek.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację











